Det skickas just nu ut falska SMS och mail där Elgiganten står som avsändare. Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Vad ska jag välja? Datorväska eller datorryggsäck?

Vad ska jag välja? Datorväska eller datorryggsäck?

Att skoldatorn behöver skyddas mot stötar och väta är nog de flesta väl medvetna om. De flesta har sin laptop i ett datorfodral eller etui inuti datorväskan eller datorryggsäcken, vilket ger ett extra skydd. Men många glömmer bort att en tung väska sliter på både nacke och rygg!

Naprataten Haakon Rönning Kvam hos Rygg & Rehab, specialist på smärtor i nacke och axlar. Han betonar vikten av att ha utrustning som är väl anpassad till kroppen. Att bära omkring på en datorväska eller datorryggsäck som inte är anpassad till den egna kroppen kan öka risken för belastningsskador, säger han. Han tillägger att rätt anpassad utrustning ger stöd och fördelar vikten bättre mellan nacke, axlar och rygg, vilket i längden är mycket viktigt för hälsan. Om du dagligen använder fel utrustning ökar risken att drabbas av muskel- och ledbesvär betydligt. Lyckligtvis är kroppen anpassningsbar och tål en hel del, säger Rønning Kvam. Du kommer inte att bryta ryggen bara för att du använder fel datorväska eller ryggsäck under några dagar. Men om du ska bära omkring på en dator, skolböcker och andra prylar fem dagar i veckan under de närmaste åren är det en annan femma. Då bör du vara medveten om att valet av väska påverkar kroppen. Problemen uppstår om du använder fel sorts väska under lång tid.

Naprapaten rekommenderar

Eftersom de flesta bärbara datorer väger en hel del rekommenderar jag en ryggsäck med breda och vadderade axelremmar . Det bästa är om datorfacket är placerat närmast ryggen eftersom belastningen på nacke och axlar då blir mindre, säger Rønning Kvam.

Varför det är viktigt att tunga saker bärs nära kroppen förklarar han med följande exempel:

Det är betydligt lättare att bära en hink med tio liter vatten med armarna hängande nära kroppen, än att bära den med armarna sträckta rakt ut åt sidorna. Samma princip förklarar också varför det är bättre med en ryggsäck än en axelväska.

Om ryggsäcken dessutom är försedd med bröstremmar och höftbälte blir vikten jämnare fördelad, vilket minskar belastningen på muskler och leder. Han tillägger att man bör försöka minimera vikten och inte kånka omkring på fler saker i ryggsäcken än vad man verkligen behöver.

Välj en laptop-ryggsäck med mjuka och vida axelband

Ryggsäck är bäst - men datorväskor är mer populära

Naprapaten rekommenderar ryggsäck framför axelväska, men axelväskor är faktiskt mer populära, vilket förmodligen beror på att många tycker att de är snyggare.

Men idag finns det både väskor och ryggsäckar i många olika utföranden och storlekar – och naturligtvis prisklasser.

En ryggsäck med separat datorfack kan du få för några hundralappar, medan en datorväska i äkta läder kostar drygt tusen kronor. Att använda en axelväska behöver inte orsaka problem för ryggen. Se bara till att du följer naprapatens råd och undviker de vanligaste misstagen.

Axelväskor är ett populärt val för datorväskor

De vanligaste misstagen

Oavsett vilken typ av väska du är ute efter finns det några misstag du bör undvika, säger Rønning Kvam .

De flesta av oss är vanemänniskor och bär nästan alltid axelväskan eller ryggsäcken på en och samma sida och belastar samma axel, istället för att bära den tvärs över bröstet, eller om det är en ryggsäck, mitt på ryggen, så att belastningen och tyngden blir jämnare fördelad.

Så om du har en tendens att alltid bära väskan på samma sida, rekommenderar jag starkt att du provar att bära axelväskan tvärs över bröstet och ryggsäcken mitt på ryggen, åtminstone några dagar i veckan.

Se alla våra ryggsäckar och väskor här

Bär din datorväska eller ryggsäck på rätt sätt

Hitta den perfekta datorväskan eller ryggsäcken här

Inga produkter

Jämför
Visa produkt
Webblager (5+)  
 • Väska för datorer upp till 15"
 • Klassisk design
 • Tillverkad av läder
  
 
 
 • Väska för datorer upp till 15"
 • Klassisk design
 • Tillverkad av läder
  
 
Jämför
Visa produkt
Webblager (25+)  
 • Elegant läderdesign
 • Börs inkluderad
 • Passar laptops upp till 15"
  
 
 
 • Elegant läderdesign
 • Börs ingår
 • Passar laptop på upp till 15"
  
 
Loading

Läs mer om Elgigantens produkter: