Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Köpguide - bärbar dator


Behöver du en ny bärbar dator? Hos Elgiganten kan du vältra dig i vårt stora sortiment och hitta den rätta datorn för just dig.

Det kan vara en utmaning att välja rätt dator. Det finns flera saker man bör tänka över, exempelvis skärmstorlek, vad den ska användas till och inte minst vad den får kosta.

Svaret att hitta rätt dator är vad den ska användas till:
• Jobb eller skolarbete?
• Foto- og videoredigering?
• Gaming?
• En familjedator som ska passa till det mesta i vardagen?

Elgiganten ger dig en bra översikt på vad du borde tänka på när du ska köpa en ny dator.

Välj operativsystem

Valet av operativsystem påverkar vilka slags program du kan använda på din bärbara dator. Vi rekommenderar att du väljer ett operativsystem som passar till det du använder din dator till mest.

Windows

Windows 10

Windows är det vanligaste operativsystemet och används bland annat av många företag. Det finns ett enormt urval program som är designade speciellt för Windows 10. De flesta spel är utformade för detta operativsystem, så om du ska använda datorn til gaming borde du verkligen välja en med Windows 10.

Apple OS X

Apple OS

I MacBooks hittar du Apples eget operativsystem. Det är ett enkelt och intuitivt operativsystem som du lätt lär dig att använda. Operativsystemet är speciellt anpassat för de som arbetar mycket med illustration eller foto- och bildredigering. Om du vill ha Office-program kan dessa också köpas till och användas med Apple OS.

Chrome OS

Chrome OS

Chrome OS är ett enkelt operativsystem som passar perfekt om du vill ha en dator för att surfa på nätet, exempelvis kolla e-post eller använda sociala medier. Chrome OS baserar sig i stor grad på molnbaserad lagring vilket innebär att du lagrar dina dokument på nätet istället för att lagra innehållet på själva maskinen.

Rätt skärmstorlek

Vilken skärmstorlek du väljer borde grunda sig i hur mycket du använder datorn utanför hemmet. Det vill säga hur mycket du bär runt på den. Dessutom kan det vara viktigt med rätt skärmstorlek beroende på vad du ska använda den till.

Dator på 11-13 tum

11-13 tum

Eftersom denna dator inte tar så mycket plats passar den bra om du reser mycket och vill ta med dig datorn. Datorer med liten skärm har också generellt sett bättre batteritid eftersom en stor skärm kräver mer ström.

Skärmstorlek 14-16 tum

14-16 tum

Detta är den skärmstorlek vi säljer mest av. Den är liten nog att ta med sig samtidigt som den är stor nog att rymma tillräckligt med minne för tyngre arbete eller spel.

Dator på 17 tum

17 tum

Detta är bland de största skärmarna på marknaden. Om du vet att du ska ha datorn stående på en speciell plats eller om du exempelvis ska redigera film och bilder är detta ett bra alternativ.

Rätt typ av bärbar dator

Välj mellan traditonell bärbar dator, dator med pekskärm och 2-i-1-datorer.

Klassisk bärbar dator

Klassisk bärbar dator

Detta är den typen av bärbar dator du antagligen känner igen - en bärbar dator där du kontrollerar musen med en pekplatta och inbyggt tangentbord.

Bärbar dator med touch

Bärbar dator med touch

En bärbar dator med touch kan du använda med tangentbord kan du använda som vanligt - och med fingrarna som på en smartphone. Detta gör att datorerna även kan användas som surfplatta.

2-i-1-dator

2-i-1

Ja tack, både och! De här datorerna är både surfplatta och bärbar dator i ett eftersom skärmen kan tas av helt och hållet. Detta leder till att du får allt du behöver av flexibilitet och portabilitet.

Andra saker att tänka på

Service och underhåll

Datorer behöver underhåll och service då och då, precis som de flesta andra maskiner. I Elgiganten erbjuder vi service och supportavtal som hjälper dig att hålla datorn i gott skick så länge det går.

Avtalen ger dig hjälp med installation och uppstart av både datorn och tillbehören du ska använda till dator, exempelvis skrivare och router. Dessutom får du obegränsad tillgång till support under avtalstiden. Antivirus, service/rensning av datorn och telefonsupport inkluderat under avtalsperioden tecknar du i ett av våra varuhus.

Batteritid

Om din bärbara dator ska stå på en fast plats är inte lång batteritid en avgörande faktor. Om den däremot ska användas i mötesrum, på skolan eller i farten så är det viktigt med lång batteritid. Bärbara datorer på 11-14 tum kommer oftast med lång batteritid och är enkla att ta med sig.

En snabbare dator är mer än en kraftfull processor

Snabbare dator

Fördelen med en traditionell hårddisk är att du ofta får mycket lagring för pengarna. Nackdelen är att den kan vara ganska långsam, speciellt blir den ofta långsammare med tiden. Om du vill slippa vänta på datorn så rekommenderar vi därför en dator med SSD.

På senare tid utrustas nämligen många datorer med en Solid State Drive (SSD) istället för en traditionell hårddisk. Fördelen med denna är att den inte har några rörliga delar och speglar innehållet snarare än lagrar det, något som kan jämföras med teknologin i mobiltelefoner. Detta gör att datorn jobbar snabbare och är mer stöttålig än en traditionell hårddisk med rörliga delar.

För dig som vill ha det bästa av två världar, kan du välja en dator med hybridlagring. Denna kommer med ett flashminne eller minneskort utöver den vanliga hårddisken, vilket ofta gör att den har gott om lagring samtidigt som den startar mycket snabbare än en traditionell hårddisk.

Snabbare Internet

Det mesta som görs på en dator idag görs online. Därför är snabbt Internet ett måste för de flesta. Däremot räcker det inte att du skriver under ett avtal med den snabbaste internetleverantören, datorn måste även klara av samma hastighet annars kastar du tyvärr pengarna i sjön. Investera därför i en dator med ett AC-nätverkskort om du vill ha en snabb online-upplevelse, det lönar sig i längden!

De flesta av oss har en trådlös router hemma men inser kanske inte hur viktig denna är för hastigheten. Har du investerat i en bra internetleverantör och en dator med AC-kort är nästa steg en högpresterande AC-router. Dessa klarar snabbt av streaming och filöverföringar av högupplöst innehåll.

Bättre skärm

En bra dator är ingenting utan en bra skärm. Det du ska fokusera på när du ser efter en skärm är upplösning och typ av teknologi. Upplösning kan enkelt beskrivas som ”ju fler bildpunkter (pixlar), desto skarpare bild”
De flesta skärmar kommer med HD-upplösning vilket motsvarar ungefär 1 miljon bildpunkter.

Nästa steg är Full HD med dubbelt så många bildpunkter och skarpare bild än HD. Slutligen finns det 4K UHD som med 8 miljoner bildpunker har fyra gånger skarpare bild än Full HD. Eftersom du antagligen ska spendera en hel del tid framför skärmen så rekommenderar vi att du väljer en dator med Full HD eller högre.

Du kan välja mellan i huvudsak två typer av teknologi; TN och IPS. Även här beror valet på vad du ska använda skärmen till. TN-skärmar har ofta snabb responstid, vilket passar bra för gaming. Däremot kan färgåtergivningen färsämras betydligt i olika vinklar. IPS-skärmar är ofta dyrare än TN-skärmar men kommer med bättre färgmättnad och betraktningsvinkel. Tack vare färgkvaliteten är de ofta att föredra om du exempelvis ska redigera foto- eller video. Dessutom, tack vare bättre betraktningsvinkel, är de även ett smidigt alternativ för vardagsanvändning.

Ordlista:

HDD (Hard Disk Drive) - Det vi i vardagligt tal kallar hårddisk.

SSD (Solid State Drive)
- En SSD fyller samma funktion som en hårddisk men utan känsliga, rörliga delar. Den är i jämförelse även snabbare, tystare och mer stöttålig. Du kan antingen köpa en dator med SSD eller uppgradera din dator genom att köpa en SSD.

Hybridlagring - En kombination av SSD och HDD som ger snabbstartade enheter med stor lagringskapacitet.

802.11 AC 
- Snabbt Wi-Fi gränssnitt som kan utnyttjas av en dator med AC-nätverkskort.

HD (High Definition) - upplösning med cirka 1 miljon bildpunkter (1366x768)

Full HD (Full High Definition- upplösning med cirka 2 miljon bildpunkter (1920x1080)

4K UHD (Ultra High Definition) - upplösning med cirka 8 miljoner bildpunkter (2560x1440)

TN (Twisted Nematic) - bildskärmspanel med bra responstid

IPS (In-Plane Switching) - bildskärmspanel med bra färgkvalitet och betraktningsvinklar

Hitta en dator till jobb eller fritid - eller både och

För studier och jobb

Oavsett om du är student eller jobbar kommer du jobba mycket med redigering av text, räkneark och presentationer. Detta blir lättare med ett bra tangentbord, en klar skärm, lätt design och bra batteritid.

Lätt att använda hemma eller i skolan

Till enkel användning som textbehandling, e-post, internetbank och online-surfing kan en enklare dator täcka dina behöv. Med 15 tums skärmstorlek slipper du bli sliten i ögonen som när du sitter vid en mindre skärm.

Multimedia och spel

Om du ska jobba med foto- eller videoredigering rekommenderar vi en kraftfull dator med en bra processor och dedikerad grafik. Dessutom är det viktigt med en skärm med hög upplösning. Dessa datorer är också bra för gaming.

Chromebook

Chromebook är en helt ny typ av bärbara datorer som levereras med praktiska funktioner som ordbehandlare, räkneark och webbläsare färdiginstallerad. Chromebook är en säker, snabb och mycket användarvänlig dator som uppdaterar sig själv.

Apple MacBook

MacBook Pro och MacBook Air är fantastiska datorer att jobba med för dig som jobbar med bild- och videoredigering. De här bärbara datorerna har lång batteritid, fantastiska skärmar och bakgrundsbelyst tangentbord. För dig som vill ha kvalitet får du mycket ut av en Mac.

Gaming med Game Gear

Game Gear-datorer är bland de mest kraftfulla datorerna vi har hos Elgiganten. Dessa passar perfekt för gaming. Med en Game Gear kan du maximera gaming-inställningarna och få en dator som klarar alla typer av arbetsuppgifter.

Senast uppdaterad 2015-09-09 11:37:52