Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Kreativitet har inga gränser – inte ens i GarageBand

“Jag har alltid lekt med rytmer, ända sedan jag var en liten pojke. Ibland undrar jag vad jag hade kunnat skapa om jag hade haft tillgång till en sådan här redan då”, säger Jon Petter Helgesen-Etnestad och pekar på sin iPad.

Vi möter honom i skogen, precis utanför hans dörr, i utkanten av Oslo. Han har med sig sin trogna följeslagare – iPaden. Den innehåller alla de verktyg som han behöver i sitt arbete och sitt nuvarande projekt.

“Jag har faktiskt byggt en studio på vinden därhemma. Men jag använder den alltmer sällan sedan jag började skapa musik på min iPad. Med min iPad kan jag göra allt det jag vill göra.”

En musiker med iPad som spelar in ljud i skogen

Allt finns till hands

När han för sju år sedan började arbeta som musiklärare, var Jon Petter också musikproducent och rappare i hiphop gruppen Evig Poesi. Han har också uppträtt och varit jurymedlem i rap battle-trävlingen SkeezTV.

”När drömmen om att bli rappstjärna bleknade bort, började jag arbeta allt mer med ungdomar och ungdomskultur. Det fanns en längtan efter att inspirera och lyfta fram kreativitet hos andra”, säger Jon Petter.

Nu använder han aktivt Apple iPad och GarageBand när han undervisar sina elever. Han lär ut de olika stegen, från idé till färdig låt, och hur man därefter lägger till en musikvideo.

“Aldrig förr har det varit så enkelt att vara kreativ med musik. Du kan inte längre skylla på att du inte ha rätt utrustning. Med GarageBand installerat på din iPad kan du spela in allt från sång till demos eller korta melodier – allt du behöver göra är att förverkliga dina idéer.”

Jon Petter berättar lite om all den utrustning han har i sin musikstudio. En del är orimligt dyra.

“Du kan ha all utrustning i världen, men du behöver inte ha den för att skapa musik. Allt du behöver finns här”, säger han och blickar på sin iPad.

Musiker med iPad spelar in ljud i skogen

Skapa musik överallt

Just nu genomför Jon Petter och hans sjätteklasselever ett musikprojekt där tempot är långsammare än vanligt. Det gör det lättare att hänga med i musiken.

Han visar hur han ofta hjälper sina elever i den kreativa processen. På förhand väljer han ut ett antal ackord, som eleverna sedan använder till att skapa melodier.

“Just nu är tempot monotont, så det finns ett behov att väcka det till liv på ett eller annat sätt. Detta är min vardag – att jag går ut i skogen för att hitta ljud”, säger Jon Petter, som redan är på utkik efter grenar, stenar och annat som bidrar till intressanta ljudupptagningar.

“Men när vi är i klassrummet är det inte alltid lika lätt att bara gå ut i skogen. Det finns rytmer överallt, och det är verkligen skoj och givande och skapa musik utifrån det. Vi kan använda papperskrogar, väggar, skrivbord, böcker och varandra – vi klappar, beatboxar och i utforskar i stort sett alla ljud”, säger han.

Jon Petter har själv aldrig varit duktig på att spela varken gitarr eller piano, och använder hellre andra ljudkällor än traditionella instrument.

“Du behöver inga pianolektioner för att komma igång med GarageBand, men du kan mer eller mindre få pianolektioner från GarageBand – om du vill såklart!”

Det kända ordspråket att det endast är fantasin som sätter gränser, gäller även för GarageBand, anser den erfarna musikproducenten.

“GarageBand har utvecklats mycket det senaste året – du kan i stort sett göra allt du vill. Till exempel erbjuder Alchemy-synthesizeren så otroligt många möjligheter. Du kan skapa allt från enkla trumslag, till komplexa melodier”, säger Jon Petter.

“När jag skapar musik med min iPad har jag ännu inte upplevt några begränsningar när det gäller mjukvara eller hårdvara.”

 Musiker med iPad spelar in ljud i skogen

Skapa musik i farten

Hur börjar du egentligen när du skapar musik helt från grunden?

“Jag sätter igång och stampar”, berättar Jon Petter, och stampar hårt mot marken.

“ Inom hiphop uttrycks musiken med låga toner. Du ska känna basen i magen och därför spelar jag ofta in stampande ljud.”

Jon Petter spelar in sina stampande ljud genom att använda GarageBands inbyggda programvaruinstrument, och med hjälp av sin iPad hittar han snabbt ett ljud han gillar.

“Det här är väldigt bra. Beatet med trumslag låter redan bra, men det saknas något för att ljudet ska bli mer äkta.”

Kort därefter har Jon Petter hittat en lång gren.

“Nu ska vi se om jag kan hitta ett ljud som jag kan använda”, säger han och placerar sin iPad intill ett träd innan han slår grenen mot trädstammen.

“Det här kan vara en kraftfull ljudeffekt, men det är ingen stor överraskning,” säger Jon Petter, innan han kontrollerar ljudupptagningen på sin iPad:

“Det låter verkligen som ett pistollskott! Det är häftigt.”


Men hur börjar du?

Om du redan har en iPad eller en iPhone eller kanske till och med en Mac, kan du gratis ladda ner GarageBand. Men vad är det första du ska göra när du öppnar appen för första gången?

“För nybörjare kan det var kul att börja utforska Live Loops. För de yngsta är det som att spela ett spel. Jag rekommenderar att gå direkt till instrumenten och börja utforska verktygen där,” säger Jon Petter.

“Med Garageband kan du skapa musik och fokusera på melodin snarare än tekniska aspekter. Det är inte lätt att skapa bra musik men du stoppas inte längre av det som inte intresserar dig.”

Att prova sig fram är kort och gott Jon Petters råd.

“Det finns hundratals eller tusentals av YouTube-videor som visar hur du använder olika funktioner i GarageBand. Du får all information du behöver men du behöver också träna på att använda verktygen, ofta genom att pröva dig fram. Du kan spela och lära dig verktygen på en och samma gång!