Hoppa över till innehållet Hoppa över till navigationsmenyn
topbanner-2018-v46-jobba-dar-du-vill-1420x400.png

Så jobbar du effektivt på distans

En inställd flight, ett försenat tåg, paniken kommer krypande. Många sitter allt mindre på kontoret, men behöver inte få mindre gjort för det. Rätt verktyg gör dig produktiv och lätt att nå var du än är. Sänk stressen, gör om restid och väntan till effektiv arbetstid istället. Vi har lösningarna som kan få dig att arbeta effektivt och koncentrerat även i en stimmig vänthall eller på en flygplats.

Glasögon liggerbredvid laptop som utbyter information med en mobiltelefon strax bredvid

Datorn är navet för distansarbete

En bra laptop eller allt-i-ett-maskin är det viktigaste i din utrustning. Här finns några olika val att göra beroende på hur mycket du reser omkring och vad du föredrar. Vissa föredrar att arbeta med en större skärm på uppåt 15 eller till och med 17 tum, medan andra vill ha en ultraportabel maskin på 11–14 tum. Oavsett vilket du föredrar så kan du räkna med att kraften räcker till. Dagens bärbara datorer är så pass kraftfulla att de även klarar av grafiska program, videoredigering eller CAD. Till din dator kopplar du även all den eventuella kringutrustning som gör ditt distansarbete ännu effektivare och mer vilsamt.

En person arbetar på tåget med en smidig laptop slash surfplatta ovanpå en utfällbar bordsyta

Smartare med allt-i-ett-datorer

Kanske är det så att du hellre använder en allt-i-ett-maskin som fungerar både som laptop och surfplatta? Har du mycket att läsa kan det vara mer vilsamt att vika bort eller plocka av tangentbordet och läsa på en stående skärm. Exempelvis Microsoft Surface, Apple iPad Pro eller HP Spectre är mångsidiga maskiner med utsökta skärmar som duger att läsa igenom stora mängder dokument på, samtidigt som de är utmärkta att skriva på. Titta närmare på dessa mångsidiga maskiner med bra batteritid. Titta på en allt-i-ett-maskin nästa gång du ska byta laptop.

Skärma av dig med bra hörlurar eller headset

Något du måste hantera när du behöver arbeta är omgivningens ljud. Det kan du inte kontrollera, alltså behöver du hantera ljudet så du inte blir störd. Tack och lov finns brusreducerande hörlurar som med ett knapptryck ger dig tystnad, lugn och ro. De har mikrofoner på utsidan av sina kåpor och analyserar omgivningens buller hela tiden. Med avancerad teknik kan hörlurarna ”släcka ned” bullret och det enda du märker är att allt störande oljud försvinner. Med ett par brusreducerande och dessutom trådlösa hörlurar kan du koppla in din dator eller mobil för samtal eller bara koncentrerad tystnad – oavsett vilken miljö du befinner dig i.

Ljust klädd person arbetar utan att störas med hörlurar på huvudet i cafémiljö

Videomöte med bästa bild och ljud

Att hålla möten på distans är otroligt tidseffektivt och enkelt. Ska du bara köra ett informellt möte med en kollega eller någon du känner bra räcker det kanske med datorns eller mobilens inbyggda kamera. Ett headset gör underverk för ljudet och tillåter dig att prata med normalt röstläge. Är ni några fler eller om du vill höja kvaliteten rejält så rekommenderar vi en webbkamera av bra kvalitet. Här får du förstklassiga linser i objektivet, trådlös koppling till din mobil eller dator och en kraftfull mikrofon som gör att alla kan prata normalt och avslappnat.

Ljudet är otroligt viktigt och ofta skillnad på ett bra eller mediokert möte. En trådlös högtalare gör att alla i rummet hör bra. Ser även du fördelarna med möten på distans? Plötsligt kan ni spara mängder av tid genom att bara avsätta exakt den tid ni behöver till möten. Så fort ni lägger på kan ni börja arbeta – effektivt och miljövänligt.

Tips för möten på distans

Tänk alltid på säkerheten

Oavsett vilken tjänst du testar bör du använda ett säkert VPN så att all information du skickar är krypterad och skyddad så gott det går. Tänk även på att ingen kan se över axeln på dig eller hör det du säger om du delar känslig information om ditt företag.


Testa tjänster för möten på distans

De flesta företag har redan en plattform för distansmöten. Skulle det saknas men du ändå vill börja finns mängder av tjänster som som Skype, Facebook Messenger, Google Hangouts eller liknande tjänster där du kan kommunicera med både ljud och bild, om så än bara för att testa.


Se till att alltid ha ström med dig

Det är både pinsamt och oproffsigt om din dator eller mobil dör mitt under mötet. Videomöten drar mycket ström, se till att ha laddaren ansluten till datorn och en powerbank låter mobilen leva längre.


Genrepa distansmötet med all teknik

Oavsett om du använder företagets tjänster eller en av ovan nämnda gratistjänster – testa genom att ringa någon annan kontakt innan ett viktigt möte för att kontrollera att du syns och hörs bra, så du slipper göra detta med kunden.

Du kanske också är intresserad av detta: