Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
10 tips för att förlänga batteritiden

10 tips för att förlänga batteritiden

Sitter du och väntar på flyget hem på flygplatsen, eller jobbar du kanske mest effektivt på resande fot så kan batteritiden på din bärbara dator vara väldigt värdefull. Därför har vi i Elgiganten samlat 10 tips som kan hjälpa dig med att förlänga batteritiden och på det sättet användningen för din bärbara dator.
Ljusstyrka och onödiga program

1. Skärmens ljusstyrka

Skärmen är den komponent som drar mest ström. Ju högre ljusstyrka desto mer batteri drar den. Slå av skärmen så fort du inte använder den eller ställ in den så att den stänger av sig efter 1 minuts inaktivitet.

2. Onödiga program

Programmen på din bärbara dator tar upp plats och många av dem jobbar i bakgrunden. Det kan vara värt att se över de program du har och avinstallera de du inte längre använder.

Bild av datorn Zenbook 13 på ett bord

3. Strömkrävande program

Kolla vilka program som drar mycket ström och stäng ned dem. Försök att bara ha uppe de program som du faktiskt behöver. Var också noga med att stänga program helt som du inte längre använder. Spotify och Adobe Reader drar mycket ström – även fast de bara körs i bakgrunden.Var kritisk!

4. Flash

Flash-teknologi används av en många hemsidor för att visa videoklipp. Detta tömmer batteriet och det kan därför löna sig att slå av Flash i din webbläsare.

Håll temperaturen låg och sluk for lyden

5. Temperatur

Din dators fläkt drar mycket för att hålla komponenterna nedkylda. Om du sitter med datorn i famnen avger du själv värme som värmer upp komponenterna ytterligare. Lägg t.ex. en bok under datorn.

6. Ljud

Många småsaker kan hjälpa till med att förlänga din dators batteritid. Om du inte använder ljudet så kan du spara mycket ström genom att stänga av högtalarna.

Billede af computeren Zenbook 13 på et bord

7. Inaktiva nätverk

Bluetooth och Wi-Fi drar en del ström. Slå av dessa helt eller delvis om du inte behöver vara ansluten.

8. Tangentbordsbelysning

Om ditt tangentbord har bakgrundsbelysning kan du spara mycket ström genom att släcka ner det. Använd istället en lampa om du kan det och vill ha det ljust på tangentbordet.

Reducera skärmupplösningen och starta om datorn

9. Skärmupplösning

Skruva ned upplösningen på din skärm. Bilden kan bli lite mer oskarp men om arbetet inte kräver väldigt hög bildkvalitet kan det vara värt att spara lite batteritid.

10. Omstart

Ett gammalt klassiskt tips är att helt enkelt starta om datorn. Om det var ett tag sedan du startade om datorn kan det vara smart att göra det då det avlutar en del onödiga processer som körs i bakgrunden.

Läs mer om Elgigantens produkter: