Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Funderar du på om du ska välja en iPad med iOS eller en surfplatta med Android OS? Här får du en kort beskrivning av skillnaderna.

Android-surfplatta eller iPad
Så väljer du mellan Android-surfplatta och iPad.

Vilken surfplatta är bäst egentligen - iPad, Samsung Galaxy, Lenovo eller Huawei?

Surfplattor och iPads är otroligt populära och används mycket i skolorna. De kan också vara en god hjälp när du gör läxor. Men vad är egentligen skillnaden mellan en surfplatta med Android och en iPad? Och vilken av dem passar just DIG bäst?

Vi reder ut skillnaderna mellan en surfplatta med operativsystemet Android och en iPad med iOS.

”Den största skillnaden mellan en Android-surfplatta och en iPad är att de har olika operativsystem, vilket i likhet med datorer och mobiltelefoner har stor påverkan på användarupplevelsen”, säger Christoffer Dybendahl, produktchef hos Elkjøp-koncernen, som Elgiganten ingår i.

Surfplattor från Samsung, Lenovo och Huawei använder operativsystemet Android som är utvecklat av Google, medan iPad använder iOS som är utvecklat av Apple.

Med Android har du så gott som oändliga möjligheter att anpassa surfplattan efter din personliga smak när det gäller bland annat utseende, knappar, ljusstyrka och prestanda. Att Android dessutom stöder användningen av minneskort är också en fördel, menar Dybendahl.

Apples operativsystem iOS, å andra sidan, är perfekt integrerat med iPhone och Mac och extremt lätt att använda. Apple är duktiga på att få de tekniska finesserna att fungera på de flesta av deras enheter när ett nytt operativsystem släpps.

”En iPad kostar därför vanligtvis betydligt mer än en Android-surfplatta – även om prisskillnaden ofta är berättigad med tanke på den högre kvaliteten. Det går att få en Android-surfplatta för mindre än 2 000 kronor, i vissa fall under 1 000 kronor, medan den billigaste iPaden kostar över 3 000 kronor”, säger Dybendahl.Vilken är bäst, en Android-surfplatta eller en iPad?

När det handlar om vad du bör välja, en Android-surfplatta eller iPad, är rådet från Dybendahl att ta hänsyn till vilka prylar du har sedan tidigare.

Ett bra tips är att välja samma operativsystem som du har i mobiltelefonen. Då kommer allt innehåll, till exempel appar, bilder och kontakter automatiskt att synkroniseras och enheterna kommer att fungera tillsammans på ett optimalt sätt. En annan fördel är att du slipper lära dig ett nytt system, med nya knappar, appar och funktioner, eftersom dessa vanligtvis är desamma på smarttelefonen som på surfplattan (eller som på iPhonen och iPaden).De populäraste surfplattorna

Utbudet av surfplattor är förhållandevis stort i alla prisklasser.

Men Dybdahl har full koll på vilka modeller som är populärast och säljer bäst just nu.

”I toppsegmentet är Samsung Galaxy Tab S3, Lenovo Yogabook och iPad Pro utan tvekan de största vinnarna bland våra kunder. I mellansegmentet är Samsung Galaxy Tab A, Lenovo Tab 4 Plus, Huawei Mediapad M3 och iPad mycket populära, och i budgetklassen säljer Lenovo Tab 4, Huawei Mediapad t3, Lenovo Tab3 bra.”

När det handlar om vilka surfplattor som är särskilt lämpliga för studenter som behöver kunna skriva och göra research tvekar inte Dybdahl en sekund.

”De flesta surfplattor fungerar bra för det ändamålet, men de modeller som verkligen gör skolarbetet smidigare är Lenovo Yogabook med inbyggt belyst tangentbord, iPad Pro med tangentbordsfodral eller Lenovo Tab 4 Plus med produktivitetspaket”.

Se vårt stora utbud av surfplattor här.

Senast uppdaterad 2017-09-08 12:45:01