Bluffsamtal och falska meddelanden med Elgiganten som avsändare Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
minikyl

Minikyl - perfekt för snacks och drycker

Att köket är det enda rum i huset där det finns ett kylskåp är inte alltid praktiskt. Särskilt inte när du sitter klistrad framför teven under en fotbollsmatch och plötsligt inser att du är törstig. Lösningen är att skaffa en minikyl, som du kan ställa bredvid soffan.

”En minikyl är vanligtvis upp till en meter hög och används för att förvara tilltugg och drycker, antingen hemma eller på kontoret”, berättar Fredrik Røseth på Elgiganten. Dessa behändiga kylskåp finns att köpa för runt en tusenlapp och uppåt. Men enligt Røseth är det i första hand designen som avgör priset ”Du kan köpa en enkel och bra minikyl för runt tusen kronor, och kvaliteten är ungefär densamma som för de dyrare modellerna”.

Hur kan det komma sig, kanske du undrar. Jo, en minikyl är inte avsedd för långtidsförvaring av färskvaror som grönsaker, frukt och mejeriprodukter och har vanligtvis inget fläktsystem som ombesörjer att luften cirkulerar i skåpet. ”I en minikyl bör du med andra ord endast förvara produkter med lång hållbarhet, till exempel några läskedrycksflaskor och lite snacks”, säger Røseth.

Temptech minikylskåp

Använd aldrig förlängningssladd

Poängen med ett minikylskåp är att det är litet och lättplacerat så att man ska kunna ha drycker och tilltugg nära tillhands. Därför tror vissa att man kan ställa kylen var som helst och koppla den till en förlängningssladd med grenkontakt. Enligt Røseth är detta det dummaste du kan göra. “ ”Koppla aldrig en minikyl till en förlängningssladd”, säger han. Det kan vara extremt brandfarligt, eftersom grenkontakten också används för andra elektriska apparater. Även om en minikyl drar relativt lite ström ska den alltid kopplas direkt till ett vägguttag. ”Alla skåp har jordad kontakt. Anslut den till ett vanligt vägguttag i hemmet så är det ingen fara”. Det finns även små gasolkylskåp, men de är i första hand avsedda för fritidshus och husvagnar.

Minikyl med frysfack

Frysfack och nytänkande design

Om du går upp lite i pris kan du få en minikyl med frysfack för förvaring av till exempel is eller glass till barnen. ”Vissa tillverkare har även integrerade modeller för inbyggnad i mindre kök”, berättar Røseth. För den som är intresserad av design och inredning finns det många snygga varianter att välja mellan. ”Vi har till exempel ett retroskåp som ser ut som om det är tillverkat på 1960-talet och en modell med glassdörr och stämningsbelysning inuti för hemmabaren”.

 Minikylskåp

Vinkylar har ungefär samma format som ett minikylskåp och finns både som serveringsskåp och lagringsskåp. De är vibrationsfria och håller en jämn temperatur som noggrant kan regleras med hänsyn till vad du ska förvara i dem. Perfekt för vin med andra ord. ”Läskedrycker till exempel, bör helst förvaras i en temperatur på 2-4 grader”, säger Røseth.

Lagringsskåpen är avsedda för långtidslagring av viner. Serveringsskåpen är lite billigare och fungerar på samma sätt som en kylare. ”Temperaturen i skåpet regleras automatiskt till 18 grader under rumstemperaturen”. Om serveringsskåpet står i ett rum med någorlunda jämn temperatur året om så blir temperaturen jämn i skåpet också.

Som du ser finns det många modeller att välja mellan om du behöver en minikyl, och slår du till slipper du missa några mål nästa gång det är dags för fotboll framför teven.