Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
En man studerar i ett hemmakontor

10 tips för hemmastudenten: Så undviker du att gå på väggarna

Netflix. Högljudda grannar. Oreda. Långsamt internet. Snuva. Lite för god tillgång till snacks. Det finns en miljon olika störningsmoment som lockar att ta dig bort från dina studier.

Här är några tips om studietekniker, bra rutiner och smarta produkter som hjälper dig lyckas studera hemifrån.

1: Var social

Sedan tidens begynnelse har vi lärt oss genom att kommunicera med andra. Det ligger i vårt DNA. Vi kopierar andras beteenden från det ögonblick vi föds, vi testar idéer, får feedback och lär oss hur vi fungerar. Tillsammans utvecklar vi ett gemensamt språk och ju fler människor vi pratar med, desto mer utökar vi vår förståelse för världen runt omkring oss. Vi behöver andra för att lära oss.

Den sociala delen i en skolmiljö är oerhört viktig för att lära sig och den bör man också prioritera fast man sitter hemma. Avsätt tid varje dag för att hänga lite på Messenger och diskutera ämnen och dela idéer, men också bara för att hålla det sociala umgänget vid liv. Din förståelse för vad du studerar kommer att utvecklas bättre i samspel med andra.


2: Få tillräckligt med sömn

Sömn är viktig för hjärnan. Om du använder din telefon som väckarklocka är det väldigt lätt att spendera en extra halvtimme med Instagram, Netflix eller liknande innan du somnar. Det finns forskning kring detta och slutsatsen är att man bör stänga av enheterna två timmar innan man går och lägger sig.

Lycka till med det! Det första steget kan vara att köpa en billig väckarklocka eller klockradio.

Här hittar du våra väckarklockor.


3. Skapa en bra morgonrutin

Hur vi startar dagen definierar ofta hur resten av dagen blir så om du börjar dagen i sängen med ostmackor och Netflix, kommer du förmodligen inte att få så mycket gjort. Försök att komma in i en rutin där du ibland står upp, tar hand om dig själv, äter en hälsosam frukost och sitter vid skrivbordet och pluggar. Plugga inte i sängen. Du vet hur frestande kudden är!


4. Håll din dator uppdaterad och virusfri

Social distansering fungerar dåligt på datavirus, så se till att uppdatera din PC eller Mac så att de senaste säkerhetshålen stängs. Se även till att du har ett bra antivirusprogram installerat.

Här hittar du antivirus- och säkerhetsprogramvaror.

Kom också ihåg att Elgiganten erbjuder säkerhetskopiering och teknisk support online. Du hittar en översikt över våra tjänster här.


5. Lär dig av Samwise Gamgee: Gör korta to-do-listor

”Let’s just get to the bottom of this hill, Mister Frodo.”

Sam insåg att för att få Frodo och ringen till Mordor, måste han dela upp uppgiften i mindre delar. Gör det du också!

Skapa en to-do-lista med 3 punkter. Utför punkterna - känn känslan av att ha slutfört något - och skapa sedan en ny lista. Ju fler uppgifter du skriver upp, desto svårare blir det att komma igång.


6. Stäng världen ute

”Kan du dämpa dig lite?!”

Oavsett hur bra du är på att fokusera, kan det vara omöjligt att inte bli irriterad av stök runt omkring dig. Roomies, grannar, hundar - eller yngre syskon om du bor hemma hos föräldrarna. Ljud är distraherande och svåra att undvika. Bra brusreducerande hörlurar kan hjälpa dig att behålla fokuset.

Här hittar du våra hörlurar med aktiv brusreducering.


7. Håll skrivbordet städat och rent

Gårdagens kaffekopp. Smulor. Gamla anteckningar. Sidor som du redan har läst.

Allt som inte bidrar till en bra studiemiljö kommer aktivt att istället bidra till att du inte får saker gjorda. Så ta fram dammsugaren och din inre Marie Kondo och gör så att skrivbordet ger dig en "spark of joy"!

Här hittar du allt vi erbjuder inom dammsugning och rengöring.


8. Ta pauser

Det finns en anledning till att man har rast i skolan. Hjärnan behöver det. Så ta 10 minuters paus varje timme, eller 5 minuters paus varje halvtimme. Ta dig en kopp kaffe och ge huvudet en chans att bearbeta vad du har lärt dig.

Här hittar du alla våra kaffebryggare, kaffepressar och övriga kaffemaskiner.


9. Investera i en ergonomisk stol

Det är inte lätt att koncentrera sig om det gör ont i ryggen.

Även om du följer råd nummer 8 och tar bra pauser, så kommer du att spendera många timmar i stolen. En ergonomisk och bra stol hjälper dig att undvika dålig hållning och allt som kommer med en dålig sittställning. På Wikihow kan du lära dig mer om "Hur man sitter". Vi har också bra kontorsstolar/gamingstolar i sortimentet.

Här hittar du våra gamingstolar.


10. Ät förnuftigt

Att ha kylskåpet i närheten har både sina för- och nackdelar. För även om du har fått höra tusen gånger att ohälsosamma drycker och mat går ut över din förmåga att koncentrera dig, är de svåra att undvika. Chips är gott. Pizza är väldigt gott.

Men försök att variera kosten. Köp billig frukt och grönsaker och gör smoothies. Lär dig hur du gör en nyttig hummus med en blender.

Tänk också på hur ofta du äter. Om du fastnar för länge med ett problem kan det ha gått för lång tid mellan måltiderna. Bli inte hangry!

Här hittar du alla våra blenders.