Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Projektorguide

Projektor - Vilken ska man välja?


Behöver du hjälp att välja Projektor? Genom fem enkla steg ska vi förklara det allra viktigaste du bör tänka på när du väljer en projektor.

  1. Vad ska projektorn användas till?
  2. Vilken teknologi ska man välja?
  3. Vilken upplösning ska projektorn ha?
  4. Vilka anslutningar behövs?

1. Vad ska projektorn användas till?

Projektor

Presentation

Om du vill ha en bra presentationsprojektor ska du i första hand se till att det är hög ljusstyrka, eftersom det ofta är i ljusa miljöer presentationer hålls. En projektor över 2500 ANSI lumen passar generellt bra till presentationer. I regel bör projektorns upplösning vara minst 1280x768 för att får tillräckligt bra skärpa. Det vanligaste formatet är idag 16:9 men det det förekommer fortfarande 4:3, det viktiga är att bildformatet ska stämma överrens på både projektor och projektorduk. Det finns även en rad projektorer med kort kastavstånd (short throw), dessa projicerar en stor bild trots att den är placerad nära duken. 

Se våra projektorer för presentationer

Hemmabio

Hemmabio

Om projektorn ska användas till film, TV-spel eller visa TV-signal från en digitalbox bör upplösning vara minst HD-ready (1280x720). Vi rekommenderar en upplösning på 1080p (1920x1080) om den primärt ska visa Blu-ray eller andra högupplösta bildformat. Om projektorn ska användas i ett normalt vardagsrum, där möjlighet att kunna släcka ner är begränsad rekommenderas en ljusstyrka på minst 2500 Ansi lumen. Om projektorn ska användas i ett rum som är mörklagt räcker det med 1500-2500 Ansi lumen. 

Se våra projektorer för hemmabio

Portabel Projektor

Bärbar

När det gäller portabla projektorer så brukar man dela upp dessa i två typer. De minsta modellerna får utan problem plats i fickan och kan projecera en imponerande bildstorlek. De modeller som är lite större (ca:2-5kg) är oftast kontrastrikare och har högre ljusstyrka, därför passar dom bättre större och ljusare miljöer. Många av de portabla projektorerna har även integrerade högtalare så att du slipper tänka på ett separat ljudsystem.

Se vårt urval av bärbara projektorer 

Miniguide om ljusstyrka

Hemmabio

Ljusstyrkan i en projektor mäts i ANSI lumen. I hemmabiosammanhang är kontrastvärdet viktigare för den totala bildupplevelsen än själva ljusstyrkan i sig. En hemmabioprojektor bör ha en ljusstyrka mellan cirka 1000 till 2500 lumen. Det finns två huvudfaktorer som till stor del avgör hur många ANSI-lumen du behöver; skärmstorlek och omgivande ljus.

- För ljusa rum, bör en projektor med hög ljusstyrka användas (1600 lumen och uppåt).
- För mörka rum bör du använda en projektor med lägre ljusstyrka.
- Ju större skärm och ju starkare omgivande ljus, desto högre värde på ANSI-lumen krävs.

Presentationer

1000 ANSI - Dessa projektorer ligger ofta i det lägre prissegmentet. Bara för att ljusstryrkan är lägre betyder inte det att bilden behöver vara dålig.

1000 - 2000 ANSI - Ljusstyrkan duger oftast bra till normala stora konferensrum och mindre föreläsningssalar. Det yttre ljuset bör ändå försöka minimeras för att bilden ska bli så bra som möjligt.

2000 - 3000 ANSI - Dessa projektorer är lämpliga för större rum och föreläsningssalar. Projektorn är tillräckligt ljusstark för att tillåta normalt ljus i rummet. Bilden kan förstoras utan att kvaliteten försämras nämnvärt och medför att antalet personer i rummet är av mindre betydelse.

3000 ANSI lumens och uppåt - Dessa projektorer ger den ljusaste bilden och används ofta vid större tillställningar som vid konserter, nattklubbar och liknande.

2. Vilken teknologi ska man välja?

De två vanligaste teknologierna för projektorer är DLP och LCD. Detta är oftast ingen avgörande faktor i valet av projektor då teknologiska framsteg gjort att skillnaden mellan de två typerna inte är så stor idag som den var tidigare. Idag väljer de flesta mellan olika projektormodeller, istället för olika tekniker, då de Individuella modellerna inom varje teknologi ofta ger större skillnader sinsemellan än själva tekniken. Däremot kan det vara bra att veta teknologiernas olika fördelar och nackdelar, därför har vi sammanställt en kort summering nedan.

LCD-panel (Liquid Crystal Display)

Ett prisma samlar upp de tre färgerna till en enhetlig bild, sedan separerar paneltekniken ljuset i rött, grönt och blått med varsin bildpanel för att bygga upp bilden. De flytande kristallerna i panelerna blockerar eller släpper igenom ljus med en varierande nivå, och på så sätt får man färgnyanser.

Projektor - LCD-panel

Plus:
Hög ljusstyrka och klara färger. Ger generellt fler ANSI lumen än DLP och generellt sätt bättre i ljusa rum och som data projektor. Bättre för statiska bilder, eller bilder med hög kontrast.

Minus: Har kortare livslängd och lite sämre svärta än DLP. Tack vare LCD-panelerna blir oftast yttermåttet större än en DLP projektor.

Våra projektorer med LCD

DLP - Digital Light Processing

Paneltekniken belyser ett reflektivt chip som innehåller tusentals små mikrospeglar – en för varje pixel. Speglarna kan vinklas för att reflektera varierande mängd ljus. Ljuset färgsätts sedan via ett roterande hjul med tre färgfält (förutom i de allra dyraste DLP-projektorerna). Projektor - DLP-panel

Plus:
Hög kontrast och bra svärta och därför mer förekommande i hemmabio sammanhang. Lång livslängd och undvikande av konvergensfel då samma pixel bestämmer alla färger. Oftast filterfri konstruktion, du slipper tänka på att behöva byta och rengöra filtret. Ofta fysiskt små projektorer som lätt kan transporteras.

Minus: Kan ge upphov till en regnbågseffekt (små skuggor av rött, blått eller grönt kan ses). Detta kan inträffa när vita objekt rör sig på en mörk bakgrund. De flesta moderna DLP projektorer har övervunnit detta problem med bättre chips och högre rotation på färghjulet.

Våra projektorer med DLP

Lampan och dess livslängd

Idag används både LED-lampor och konventionella båglampor för att lysa upp panelen. LED-lampor har lång livslängd och håller ofta längre än produkten de sitter i. En LED-lampa kräver inte lika kraftig kylning vilket gör att de passar för just små format och portabla projektorer. De behöver inte heller lång tid på sig att värma upp eller svalna. Nackdelen med en LED-lampa är att dom sällan kommer upp i samma ljusstyrka som en vanlig båglampa. I dagsläget väljer du alltså inte vilken lampa du ska ha utan vilken typ av projektor som passar ditt ändamål.

En lampas livslängd uppskattas av leverantören och anges i antal timmar. Ofta lämnar tillverkaren en lampgaranti för hur länge lampan som minst ska hålla. Går lampan sönder innan garantin går ut, byts den ut mot en ny. Lampgaranti brukar gälla ett visst antal timmar eller ett visst antal år, och det är det värde som först uppnås som gäller.

3. Vilken upplösning ska projektorn ha?

Hemmabioupplösning:

HD (1280x720 720p) - Upplösning som länge var den vanligaste. Fungerar till vanligt TV-tittande och innehåll som inte kräver så hög upplösning.
Våra projektorer med HD-upplösning

Full HD (1920x1080 1080p) - Full HD är den nya standardupplösningen som vi rekommenderar för filmtittande, spelande och liknande innehåll som du vill se i hög upplösning.
Våra projektorer med Full HD-upplösning

Presentationsupplösning:

1024x768 XGA - För närvarande den mest använda upplösningen bland presentationsprojektorer. Nästan alla datorer har stöd för denna upplösning och ger presentationen en skarp bild. Upplösningen är inte helt optimal för hemmabiovisning, men du får ett bättre resultat än med SVGA(800 x 600).
Våra projektorer med 1024x768-upplösning

1280x800 WXGA - På projektorer med denna upplösning går det ofta att justera mellan wide-formatet 16:10 eller 4:3 formatet, vilket gör projektorn till en bra och allsidig lösning för många. Eftersom upplösningen är i wide-format så fungerar den även bra till film- och videovisning.

Våra projektorer med 1280x800-upplösning

Full HD (1920x1080 1080p) - Standardupplösningen Full HD fungerar även bra för presentationer då de flesta datorer idag stöttar Full HD.
Våra projektorer med Full HD-upplösning

4. Vilka anslutningar behövs?

Presentationsprojektor

Bör minst ha en VGA-anslutning och ännu hellre även HDMI, eftersom dessa anslutningar är de vanligaste vid presentationer. Två VGA-ingångar är ett klart plus då detta gör det enkelt att växla mellan olika föredragshållare, och på så sätt även undvika avbrott och förseningar. S-Video och komposit finns ofta som anslutningsalternativ och ger en lågupplöst signal. Detta ger det sämsta bildresultatet, och bör endast användas för enklare videovisning.

Hemmabioprojektor

Det bästa ur bildkvalitetssynpunkt är om projektorn har DVI eller HDMI. HDMI-anslutningen är den mest förekommande vid hemmabruk. Genom HDMI överförs både bild och ljud högupplöst i samma kabel. Många projektorer har också DVI för digital överföring. Dock klarar inte DVI-anslutningen att skicka ljudet i samma kabel. DVI är en kontaktanslutning som mer eller mindre fasas ut från projektorerna i dagsläget. Komponent är ett bra alternativ till HDMI och används oftast i videosammanhang, men skickar endast bild. Du kommer alltså längst med HDMI.

Projektor-anslutningar

5. Placering av projektorn

När du har hittat en projektor som passar dig  och dina preferenser är det dags att börja tänka på placeringen. Zoomen på projektorn är avgörande för var du behöver placera projektorn för att erhålla önskad storlek på bilden. Man brukar säga att man behöver veta projektorns kastlängd (throw distance). Kastlängden får man reda på genom en så kallad avståndskalkylator. Kalkylatorn visar den minimala och maximala bildstorleken när projektorn står placerad ett visst antal meter från duken. En bra tumregel är att utgå från att duken eller projiceringsytan ska vara hälften så bred som avståndet till projektorn. Sitter du till exempel fyra meter från bilden är en två meter bred duk ganska lagom. Och ska du hänga projektorn i taket är det bra att dra upp bilden till önskad storlek för att se vart den hamnar innan du skruvar fast den och så att du får till bildstorleken som du tänkt dig.

BenQ avståndskalkylator

Acer avståndskalkylator

Epson avståndskalkylator

Universal avståndskalkylator

Funktioner för mer flexibla placeringsmöjligheter

Önskar du lite mer flexibilitet när du ska placera projektorn? Med funktionerna Lens Shift, Keystone och Vertikal Keystone i en projektor blir det lättare att placera projektorn i rummet.

Lens Shift (Linsjustering) - Finns på några av de modeller som finns på marknaden idag. Linsjustering används för att flytta hela linsen i projektorn, vilket underlättar installation och placering av projektorn. Detta är en smart och smidig lösning för dig som inte har möjlighet att placera projektorns lins i dukens mitt. Lens Shift passar in bilden mot duken även om inte projektorn är optimalt placerad. En tumregel brukar dock vara att inte placera projektorn utanför dukens yttre kanter.

Keystone - Om projektorn inte är placerad i samma höjd som duken blir bilden strutformad, det vill säga bredare upptill eller nedtill. Detta kan kompenseras elektroniskt med keystone-funktionen. Dyrare projektorer kan ofta även kompensera om projektorn är monterad på en sidovägg. Den som vill uppnå den absoluta toppbilden bör dock undvika att använda keystone, och istället satsa på att placera projektorn mer exakt mot själva dukens mitt.

Vertikal Keystone - Används för att justera bildens övre och nedre kanter om projektorn placerats för högt eller lågt, i förhållande till duken.

Några tips när du ska köpa projektor:

Börja i rätt ände

Tänk igenom hur du ska använda projektorn. Är du ute efter maffiga hemmabioupplevelser eller är det viktigare att den är smidig att resa med? Kanske vill du ha både ock. Att kombinera en TV och projektor är oftast en bra lösning för många. Fundera på vilka behov du har, och ta hjälp av oss för att hitta rätt projektor för just dig.

Avstånd

Mät gärna upp hur långt det blir mellan bilden och projektorn där du tänkt placera den. Ta med måtten och prata med en säljare så vi verkligen kan säkerställa att du får den storlek och placering du tänkt dig.

Mörkläggning

Ljusstyrkan i de flesta av dagens projektorer är tillräckligt bra för att du inte ska behöva dra för gardinerna. Men för bästa bildupplevelse är mörkläggning fortfarande en bra ide. Det gör bilden ännu skarpare – så dra ner rullgardinerna när det är film tajm.

Projektorduken

Om du ska ha projektorn i vardagsrummet eller i ett dedikerat biorum är det väl värt att investera i en duk. I vardagsrummet passar det bäst med en duk som du kan rulla upp när du inte använder den. Vill du gå all in med ett dedikerat biorum så bör du överväga en ramspänd duk. Då skapar du ännu bättre förutsättningar för en rak och fin bild. Har du en portabel projektor och är på resande fot så funkar oftast en vit vägg tillräckligt bra för stunden.

Tillbehören

Ska du hänga projektorn i taket är det bra att tänka på att köpa kablar i rätt längd och kabellister så att du kan göra en snygg kabeldragning. Något många inte tänker på är att det är enkelt att få smarta funktioner till en projektor också. Med en Chromecast eller Apple TV streamar du smidigt apparna direkt från luren och får tillgång till de allra flesta streaming-funktioner som t ex Netflix.

Övriga frågor för Projektor

Mer info som du säkert vill bli mer bekant med innan köp.

Hur viktigt är ljudet?

Hur länge håller lampan?

Hur hög kontrast behöver projektorn ha?

Vad är ljusstyrkan på projektorn?

Behöver projektorn underhållas på något sätt?

För en projektor oväsen?

Kalibrering och inställningar?

Spelar längden på kablar någon roll?

Ska jag välja projektor eller en platt-TV?

Finns det olika lampor att välja bland?

Vad betyder produktspecifikationerna?

Glöm inte tillbehören

Rätt typ av tillbehör är avgörande för att din underhållning eller dina presentationer ska bli så bra som möjligt! Glöm inte praktiska detaljer som kablar, kabelsamlare och fästen. Dessutom behöver du gärna en bra duk och bra ljud för att uppleva dina filmer som de förtjänar att upplevas.

Läs mer om våra produkter