Bluffsamtal och falska meddelanden med Elgiganten som avsändare Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Program för bärbara datorer

Programmen som underlättar skolarbetet

Ingenting är så irriterande som en långsam dator. Nej förresten - en bärbar dator som inte har de program man behöver för skolarbetet är faktiskt ännu mer irriterande. Men när man köper en bärbar dator följer väl alla program man behöver med? Nej, inte alltid. Operativsystemet är vanligtvis förinstallerat, oavsett om det är Windows, Apple eller Google Chrome. Programmen kan du sedan lägga till som du vill. Och det är bra! Du kan anpassa din laptop efter dina studier och behov och både lägga till de program du behöver och ta bort de som bara tar upp en massa plats och minne.

Vilka program behöver du egentligen ha i din bärbara?

Programmen du inte vill vara utan

Förmodligen behöver du program för att skriva text, göra kalkyler och göra presentationer.

Använder du PC är något av Windows Office-paketen ett självklart val och har du en Mac är iWorks bra. iWorks är skräddarsytt för och fungerar bara på Mac. Windows Office däremot fungerar även på Mac för dem som föredrar det. Vissa tycker att Windows Office är mer businessaktigt, medan iWorks är mer kreativt och gör det lättare att skapa snygga presentationer till exempel.

Har du inte möjlighet att köpa varken Office eller iWorks, finns det också gratisprogram på nätet som du kan använda så länge du har en internetuppkoppling. Nackdelen är att du i vissa fall inte kan spara ditt arbete på själva datorn och att programmen kan vara lite tröga och förenklade.

Använder du laptopen mest till att surfa och se på videor och bara behöver göra lite anteckningar här och där, kan det vara bra att veta att anteckningsprogram medföljer gratis till både Windows (Wordpad) och Mac OS (Anteckningar). Dessa praktiska appar passar bra för att-göra-listor och snabba anteckningar, men är lite för enkla för uppsatser, jobbansökningar etc.

Windows har också ett abonnemangspaket som heter Office 365, där du förutom standardprogrammen får med några extra program. Du får även mängder med lagringsutrymme i molnet och andra förmåner som gratis Skype i upp till en timme i månaden m.m.

Både Apple och Windows har studentversioner av sina programpaket som är mycket billigare.

Elgiganten erbjuder Office 365 för både PC och Mac Läs mer om Office 365 här.

Andra program som är bra för dig som går i skolan

Du kommer definitivt långt med de tre vanligaste programmen, men förmodligen behöver du även något kreativt program, till exempel ett program för att redigera bilder eller video.

Det finns en del gratisprogram på nätet som du kan använda, men eftersom bilder och videor ofta är ganska stora går det fortare och resultatet blir bättre med ett program som är installerat på din bärbara.

Kom dock ihåg att spara de färdiga filerna på en extern hårddisk eller i molnet, så att inte datorn blir full.

Visste du att du kan köpa molnlagring på Elgiganten? Läs mer om Elgiganten Cloud här.

Behöver du Adobe?

Adobe har det i särklass mest kända programpaketet för detta ändamål, med program som InDesign, Photoshop och Premier Pro – för att nämna några. Men tänker du bara lägga ett filter på några bilder här och där, eller klippa ihop en kort video behöver du absolut inte dessa stora program. Då klarar du dig bra med de program som medföljer utan extra kostnad.

I Windows Live Photo Gallery kan du redigera bilder och på Mac kan du redigera dem direkt i Bilder.

Windows Movie Maker är väldig enkelt att redigera videor med, medan iMovie bjuder på något fler möjligheter för Mac-användare.

Men om dina studier har en kreativ inriktning är det absolut en bra investering för både studierna och framtiden. Och medan du är student får du köpa programpaketet till ett betydligt lägre pris – så det gäller att slå till!

Antivirus – ja eller nej

Avslutningsvis kommer här ett tydligt svar på den eviga frågan om du behöver ett antivirusprogram: ja

Även om virus inte längre är ett lika stort problem som det en gång var och de flesta hemsidor är skyddade så förekommer virus fortfarande.

Myten om att Windows-datorer oftare drabbas av virus stämmer, vilket bland annat beror på att de som ligger bakom virusattackerna fokuserar på Windows, eftersom det har fler användare än Mac. Under de senaste åren dock dykt upp fler och fler virus som är riktade mot Mac OS.

Ett virus kan infiltrera din bärbara dator via hemsidor du besöker och innehåll du laddar ner. För att kunna vålla skada söker sig viruset fram till känsliga delar av din laptop och ändrar på filer och system.

Därför skannar och övervakar ett antivirusprogram ständigt alla områden, mappar och system på din dator och blockerar och varnar så fort det upptäcker att ett program beter sig märkligt.

Dessutom kan ett antivirusprogram spara alla dina lösenord och koder så att hackare inte kan komma åt känslig information eller logga in på dina konton.

Se vårt stora utbud av program som skyddar din PC här.