Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
6 personer ser på sina mobiltelefoner

9 tips om hur du får ut mer av din smartphone

En mobiltelefon kan hjälpa dig i vardagen, om du bara vet hur. Du kan uppnå timvis av underhållning om du har kommit ihåg att ladda den. Din mobil kan hålla i flera år så länge du tar väl hand om den. Du kan bevara minnen och lära dig att bli riktigt duktig på att ta bilder. En mobiltelefon hjälper dig hålla kontakt med de du älskar, oavsett om du ringer, skriver eller skickar bilder. Här ger vi dig 9 tips om hur du får ut det mesta av den enhet du alltid bär med dig i fickan eller väskan.
Person som håller i en trasig mobiltelefon

1. För dem som är lite klumpiga…

…eller bara har otur. De flesta av oss har tappat våra mobiltelefoner, och ibland har vi tur då den faller mjukt i rätt vinkel. Men ibland är oturen framme och mobilen tappas i ett hårt golv med skärmen först och går sönder. Då hade det varit behövligt att ha ett fodral eller ett skärmskydd på mobiltelefonen som skyddar från mot stötar och repor. Vi kan även hjälpa dig med applicering av skärmskyddet. Om du har så pass mycket otur att du tappar din smartphone i vatten är det bra att enheten är vattentålig. Leta efter en mobiltelefon med IP-klassificering IP67 eller IP68. Du kan läsa mer om denna typ av klassificering här.

Person som håller mobiltelefon och powerbank

2. För dem som är glömska…

Upptäckte du nyss att du bara har 3% kvar av batteriet? Och att du inte kommer ha tillgång till ett uttag på flera timmar? Dessutom har du massor av viktiga samtal som väntar. I sådana tillfällen hade en powerbank kunnat rädda dig - så länge den är laddad förstås. Om du sitter i bilen kan en billaddare också vara perfekt vid nödfall. Visste du att det faktiskt är bäst att börja ladda mobilen när den närmar sig 40%? Då håller batteriet längre. Läs om allt du behöver veta om laddning här.

Kvinna tar ut muffins ur ugnen

3. För dem som behöver hjälp…

Du har förmodligen använt videosamtal för att chatta med vänner och familj. Denna typ av kommunikation är på många sätt fantastisk när du vill se någon du saknar som bor långt borta. Videosamtal låter dig följa med på händelser, nya familjemedlemmar, viktiga stunder och så mycket mer. Har du förresten tänkt på att videosamtal kan hjälpa med praktiska saker i vardagen? Du kan ringa konditorn i familjen och fråga om tårtan verkligen ska se ut på det sättet. Eller ringa vännen som har koll på säkringar när proppen har gått. Med ett videosamtal minskas distanser och du kan få behövlig hjälp när det behövs.

Man sitter i soffan och ser på sin smartwatch

4. För dem som inte vill missa något…

Ibland är vi allt för beroende av våra mobiltelefoner, och i vissa situationer borde vi faktiskt lägga undan dem. Men om du faktiskt väntar det där viktiga samtalet eller sms-et och måste hålla dig uppdaterad, men på ett diskret sätt, då borde du överväga en smartwatch. Då får du snabbt översikt över om du borde svara på samtalet, eller om det kan vänta till senare - utan att väcka särskilt mycket uppmärksamhet. Du kan dessutom justera inställningarna så att din smartwatch meddelar dig via vibrationer istället för ljud.

Man ligger på soffan och tittar på sin smartphone

5. För dem som lätt blir uttråkade…

En smartphone har blivit mer av en underhållningsmaskin än ett kommunikationsverktyg. Du kan surfa på nätet, kolla in Facebook, Instagram och andra sociala medier. Du kan spela spel, läsa e-böcker, titta på filmer och serier och lyssna på musik, ljudböcker, podcasts eller radioprogram. Vet du vad du bör leta efter om du vill hitta den bästa mobiltelefonen för streaming av film och serier? Här får du tips och råd. Det finns även många olika modeller av mobilhållare eller fodral till din smartphone som gör det lättare att se på underhållning.

 Person tar bilder av strand med sin mobiltelefon

6. För dem som vill bevara ögonblicken…

Mobiltelefonen har för många blivit den primära kameran. Det är enkel att använda, alltid nära till hands och kvaliteten på mobilkameror har blivit tillräckligt bra för att skapa riktigt kvalitativa bilder. Men bra bilder skapas inte av sig själva. I vår guide får du 10 tips för fotografering med smartphone. Du kan även köpa mobilhållare, stativ eller smarta tripods som hjälper dig att skapa stabila och skarpa bilder.

Person håller sin mobil framför Eiffeltornet

7. För dem som gillar att resa…

Att ha med mobiltelefonen på resan kan underlätta otroligt mycket. Med hjälp av de rätta apparna kan du hitta fram, få information om de bästa restaurangerna och tips om sevärda attraktioner. Du kan ladda ner din flygbiljett och få information om flygningen skulle vara försenad. Du kan få information om vädret så att du vet vad du bör packa för kläder. Det finns även appar som kan hjälpa dig att hitta närmaste toalett. Dessutom, om språket är lite knepigt, kan Google Assistant (och delvis Siri) hjälpa dig att översätta både skrift och tal. På så vis kan du göra dig förstådd i länder du aldrig besökt tidigare.

Kvinna videochattar med man

8. För dem som vill hålla kontakten…

De som gillar att resa vet säkerligen hur jobbigt det kan vara att ta farväl när det är dags att åka hem. Men om du har med dig din mobiltelefon så är det enkelt att dela kontaktinformation med nya bekantskaper. Du kanske redan har en vän som har flyttat utomlands, eller någon i familjen som har rest i väg på äventyr någonstans i världen? Samtal till utlandet kan fort bli dyra, men om du ser till att hitta ett abonnemang som erbjuder tillräckligt med mobildata så räddar du situationen snabbt och enkelt.

Kvinna sitter vid ett bord och pratar i mobilen

9. För dem som föredrar att ringa…

Är du den som älskar att hålla kontakten med dina nära och kära? Och föredrar du kanske att prata istället för att skriva? Då är mobilen kanske din bästa vän. Se till att du hittar ett abonnemang där du kan ringa gratis. Om du vill ha hjälp med att hitta rätt abonnemang kan vi hjälpa dig i en av våra butiker. Det är också en bra idé att hitta en mobiltelefon med bra högtalare och mikrofon så att samtalen blir tydliga. Du bör även tänka på att ha ordentligt med batteritid (se tips nummer 2).

Bli inspirerad av våra andra artiklar: