Bluffsamtal och falska meddelanden med Elgiganten som avsändare Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

De bästa mobilkamerorna och fotoapparna

Välj rätt mobilkamera

Hitta din favorit bland mobilkamerorna

Vad är skillnaden mellan de bästa mobilkamerorna från Samsung, Apple och Huawei? Vi berättar vad du ska titta efter när du väljer mobilkamera och tipsar om några bra bildredigeringsappar.

”Den bästa kameran är den du har med dig”, säger proffsfotograferna. Den filosofin har nog aldrig varit mer sann än idag. Mobiltelefonen har inte bara revolutionerat fotokonsten, utan även hur vi använder bilder – hur vi tar, redigerar och delar dem. Oavsett om du föredrar att fotografera söta djur, solnedgångar eller roliga situationer behöver du en mobil med en kamera som klarar jobbet. Så vilken ska du välja? Här är några av våra favoriter.

Kamerasensor, bildprocessor och blixt – men helheten är viktigast

Kamerans upplösning (antalet megapixlar) har länge varit den viktigaste egenskapen när man ska välja mobil. Visst, upplösningen har betydelse, men bara till en viss punkt och idag har de flesta hyfsade mobilkameror pixlar så det räcker. Därför är det inte lika lätt som tidigare att läsa sig till skillnaderna mellan olika mobilkameror. En annan viktig faktor är storleken och kvaliteten på kamerans bildsensor. Den avgör nämligen hur mycket ljus som kameran fångar – och inget ljus, inget foto. Grafikprocessorn är en annan viktig komponent. Den behandlar och omvandlar bildinformationen till det vi ser på skärmen. För att bildbehandlingen inte ska överbelasta den processor som hanterar telefonens övriga funktioner har de flesta bra smarttelefoner en separat grafikprocessor. En tredje viktig komponent hos kameran är blixten. Vi glömmer lätt hur stor del av vår tid vi tillbringar i dåligt ljus – inomhus eller på kvällen. Då är blixten räddningen. Summa summarum kan man säga att helheten är viktigare än specifikationerna för mobilkamerans enskilda komponenter.

Samsung Galaxy S8 – kungen av HDR och ljuskänslighet

Samsung har länge varit en av de pålitligaste mobiltillverkarna vad gäller kvaliteten på kameran. Med Galaxy S8 har Samsung förbättrat vad som redan var en av de bästa kamerorna på marknaden. Mobilen är utrustad med två kameror av hög kvalitet: en huvudkamera med 12 MP upplösning och en frontkamera på 8 MP, båda med F1,7-objektiv. Enkelt uttryckt kan man säga att ju lägre F-värde, desto större bländaröppning, vilket i sin tur gör att linsen släpper igenom mer ljus. Samsung Galaxy tar imponerande bra bilder. En av anledningarna till detta är HDR-funktionen som ser till att både det mörkaste mörka och det ljusaste ljusa i bilden kommer med. (HDR står för High Dynamic Range.) Multi frame-bildbehandlingen och den optiska och elektroniska stabiliseringen ser till att handrörelser eller dåligt ljus inte förstör bildskärpan. Du kan dessutom filma i 4K med bra ljudupptagning och att ta bra selfies är superlätt tack vare det stora objektivet. Samsung Galaxy S8 är en mobiltelefon med en utmärkt allroundkamera som tar lika pålitliga bilder på kvällen som i solljus.

iPhone 7 – 2x optisk zoom och supersnabb fokus och bildprocessor

Med iPhone 7 och iPhone 7 Plus satsar Apple stort för att ta hem titeln om marknadens bästa mobilkamera. 12 MP-kameran i iPhone 7 har dubbla objektiv, ett vidvinkelobjektiv med bländare F1.8 och ett teleobjektiv med bländare F2,8. Frontkamerans bildsensor har en upplösning på 7 MP, bländare F2,2. I motsats till en digital zoom försämrar inte en optisk zoom bildkvaliteten. Det är skälet till de imponerande detaljrika bilderna du kan ta med iPhone 7:s teleobjektiv. När du växlar mellan 1 x zoom och 2 x zoom, eller drar fingret mellan de två, känns det nästan som om du har ett fysiskt zoomobjektiv på kameran. Du kan också ta bilder där motivet i förgrunden blir skarpt mot en oskarp bakgrund, som på en spegelreflexkamera. Fokus, bildskärpa, färgåtergivning och kontrast – allt håller hög klass. HDR-funktionen aktiveras om motivet har både ljusa och mörka områden – och allt går snabbt. Snabbheten är faktiskt en av iPhone 7:s starkaste sidor. Kameran fokuserar omedelbart, processar en 63 MB panoramabild på några sekunder, är alltid redo och ger ett bra resultat varje gång. Därför är iPhone 7 en utmärkt mobil för dig som gillar att ta actionbilder, fotografera i naturen m.m.

Huawei P10 – en värdig utmanare beväpnad med teknik från Leica

Huawei har på kort tid positionerat sig som en av världens ledande tillverkare av mobiltelefoner. Kvaliteten på företagets mobilkameror håller hög klass, vilket kanske inte är överraskande med tanke på att kamerorna är utvecklade i samarbete med Leica – en tysk kameratillverkare som är känd för sina förstklassiga objektiv. Liksom iPhone 7 har Huawei P10 en huvudkamera med dubbla bildsensorer, som dessutom har något högre upplösning – 12 respektive 20 MP (F 1,8). Frontkameran har en 8 MP-sensor (F1,9). De dubbla objektiven gör att det i läget ”wide aperture” (stor bländaröppning) går att åstadkomma skärpdjupeffekter som påminner om en spegelreflexkamera. Även i porträttläget kan du lyfta fram motivet genom att göra det skarpt mot en vacker, ”suddig” bakgrund. Med P10 kan du filma i 4K, ställa in HDR manuellt och ta fina selfies – genom att lägga till lagom mängd ”beautification”. Detta gör Huawei P10 till en favorit bland bloggare och andra som använder mobilen för att lägga upp selfies och andra bilder på sociala media.

3 toppenbra fotoredigeringsappar för iPhone och Android

1. Enkel och intuitiv
Snapseed från Google är lätt att använda och har de flesta funktioner du behöver: anpassa exponering, färg och skärpa, beskär, rotera, markera och lägg till vinjetter, filter, ramar och text.

2. Proffsens val
Photoshop Express är en briljant bildredigeringsapp som ger dig fler möjligheter än de flesta övriga appar. Vissa verktyg måste du köpa, men om du är ute efter den bästa redigeringsappen och är villig att lägga ner lite tid för att lära dig alla funktioner så är det här rätt val för dig.

3. Kungen av filter
VSCO är en mycket populär fotoapp, mycket beroende på de utmärkta filteralternativen. Några standardfilter medföljer och du kan ladda ner ett oräkneligt antal favoriter. Med appen kan du enkelt välja hur mycket filtereffekt du vill lägga till och anpassa exponering och färg m.m.