Bluffsamtal och falska meddelanden med Elgiganten som avsändare Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Ut med de gamla datortillbehören och in med de nya!

 Tillbehör

De flesta är snabba att uppdatera sina datorer när det gäller programvara och operativsystem.

Men hur är det med alla de datortillbehör som vi faktiskt använder varje dag?

Allt från tangentbord och mus till skrivbord och gamingbord blir både slitna och utdaterade. För att inte tala om hur viktigt det är att utrustningen faktiskt fungerar ändamålsenligt. Målet är ju trots allt att göra det snäppet enklare att studera, jobba eller spela.

Nytt tangentbord och ny mus

Tillbehör

Först tar vi en titt på datorns två viktigaste kompisar: nämligen tangentbordet och musen.

Om du är en aktiv datoranvändare rekommenderar vi varmt tangentbord och mus i ett något större format. Ta dig gärna tid att prova tillbehöret innan du köper det.

Hur lätt glider fingrarna över tangentbordet? Missar du alltid samma bokstäver eller siffror? Använder du ofta siffror och skulle du egentligen behöva ett separat numeriskt tangentbord?

Ett välvt tangentbord kan vara lite mer ergonomiskt för armar, handleder och fingrar.

Det är med andra ord viktigt att kartlägga sina behov och göra förändringar därefter.

Hur ligger musen i din hand? Måste du hålla handleden i en obekväm vinkel för att kunna använda musen? Då behöver du nog en plattare eller mer avlång mus.

Får du lätt ont i tummen och längs handens insida kan en ergonomisk design som hos trådlösa Logitech MX Master vara lösningen.

Trådlöst och styrplatta

Tillbehör

Använder du din stationära dator mest för att titta på video, filmer och serier? Då kan du gärna satsa på ett mindre tangentbord och en mindre mus som inte tar upp så mycket plats på skrivbordet.

De trådlösa varianterna av datortillbehören är också enklare att plocka undan när du inte använder dem.

Är du Apple-användare kan en Magic Trackpad tillsammans med iMac fungera som en extern styrplatta.

Använder du datorn till bildbehandling, grafisk design och videoredigering kan det vara smart att ha ett tangentbord med styrplatta i stället för en extern mus.

Då slipper du flytta höger arm och hand så långt bort från tangentbordet.

Viktigt med rätt skrivbord och stol

Slutligen är det naturligtvis viktigt att både bord och stol är anpassade till hur du använder din stationära dator.

Om du använder datorn mest för att strömma filmer och videor medan du slappar i soffan eller sängen är det viktigt att höjden och vinkeln mellan dig och datorn är rätt. Men sitter du ofta i en eller flera timmar och jobbar med skoluppgifter, arbetar eller spelar bör du ställa högre krav på arbetsmiljön.

Använder du mus och tangentbord aktivt till text-, bild- och videobehandling bör du ha en relativt upprätt sittställning samtidigt som stolen ska ha ett antal mjuka partier som avlastar. Se till att benen är böjda i 90 grader från knäna och ner till golvet, men låt låren luta något nedåt, framåt från sätet. Underarmarna ska sträckas rakt fram från armbågarna, eller något nedåt – aldrig uppåt! Då är antingen skrivbordet för högt eller kontorsstolen för låg.

Är du en gamer som kan spela långt in på småtimmarna är en gamingstol av hög kvalitet att rekommendera. Rygg och nacke tar ofta stryk efter timslånga sittningar på hårda köksstolar. En gamingstol ger en mer avslappnad sittställning, samtidigt som hela ryggen och nacken får stöd och blicken kan riktas rakt mot skärmen. Här kan du också hitta flera gamingbord från tillverkaren Arozzi.