Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Hur man sparar på mobilbatteriet

Hur man sparar på mobilbatteriet

7 smarta tips som får mobilbatteriet att räcka hela dagen.

En smart mobil är en avancerad konstruktion som består av många små delar som är känsliga för yttre påverkan.

"Det är viktigt att skydda sin mobil på rätt sätt och allt fler använder därför skyddande skal och skärmskydd för att telefonen ska bli tåligare", säger Daniel Ursin, assisterande säljchef för Telecom hos Elkjøp Nordic.

För att funktionaliteten, snabbheten och batterikapaciteten ska bibehållas är det viktigt att hålla mobilen uppdaterad.

"Se till att installera programvaruuppdateringar, uppdatera appar och ta bort sådant som inte behövs", tipsar Ursin.

Det är värt att lägga fem minuter på att ta bort appar som inte används och foton och videor som tar upp plats.

Om mobilen hela tiden behöver påminna dig om uppdateringar och hålla koll på allt som finns sparat laddas batteriet naturligtvis ur snabbare.

"Vi rekommenderar också att du sparar foton och videor på en PC eller i någon molntjänst för att frigöra utrymme på telefonen", tillägger Ursin.

7 tips för att spara på mobilbatteriet

Oavsett om du har en iPhone, Samsung Galaxy, Sony Xperia eller Windowsmobil går det att göra val och inställningar som leder till att batteriet laddas ur snabbare – utan att du lägger märke till det.

"Det räcker inte längre att ladda mobilen en gång i veckan. Med höghastighetsuppkoppling, högupplösta skärmar och kameror som kan ta bilder med 4K-kvalitet är det oundvikligt att batteriförbrukningen blir högre", förklarar Ursin.

För att spara på batteriförbrukningen rekommenderar vi dessa 7 enkla trick.

1. Stäng av WiFi

När du inte är hemma eller ansluten till nätverket på jobbet eller i skolan finns det ingen anledning att ha WiFi-funktionen påslagen. Den gör att mobilen hela tiden söker efter WiFi-nät som den kan ansluta till, vilket naturligtvis förbrukar ström.

2. Slå av bluetooth

Samma sak gäller för bluetooth. Den funktionen kan du naturligtvis vilja använda i bilen eller när du vill spela upp musik eller filmer på tv:n eller via Chromecast, men precis som när det gäller WiFi kommer bluetooth att söka efter enheter att ansluta till så länge funktionen är påslagen, vilket gör att mobilbatteriet laddas ur snabbare.

3. Dämpa skärmens ljusstyrka

Om ljusstyrkan är inställd på max drar skärmen mer ström, precis som på en bärbar dator. När du inte är ute i solen kan du finjustera ljusstyrkan så minskar batteriförbrukningen betydligt. Om det går att ställa in mobilen så att den automatiskt justerar ljusstyrkan beroende på hur ljust det är så är detta det bästa alternativet för batteriet.

4. Dela inte din position

Det har blivit allt vanligare att man kan "checka in" på olika ställen för att visa var man befinner sig via de bilder man delar på sociala medier. Det här går att göra via mobilen när GPS-funktionen är påslagen. På samma sätt som WiFi och bluetooth kommer dock GPS-funktionen ständigt att uppdatera informationen om var du befinner dig så att den är redo för nästa incheckning. Med andra ord är det bäst att stänga av den om du inte inom kort planerar att dela med dig av den informationen.

5. Stäng av skärmen

Vi är många som inte kan låta bli att titt som tätt kolla mobilen. Ofta låter vi också skärmen lysa en stund efter att vi använt mobilen för att se om det hänt något nytt. Mobilen står då kvar i aktivt läge och förbrukar mer ström än när skärmen är avstängd. Välj därför en skärmsläckningsinställning med kort intervall och försök begränsa hur ofta du aktiverar telefonen utan att egentligen behöva det. Exempelvis för att stup i kvarten titta på klockan.

6. Aktivera strömsparläge

Numera har många mobiler någon form av strömsparläge. Det gör att de funktioner som inte används stängs av och att appar som söker efter uppdateringar slutar göra det när skärmen är avstängd. Ofta minskas även ljusstyrkan.

7. Begränsa mobilens laddningscykler

Batteriets livstid beror på hur ofta du laddar den. Ju färre uppladdningar, desto längre hållbarhet och batteriet behöver då inte heller längre laddas lika ofta. I stället för att låta batteriet laddas ur helt, för att sedan ladda det fullt, är det bättre att batterinivån hela tiden ligger på mellan 20 och 80 %, eller allra helst mellan 60 och 80 %.