Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Epoq køkken planlægning

Epoq kökstips - “Planera, planera, planera. Det är det viktigaste!”

Inredaren Hanna Wessman har massor av kök på sitt samvete, det ena snyggare än det andra. Här avslöjar hon sina hemligheter. Få hjälp att planera ditt nya Epoq-kök hos Elgiganten.
Hanna Wessman

Vad är den största utmaningen när man ska inreda ett kök?

– Att få till balansen mellan estetik och funktion. Att hålla ihop stilmässigt och inte vika av för mycket från resten av hemmet/huset. Personligen tycker jag inte att ett lantligt kök passar i en funkislägenhet, till exempel.

Finns det något typiskt misstag många gör?

– Att matcha ett modernt kök med till exempel en blandare som håller en helt annan stil blir sällan bra. Här måste man försöka hålla samman alla materialval som bygger och förstärker den stil man är ute efter. Att göra sina val baserat på magkänsla just där och då ökar risken för felval. Förberedelse är A och O för att lyckas.

Var börjar man om man ska renovera sitt kök?

– Budgeten! Man vill inte att pengarna tar slut innan allt är inköpt. Att göra ”snålval” mot slutet av renoveringen är bara ledsamt och med en tydlig budget undviker man det. Efter det sätter man stilen och letar produkter som ryms inom budgeten. Tänk på att räkna in kostnader för elen i budgeten. Många gånger behöver man ju flytta vissa vitvaror för bästa resultat.

Hur ska man tänka i stil för att köket inte ska kännas för daterat om bara något år?

– Att hålla nere antalet ”trendval” och istället satsa på klassiska material är så klart något att tänka på. Ett typiskt exempel på trendval är att gå ”all in” på mässing till exempel. Det är visserligen inget jättejobb att byta ut beslag och blandare efter par år, men det kostar ju en extra slant. Så om man vill undvika den kostnaden skulle jag rekommendera krom istället.

Vad är dina bästa tips för att skapa ett ombonat och trevligt kök?

– Platsbyggda lösningar som en kökssoffa eller ett öppet hyllsystem ger både personlighet och stilmässig kraft till ett kök. Textilier som matta och gardiner är också val som styr mycket av slutresultatet, och hjälper till att förstärka stilen man valt. Kanske är bästa valet läder istället för tyg på den platsbyggda soffan?

Hur har du tänkt när du inrett ditt eget kök?

– I mitt hem är det inte jag som byggt köket, så jag har tyvärr inget kul att bjuda på i form av inspiration. Men jag har platsbyggt en kökssoffa och måttbeställt en stenskiva till bordet. Soffan i teak med inbyggd förvaring för källsortering är det jag är mest nöjd med i köket.

Hur använder du ditt kök?

– Vi hänger väldigt mycket i köket. Hemmets hjärta, som det ofta kallas, är enligt mig det mest inbjudande rummet. Vi älskar att laga mat och det händer alltid något i köket. Nästa gång jag renoverar vill jag ha ett kök som är mer generöst planerat än där vi bor idag.

Om du bara skulle ge ett enda stiltips för blivande köksrenoverare, vad skulle det vara?

– Planera, planera, planera. Tydligt, va? Det är det viktigaste! Leta inspirationsbilder och samla till en moodboard. Ha den sedan alltid som utgångspunkt när du gör dina val, och tänk på att hålla ihop allt stilmässigt!

Pil med texten: Gå till Epogs framsida

Läs mer om Elgigantens produkter: