Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 VR för mobil

Guide till VR för mobil - så fungerar det

Upplev Virtual Reality (VR) direkt via din mobil. Du behöver inte köpa utrustning till spelkonsol eller dator för att upptäcka den fantastiska VR-världen. Ett par smarta VR-glasögon och en VR-kompatibel smartphone är allt du behöver.

Virtual reality betyder att man upptäcker saker genom våra datorer och saker som inte finns i verkligheten. Du kommer troligtvis aldrig promenera på månen, simma med delfiner eller springa 100 meter på olympiska spelen samt sjunga på scenen med U2. Men genom virtual reality kan du göra alla dessa saker utan att lämna ditt hem.

Vad behöver jag för att köra VR via min smartphone?

VR-kompatibel mobiltelefon

VR-kompatibel mobiltelefon

Först och främst behöver du en smartphone med gyroskop, som gör att du kan spela upp filmer i 360-grader. Är du osäker på om din mobil har gyroskop? Då kan du enkelt gå in på exempelvis YouTube och söka efter ”360 video”. Om din mobil har det, och därmed är VR-kompatibel, kommer du att kunna ändra visningsvinkeln i filmen. Antingen genom att svepa över skärmen, eller genom att röra mobilen från sida till sida och upp och ned.

 Kompatibla VR-glasögon

Kompatibla VR-glasögon

När du väl har listat ut om din smartphone är VR-kompatibel, gäller det att välja rätt VR-glasögon. Flera tillverkare, som exempelvis Samsung och LG, har egenproducerade VR-glasögon som är kompatibla med sina egna smartphones. Det finns glasögon från flera andra märken som kan användas till olika smartphones. Vissa är såklart dyrare än andra. Vilka du ska välja beror helt på vad du ska använda dem till, hur ofta och hur bekväma du vill att det ska vara.

Fördelar med VR via mobilen

I tillägg till att VR-glasögon för mobiltelefoner oftast är billigare och tar mindre plats än VR-system till spelkonsoler och datorer, får du mer rörelsefrihet. Du behöver bara ha med dig mobilen och glasögonen för att kunna uppleva VR var du vill. Dessutom finns det mängder av appar och snabbare tillgång till nytt innehåll som publiceras.

Vad kan vi vänta oss i framtiden?

Det är inte lätt att veta hur framtidens VR kommer att fungera, men utvecklingen kommer garanterat att bli spännande. Man kan till exempel föreställa sig att VR blir en del av undervisningen, så att man smidigt kan visualisera bilderna i böcker. Eller på museum för att göra tavlor och skulpturer mer levande. Och självklart kommer man att kunna se på filmer hemma eller på bio på ett helt nytt sätt.