Det skickas just nu ut falska SMS och mail där Elgiganten står som avsändare. Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Elgigantens guide för dig som ska välja mellan PC och Mac till hemmet

PC eller Mac
Du behöver en ny hemdator. Finns det något rätt svar på vilken av de två stora man bör välja?

Tycker du bäst om äpplen eller päron? Om man ska välja Mac eller PC är alltid en smakfråga, men är det något mer man behöver tänka på? Du som är ute efter en ny hemdator har många valmöjligheter. Oavsett om du väljer en HP PC, Lenovo PC, Mac Mini, iMac eller Mac Pro kan du känna dig lugn eftersom du knappast kan göra ett helt felaktigt val. Med ett stort urval, hög kvalitet och bra vägledning kommer du att hitta något som passar dig, om det så är dina behov eller din smak som blir tungan på vågen.

Det går att välja med både hjärta och hjärna

Sådan herre, sådan hund, brukar man säga. Kanske gäller det även datorer? Vi människor är olika. Vissa är tekniskt lagda och ser bara till prestanda, behov och pris. Andra bryr sig mer om design, användarvänlighet och helhetskänsla. De flesta befinner sig kanske någonstans mittemellan? Vad du väljer är upp till dig. Under åren har det sagts mycket om skillnaderna mellan Mac och PC, men är de egentligen så olika nuförtiden?

iUniversumet – stilrent och lättförståeligt

Vi människor påverkas av de saker vi omger oss med och nuförtiden tillbringar vi mycket tid framför datorn. I kreativa branscher föredrog man tidigt Mac från Apple på grund av att Apple hade bra program för musikskapande, filmredigering och bildbehandling. Allt eftersom förstod Apple att deras produkt var mer än bara en dator – det var hela upplevelsen som var produkten. Sedan dess har stilren design, enkel plug-and-play-funktionalitet och innovativa produkter gjort Apple till världens största företag – och flaggskeppet Mac har blivit en modern klassiker.

PC – flexibel och pålitlig arbetshäst

Medan Mac kommer från ett företag med ett enhetligt koncept finns det många olika PC-tillverkare. Det stora urvalet gör att du ofta hittar de kraftfullaste, mest specialiserade och prisvärda datorerna bland PC:arna. Medan Apple ger dig allt i en helintegrerad miljö som inte är tänkt att plockas isär ger en PC dig valfriheten att sätta ihop en egen datormiljö. En PC kan enklare anpassas, uppgraderas och specialiseras enligt dina önskemål. Tidigare var Mac överlägset PC i fråga om hårdvara, men i dag är det inga större skillnader. Det går därför lika bra att satsa på en bra PC.

Windows versus macOS

De största skillnaderna i användarupplevelse mellan Mac och PC är just det – skillnaderna. Striden mellan Mac och PC är över och båda har faktiskt vunnit. Både Windows och macOS är i dag imponerande bra alternativ. Båda har till och med fått sin egen digitala assistent, Cortona respektive Siri. Har du Windows på jobbet och inte har lust att lära dig något nytt? Grattis! Då kan du tryggt fortsätta med det – till och med om du köper en Mac (den kan faktiskt köras med Windows)! Å andra sidan – byter du till Mac kommer du troligtvis att uppskatta Apples stilrenhet, enkelhet och stabilitet. Mac-program är fortfarande mindre utsatta för virus än PC-program, men i och med att nya generiska spridningsmetoder ökar via molnet, e-post och sociala medier drabbas även Mac oftare än tidigare.

Fördelar med Windows 10

  • Den digitala assistenten Cortona
  • Pekskärmsfunktion
  • Splitscreen-funktionalitet

Fördelar med macOS

  • Stabilitet
  • Integrationsfunktionalitet, speciellt mot iPhone
  • Den digitala assistenten Siri

Topp 5 Mac eller Pc checklista

Bra magkänsla och praktiska överväganden är ofta en bra kombination. Den här praktiska checklistan är bra att gå igenom innan du bestämmer vilken hem-PC du ska välja.

Ska datorn stå framme?

Både iMac och Lenovo Ideacentre PC har en fin och stilren design. Dessutom är själva datorn placerad inuti skärmen eller i skärmfoten så att du slipper ha den under bordet.

Vill du synkronisera datorn med en iPhone eller en Androidtelefon?

Integrationen mellan de flesta enheter fungerar bra, men mellan iPhone och iMac fungerar det naturligt nog lite bättre jämfört med andra kombinationer.

Ska du skriva och surfa på nätet eller redigera video och spela 3D-spel?

Tyngre operationer kräver större muskler. Somliga har särskilda behov och behöver kanske en kraftfull Mac Pro eller Acer Predator, medan andra kommer långt med ett billigare alternativ som HP PC. Om du redan har tangentbord, mus och bildskärm eller letar efter en mediecenterdator finns bra HTPC-alternativ i form av Mac Mini eller Asus VivoMini – som också ger mycket för pengarna. Tänk igenom vad du ska använda datorn till innan du köper en. Ta reda på vad du verkligen behöver och vad du kan undvara.

Vem ska använda datorn?

Finns det en blivande elektroingenjör bland de förväntansfulla där hemma? Då är kanske en PC det bästa valet? Eller är det större chans att det är en liten grafisk designer eller musiker du har att göra med? Då kan du ju fundera på om det är Mac som är grejen. Hellre det än ett trumset i alla fall.