Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Bild av bänkskiva i avonite

Drömö: Köksö från Epoq

När familjen Bauge/Citron bestämde sig för att bygga ut huset, passad de samtidigt på att få sitt drömkök. Idag samlas hela familjen runt en fem meter lång köksö!
Foto av Familjen Bauge/Citron

När Linn Citron väntade sonen Ludwig insåg hon och sambon Calle att de behövde ett större hus. Calle hade redan offrat hemmakontoret för att barnen Lovisa och William skulle få ett eget rum, och nu var fanns det inte mer plats. Så huset i Växjö i Småland utvidgades med 50 extra kvadratmeter och två nya rum. Bärande väggar revs, hela konstruktionen av huset ändrades, och köket blev hemmets hjärta i ännu större grad än förut, nu som familjen kan samlas runt den fem meter långa köksön. -Vi tänkte att om vi ska göra det här, så ska vi göra det ordentligt. Vi har alltid sagt att vi vill ha mycket plats, så att barnen kan leka på köket. Linn älskar att baka och laga mat, så vi behövde bra bänkplats också. Innan vi satt igång kollade vi mycket i tidningar och på nätet för att få inspiration, och arkitekten Henrik Berg hjälpte oss med att få våra idéer till verklighet, säger Calle Bauge.

Bild av vinskyl

Familjen ville ha högt i tak och stora ytor, kök, vardagsrum och mathall i ett och stora skjutdörrar ut mot trädgården. Och precis så blev det! När Henrik Berg hade ritat tillbyggnaden fick Calle och Linn hjälp av Linnèk Bygg för byggningen, medan Thomas Hultqvist hos Elgiganten i Växjö hjälpte dem att planera drömköket från A till Ö. Matta, vita skåpsdörrar och många lyxlösningar som extra bred spishäll med flexibla zoner, vinkyl, ismaskin och kaffemaksin är på plats. Kylskåp och frys är inbyggda i väggen för att inte vara i vägen, och snart är också LED-belysningen under köksön monterad. Under resan mot ett nytt kök så fick familjen också tips från Thomas om smarta funktioner att satsa på, som t.ex. att skåpet till sopor öppnar sig automatiskt när man trycker knät mot det, så att man slipper öppna med nedsmutsade fingrar.

 Kylskåp, frys, ugn, mikrovågsugn och kaffemaskin kommer från Siemens

Vid den enorma köksön kan Linn baka tillsammans med barnen – och det är bra plats för att äta frukost eller var social medan de lagar mat. – Det enda önskemålet som vi inte fick uppfyllt, var det höga infällda matskåpet som vi ville ha vid sidan av ugnen. Det var det begränsat med plats eftersom det är en luftvärmepump i rummet bakom. Men vi är väldigt nöjda, det är verkligen kul att komma hem när det är ett helt annat hus! säger Calle. Om familjen hade kunnat så hade de gärna bott någon annanstans under renoveringen, med två små barn och en nyfödd.

Men det gick ändå bättre än förväntat, och byggarbetet gick som en dans. – Om jag skulle ge råd till andra som tänker renovera köket så skulle jag säga att det är värt att använda lite extra när man ändå investerar så mycket pengar. Ett kök ska man ha i 10 eller kanske 20 år. Använd hellre lite mer pengar för att få det som du önskar, för det är inte kul att inte trivas med sitt nya kök. Var inte heller för sparsam med plats, se till att ni får plats till allt som ni har lust att göra på köket. Det är hjärtat i hemmet!

Pil med texten: Gå till Epogs framsida