Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Har du testat grillslangen?

Har du testat grillslangen?

Många vet inte om att grillslangen helst borde bytas ut vartannat år. Nedan kan du läsa om hur du testar att slangen fortfarande håller måttet.

Testa slangen

Gasolslangar är en färskvara och har en datumstämpel som visar vilket år den är producerad. Åldern kan ge en fingervisning om skicket på slangen, men har den t ex förvarats i ett mörkt lager i ett eller två år innan den kommer i bruk så påverkas kvalitén endast nämnvärt. Viktigare är att göra det sk böjtestet. Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor, så bör den bytas ut. Du bör även göra ett slangtest för att se så att propangas inte läcker ut. Till det behöver du en pensel och diskmedel eller såpa. Blanda två delar såpa med en del vatten och pensla slang, kopplingar och anslutningar. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut.

Byt slang vartannat år

Det är rekommenderat att byta ut slangen vartannat år, på så sätt slipper du oroa dig över om slangen är farlig att använda. Gasslangar som säljs i Norden ska tåla temperaturer ner mot 30 minusgrader och innehåller därför en högre andel naturgummi än PVC-slangar på sydligare breddgrader. Detta gör att de är mer känsliga för solljus.

Gasolslangens levnadstid beror på hur du förvarat grillen eller snarare slangen. Står den i direkt solljus, och blir utsatt för väder och vind året om, så blir slangens levnadstid betydligt kortare än om den står skyddad. Genom att koppla bort och förvara slangen inomhus under vinterhalvåret kan du förlänga levnadstiden för själva slangen. Se då till att du är noggrann när du kopplar tillbaka den inför grillsäsong.

Undgå fettbrand

Många grillbränder är egentligen fettbränder som beror på att man inte rengjort sin grill ordentligt. Gammalt fett i botten av grillen och börjar brinna vid tillräckligt höga temperaturer. Uppstår det lågor i grillen som du inte har kontroll över ska du snabbt slå av gastillförseln. Du kan du även koppla från gasbehållaren och flytta den längre bort från grillen.

Grilla tryggt med gas

 1. Se om slangen fortfarande håller måttet. Gör böjtestet och smörj in anslutningspunkterna med diskmedelsvatten och se efter bubblor.

 2. Placera grillen så att det finns minst en meters avstånd mellan den och alla brännbara material.

 3. Ha locket öppet när du sätter på den. 

 4. Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar.  

 5. Koppla från gasolbehållaren när grillen inte används.

 6. Rengör grillen för att undvika fettbrand.

 7. Skydda grillen med ett överdrag så bibehålls effekten och den håller längre.

KLUBB 4 FÖR 3
Jämför
Visa produkt
Webblager (100+)  
 • Slang och regulator
 • Passar Nordic Season, Jamie Oliver, Landmann, Innova & Sunwind
 • Ansluter gasolflaskan till grillen
Klubbpris! Erbjudandet gäller till 31/5 kl 23:59
  
 
KLUBB 4 FÖR 3
Jämför
Visa produkt
Webblager (25+)  
 • Gasolregulator med slang
 • 90 cm lång slang
Klubbpris! Erbjudandet gäller till 31/5 kl 23:59
  
 
KLUBB 4 FÖR 3
Jämför
Visa produkt
Webblager (100+)  
 • Slang och regulator
 • För Weber Q 1000, Go-Anywhere och Performer
 • För stora gasflaskor, enkel att montera
Klubbpris! Erbjudandet gäller till 31/5 kl 23:59
  
 

Upptäck mer om våra grillar och grilltillbehör