Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Tips och trix för att förbättra din smartphone

7 tips hur du förlänger batteriet i din smartphone

Med tiden kan din mobil bli både långsammare och få sämre batteritid. Tiden då man endast behövde ladda mobilen en gång i veckan är tyvärr en del av det förflutna. Snabbt internet, högupplösta skärmar och videoinspelning i 4K använder mer batteri. Nya mobiler har ofta så mycket lagringsutrymme att du inte behöver tömma den, men med all onödig information som ligger på mobilen blir den långsammare att använda. Det finns som tur vad enkla lösningar för det. På denna sida får du tips och trix för en bättre och snabbare mobil som har längre batteritid.
Mobil med appar

1. Städa bland apparna

Mobilerna håller mer och mer på att bli som bärbara datorer som man kan ringa samtal från.”En av de vanligaste orsakerna till att iPhone och andra mobiler blir långsammare med tiden är att mängden sparad information ökar - precis som på en vanlig dator” säger Farshad Lindberg Samsami, Nordic Senior Product Manager för Telecom vid Elkjøp Nordic (Elgigantens nordiska huvudkontor).

”Jag rekommenderar att man går igenom de appar man har installerade och tar bort dem som inte används.”

Flera personer som fotograferar mat

2. Ta bort onödiga bilder och videofilmer

Samsami förklarar även att vi på grund av bland annat Instagram och Snapchat tar fler foton och filmer än tidigare. Ofta tar vi fem-sex bilder men använder bara en av dem.

”Gå igenom albumet och radera de foton du inte behöver. En annan bra åtgärd är att ansluta mobilen till en dator och göra en fullständig backup eller överföra innehållet till en molntjänst.”

Visste du att Elgiganten har en egen molntjänst som heter Elgiganten Cloud?

10 tips för att ta bättre bilder med mobilen.

Man håller mobil och bankkort

3. Håll den uppdaterad

Det finns flera anledningar till varför din mobil måste uppdateras. Många använder mobilen för att betala räkningar, och därför finns det känslig information på mobilen. Därför är säkerhet också något av det viktigaste för leverantörerna som arbetar med programvaruuppdateringar. ”Det är ofta omfattande uppdateringar som åtgärdar säkerhetsluckor, programvarufel och som förbättrar prestandan”, förklarar Samsami. De flesta mobiltillverkarna tar fram en ny uppdatering i månaden och telefonen säger till när det finns en ny uppdatering tillgänglig.

Kom också ihåg att det kommer uppdateringar till de appar du har installerade. Sådana uppdateringar kommer vanligtvis varannan vecka. Vissa uppdateringar installeras automatiskt, beroende på dina inställningar. Andra måste uppdateras manuellt via Play Store eller Appstore.

Kvinna söker efter nätverk med mobilen i handen

4. Stäng av WiFi och Bluetooth

Både WiFi och Bluetooth kan dra ström trots att mobilen inte är ansluten till något. Stäng därför av dessa funktioner när de inte används. Tänk bara på att slå på WiFi när du väl kommer hem igen så att du inte använder onödigt mycket data.

Kvinna står med mobil på kvällen

5. Sänk ljusstyrkan

Ett annat sätt att spara ström på är att begränsa skärmens ljusstyrka. På sommaren, eller när du är ute i solen, kan ljusstyrkan behöva dras upp till max. När man är inomhus eller inte i direkt solljus är det dock en bra idé att dra ner ljusstyrkan. De flesta mobiler har en sensor ovanför skärmen som registrerar omgivningsljuset så att ljusstyrkan kan justeras automatiskt.

Kvinna med mobil som nästan har slut på ström

6. Aktivera strömsparläget

Numera har många mobiler någon form av strömsparläge. Den stänger ner onödiga funktioner och appar som inte används eller som försöker uppdatera sig när skärmen är avstängd. Det finns ofta flera nivåer med strömsparning, och om du håller på att få slut på batteri är den högsta strömsparningsgraden den bästa..

Kvinna med mobil som laddar den

7. Det bästa sättet att ladda

Tidigare var rekommendationen att batteriet skulle laddas ur helt innan det sattes på laddning i 12-24 timmar.

Nuförtiden fungerar det däremot helt annorlunda. ”De flesta mobiler har litium-jon-batterier som är mycket mer flexibla än de gamla batterierna. Därför är inga laddningsrutiner felaktiga”, försäkrar Samsami.

Men det går att få batteriet att räcka längre. ”Batteriets livstid beror på antalet uppladdningar, det vill säga hur många gånger batteriet laddas från 0 till 100. Ju fler gånger du låter mobilen laddas ur, för att sedan ladda batteriet helt, desto snabbare kommer batteriet att förlora kapacitet”, förklarar Samsami. För att batteriet ska räcka så länge som möjligt är det därför bäst att hålla batterinivån på 20-80 procent, eller helst 60-80 procent. På så sätt blir laddningscyklerna färre.

Läs mer om våra produkter här: