Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Återvunnen plast

Jakten på den perfekta påsen

Hållbarhet är viktigt för Elgiganten. Som marknadsledare i försäljning av elektronik i norden har vi ett särskilt ansvar för att se till att vår klimatpåverkan är minimal.

Det innebär att vi dagligen tar val. Ett av dessa är att kunna erbjuda våra kunder den mest hållbara påsen någonsin - även om den inte är så vacker. Låt oss förklara.

Två vita och gröna lastbilar

Plast mot papper

De senaste åren har medvetandet runt plast som ett miljöproblem ökat. Det har fått kunder och butiker att se efter andra, miljövänligare alternativ. Många har kollat på papperspåsar eftersom dessa är enkelt nedbrytbara.

Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. En papperspåse tar nämligen cirka 10 gånger mer volym än en plastpåse. Det betyder att det måste köra 10 lastbilar för att transportera lika många papperspåsar som 1 lastbil med plastpåsar kan.

Dessutom är det rundt 10 gånger högre CO2-utsläpp vid produktionen av papperspåsar jämfört med plastpåsar. Därför blir klimatpåverkan med papperspåsar cirka 100 gånger mer än från en plastpåse.

Plast är inte heller plast. Påsarna som används här i norden är tjockare än till exempel påsarna som används längre söderut i Europa, och det är mer troligt att de har använts fler gånger. Här i norden används ungefär 82% av plastpåsar för att kasta sopor i.

Bomullsåker

Livsloppet

Miljöstyrelsen, som är underlagt det danska Miljöministeriet, publicerade i mars 2018 en större undersökning som tittade närmre på livsloppet på de olika påsalternativen och hur många gånger varje påse var tvungen att användas för att ha samma klimatpåverkan som en plastpåse.

De konkluderade med att en papperspåse måste användas 40 gånger, medan en tygpåse i bomull måste användas hela 7100 gånger för att motsvara en enda plastpåse. För ekologisk bomull är talet hela 22 000 gånger.

Med andra ord måste du använda en ekologisk bomullspåse varje dag i över 60 år för att den ska lämna samma avtryck som en enda plastpåse. Och då kommer du ändå behöva runt 6000 andra plastpåsar för att kasta ditt avfall, givet att du kastar ungefär två påsar sopor i veckan.

Flerfärgade plastbitar

Återvunnen plast

Därför landade valet på plast. Och inte vilken som helst sorts plast, utan självklart är det återvunnen plast. Därför kanske du märker att påsarna inte är de vackraste. Den ser till och med lite - använd ut? Den kanske har varit en dammsugare i sitt tidigare liv, eller skalet på en gammal TV som ingen hade behov för längre.

Våra nya påsar tillverkas av runt 50 procent återvunnen PCR-plast, som står för post consumer recycled. När teknologin blir bättre kommer procentandelen återvunnen plast bli allt högre, men just nu är denna fördelning en kompromiss mellan miljövänlighet och kvalitet.

Elgiganten Foundation

Elgiganten Foundation

Överskottet från försäljningen av våra plastpåsar går till Elgiganten Foundation. Vår vision är att alla ska få ta del av den magiska världen av teknik, och Elgiganten Foundations mål är att bidra till att hindra digitalt utanförskap. Två gånger årligen delas det ut diverse elektronisk utrustning till ändamål som ska hjälpa oss att uppnå detta.

Om du vill veta mer om vad Elgiganten gör för miljön och för samhället