Information om Corona till våra kunder >>

Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Kyl och frys

Kyl och frys – ordlista med viktiga funktioner

LowFrost eller NoFrost? Flow? Namnen på funktioner hos kylskåp och frys blir inte alltid till kylskåpspoesi. Men, ta det kallt – här har vi har samlat termer för viktiga funktioner för kylskåp och frysar, så att du ska hitta fram till just det du behöver för att få ditt drömkylsåp eller den perfekta frysen.

Ingen avfrostning

FrostFree och NoFrost använder sig av en teknik som gör att din frys håller sig helt fri från is och du behöver inte frosta av den. Frysen har avdunstaren utanför frysrummet och en inbyggd uppvärmningsfunktion som regelbundet värmer upp avdunstaren ca. 4 gånger/ dag. Uppvärmningen frostar av avdunstaren och ser till så att du slipper frosta av frysen. En fläkt inne i frysrummet gör så att luften alltid är i rörelse så att det inte fastnar is på mat eller innerväggar.

Lite avfrostning

Low Frost och Smart Frost använder sig av en teknik som gör så att du inte behöver frosta av frysen lika ofta som med en vanlig frys. En traditionell frys ska frostas av minst 4 gånger per år, medan en frost med Low Frost/Smart Frost endast behöver frostas av 1 gång per år. I en sådan här frys är avdunstaren placerad utanför frysrummet som gör att det bildas betydligt mindre is än i en vanlig frys p.g.a. att den varma luften inte kommer i direkt kontakt med rören.

Snabbinfrysning

En FastFreeze-funktion gör att du när som helst kan lagra mycket mat i din frys. Funktionen sänker temperaturen på din frys till - 32° och du kan därför lägga in mat som har tagits hem från affären i frysen utan att temperaturen ökar medan du gör det, även om det tar lång tid. Det här säkerställer att maten alltid får den rätta temperaturen och behåller smak och vitaminer. Frysen har ett alarm så att du alltid vet när temperaturen är högre än den ska vara.

Gasolkylskåp eller elkylskåp?

Luktfri kyl

Med ett kolfilter absorberas dåliga dofter och ser till att de inte sprider sig i kylskåpet. Detta görs med aktivt kol som ser till att luften inne i kylskåpet renas. Förutom att det neutraliserar obehaglig lukt så förhindrar filtret bakterietillväxt. Kom bara ihåg att du behöver byta ut kolfiltret 1 gång per år.

Perfekt belysning

Med LED-belysning får du jämnt, bra ljus som ger dig en bra överblick i hela kylen så att du kan använda platsen så optimalt som möjligt. Dessutom förbrukar LED-belysning mindre el än andra typer av belysning. 


Håller dörren stängd

Om du glömmer att stänga kyl eller frysskåpsdörren slösas energi och temperaturen ökar.
Välj kyl och frys med dörrar som stängs automatiskt så minimerar du risken för att din mat förstörs.

Energiklass

Kylskåp är indelade i olika enrgiklasser, från D till A +++. Ett kylskåp som har A+++ är det mest energisnåla och mest mijövänliga du kan välja. De mest energisnåla vitvarorna är lite dyrare, men du sparar pengar och miljö på att köpa ett sådant kylskåp.


Luftcirkulation

En del kylskåp är utrustade med flera ventiler som gör att luften kan spridas runt i hela kylskåpet och håller maten fräsch längre. Se efter ett kylskåp med Dual Flow, Multiflow eller DynamicAir så får du ett kylskåp där luften sprids effektivt genom ett kanalsystem som ger bättre luftcirkulation. På det här sättet hålls en jämn temperatur i hela skåpet, vilket gör att dina matvaror håller längre. 

Nollzon-låda för fisk och kött

Med en nollzon-låda håller temperaturen i förvaringslådorna en optimal temperatur på 0°C för att lagra fisk och kött på bästa sätt. Den här funktionen kan lätt stängas av och du kan använda utrymmet som en vanlig låda. Se efter ett kylskåp som har 
Active0, Zero zone, Nollzon eller VitaFresh Pro.

Is- och vattendispenser

Med en is-och vattendispenser ansluts din enhet till vattensystemet i ditt kök och du får kylt vatten och fräscha isbitar när du genom att trycka på en knapp på dörrens dispenser.

Tyst kylskåp

Om du vill ha ett tyst kylskåp ska du se efter ljudnivå (dB) under kylskåpets specifikationer. Normal samtalson ligger på 60 dB och ett väldigt tyst kylskåp har en ljudnivå på runt 40 dB.

WiFi

Med ett kylskåp som har Wifi-anslutning kan du koppla upp kylen till din iPhone eller Android-enhet och styra temperatur eller funktioner samt ta emot notiser via en applikation om någon öppnar dörren på kylskåpet.

Läs mer om Elgigantens produkter: