Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Epoq kökstips - "Tänk praktiskt, snarare än estetiskt"

Hur går det egentligen till när man ska köpa ett kök? Vi tog ett snack med en kökskonsulent. Få hjälp att planera ditt nya Epoq-kök hos Elgiganten.

Tänk på det här innan du köper eller renoverar ditt kök

Det är spännande och samtidigt lite läskigt att påbörja ett köp eller en renoveringen av ett kök. Hur ska man tänka, finns några tips eller någon att fråga? Kan jag montera köket själv eller måste jag anlita en köksmontör? Kommer mina lösningar att bli tillräckligt snygga? Vi får svar på våra frågor av en kökskonsulent.

Vad är viktigt för mig som kund att tänka på?

– Att du köper köket åt dig, inte åt framtida spekulanter. Ju mer du tänkt ut i förväg, desto mer effektiv blir timmen med köksplaneraren. Ta med alla tänkbara mått.

Vad är viktigt att ha klart innan renoveringen börjar?

– En bra planering. Det gamla köket ska rivas, och du behöver säkert ta in elektriker och rörmokare. Glöm inte att budgetera för det. Vet du vad som ligger under golvet eller hur rören sitter? Sånt är viktigt att veta innan man gör köksbeställningen.

Har du några smarta lösningar som du alltid rekommenderar till dina kunder?

– Tänk praktiskt snarare än estetiskt. Ett snyggt kök blir det alltid, men det är de smarta lösningarna som gör köket.

Hur ska jag planera köket för att det ska bli optimalt att arbeta i det?

– Ha ”kökstriangeln” mellan kylskåp, spis och diskbänk i åtanke vid planeringen. Det bör vara minst 120 centimeter rörelseutrymme mellan två köksbänkar och sätt gärna ugnen i ett högskåp för bättre arbetshöjd. Köket är ett arbetsutrymme, så belysningen är viktig. Be säljaren om förslag på tillbehör som avdelare, lådbelysning och utdragslådor till högskåp.

Vilken ordning ska jag ta alla beslut när jag designar mitt nya kök?

– Tänk först ut hur omfattande projektet är. Vill du bara ändra inredningen eller ska du också riva en vägg, byta golv eller sänka taket? Sen blir det lättare att beräkna tidsåtgång och budget. Fundera över din stil och dina behov. Ta alltid de stora besluten först.

Hur går det till att köpa ett nytt kök då?

– Boka tid hos närmaste Elgiganten och ta med alla mått och gärna inspirationsbilder och skisser. Under mötet får du förslag på den bästa lösningen för ditt kök, känna på material och se hur färger och skåpinredning ser ut i verkligheten. Sedan får du en offert och en ny tid. Dubbelkolla alla mått till dess, alternativt ta hem en montör som kontrollmäter. Vid nästa tillfälle lägger vi beställningen. Du får med dig en mapp hem med alla skisser, avtal och en orderbekräftelse. Spara alla papper du fått, dels för att kunna kontrollera att allt är med när leveransen kommer, dels för att det är din garanti för köket.

Pil med texten: Gå till Epogs framsida

Läs mer om Elgigantens produkter:

Rådgivning – låt våra köksrådgivare reda ut i röran

Elgigantens köksspecialister hjälper dig med råd och idéer och kontrollerar att köket blir funktionellt.

Boka 90 min köksplanering med en av våra köksspecialister i ditt lokala Elgiganten-varuhus. Tjänsten är gratis och utan förpliktelser. Ta med aktuella mått. Om du redan har ritat ett kök som du vill beställa utan ändringar kan du också boka tid för köksavslut/betalning. Du bör då boka 30 minuter.