Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Två kvinnor sitter på en soffa med en popcornskål

Så använder du Chromecast

Med Chromecast från Google kan du streama filmer, TV-serier och musik. Men hur kommer man egentligen igång och vad gör man om man får problem? Du hittar svar på detta och mer i denna artikel.

Ta reda på mer om Chromecast Ultra!

En Chromecast ansluten till en TV

Hur installerar man sin Chromecast?

Att installera sin Chromecast är inte särskilt komplicerat. Anslut Chromecast till en HDMI-port på din TV och förse den med ström. Antingen genom att ansluta den medföljande USB-kabeln till en USB-port på din TV (om din TV har en sådan) eller ansluta nätadaptern till ett eluttag. Observera att Chromecast Ultra endast kan få ström via ett eluttag.

När det är klart, laddar du ner Google Home-appen till din mobiltelefon. Här har du möjlighet att konfigurera en ny enhet. Följ instruktionerna steg för steg så är du snart redo att casta direkt till din TV.

Om du har en smarthögtalare med stöd för Google Assistant, kan du också använda röststyrning för att casta till din TV. Då ger du först Google Home-appen tillåtelse att streama från önskad streamingtjänst, och sedan är det bara att be högtalaren att visa det du vill se.

En familj tittar på sport på TV - castad från en surfplatta

Hur ansluter man mobilen till TVn?

När Chromecast är installerat börjar du bara streama. När mobilen eller surfplattan du streamar med, finns i samma trådlösa nätverk som Chromecast, visas en liten cast-ikon som gör det möjligt att skicka innehållet till Chromecast. Denna ikon ser ut som en rektangel med signalvågor.

Kontrollera att TVn är inställd på samma HDMI-ingång som Chromecast är ansluten till. Klicka sedan på rektangeln för att börja streama till Chromecast. Du använder sen din mobiltelefon eller surfplatta som en fjärrkontroll och kan pausa eller byta innehåll oavsett var du är i hemmet. Och det bästa av allt? Chromecast hämtar innehållet själv via nätet, så det påverkar inte telefonens batteritid.

Problem med Chromecast?

Ibland strular tekniken. Men lyckligtvis är de flesta problem lätta att fixa. Nedan är de vanligaste problemen man kan stöta på med Chromecast. Om du fortfarande inte får något att fungera korrekt efter att ha följt dessa tips, kontakta oss gärna i butiken så hjälper vi dig.

Man med huvudet i händerna framför en svart TV

Svart skärm

Där det skulle ha dykt upp en vacker Google-bild, ser du bara reflektionen av dig själv på en helt svart skärm. Om du upplever detta kan du prova följande felsökningssteg:

 • Se först och främst till att Chromecast är ansluten till strömkabeln och strömadaptern som du fick med enheten. För bästa resultat bör Chromecast anslutas direkt till ett eluttag.
 • Se så att LED-lampan på sidan av enheten lyser. Kontrollera också att TVn är inställd på samma HDMI-ingång som Chromecast är ansluten till.
 • Det sista alternativet för egen felsökning är att helt enkelt starta om enheten. Dra ut kontakten och koppla in den igen.


Fortfarande problem? Se avsnittet nedan om WiFi-problem där du kan läsa om hur man återställer Chromecast.

Man som stöder huvudet i händerna medan han uppgivet håller en fjärrkontroll

Bild som hackar

I normala fall kommer Chromecast automatiskt att justera bildfrekvensen till det som passar din TV bäst, men om du upplever att bilden hackar, kan du försöka ändra inställningarna manuellt. Detta görs i Google Home-appen. I Europa är en bildfrekvens på 50 Hz som är standard, medan i exempelvis USA är det 60 Hz.

Rent praktiskt innebär detta att om du tittar på serier via amerikanska streamingtjänster och har europeiska inställningar, kan du uppleva att bilden hackar. Då kan lösningen vara att välja inställningar utefter vilken streamingtjänst du använder.

Problem med Wifi?

Om Chromecast inte ansluter till nätverket kan du göra följande felsökning.

 • Det första och enklaste steget är att starta om Chromecast via Google Home-appen. Om detta inte fungerar kan lösningen vara att återställa Chromecast till ursprungsinställningarna. Data från appen kommer inte att raderas, men du måste gå igenom installationsprocessen igen.
 • På baksidan av Chromecast finns en knapp, håll den intryckt i minst 25 sekunder. När din TV-skärm blir svart kan du släppa knappen och vänta tills den rensar minnet.
 • Det kan också vara en bra idé att använda en annan enhet för installationen om du får problem första gången. Om du till exempel använde din mobiltelefon för att installera Chromecast-appen kan du prova att använda en annan enhet den här gången.

Dålig router

Om du har många enheter kopplade till Chromecast och internetanslutningen, kan problemet ligga hos din router. I dagens hem skaffar vi oss allt fler enheter anslutna via Internet, både mobiler, surfplattor och andra smarta enheter.

Äldre routrar, som den du fick när du tecknade ditt internetabonnemang för 5-10 år sedan, är inte utformade för att hantera detta. Då kan det helt enkelt vara dags att uppgradera din router, till exempel till MESH.

Köp Chromecast och Google-produkter här:

Inga produkter

Chromecast (generation 3) Chromecast (generation 3)
Webblager (100+)  
10014
389
 
 
Webblager (100+)  

 • Casta underhållning till din TV
 • Dual-band WiFi-ac
 • Ansluts via HDMI
  
 
 

 • Google röstassistent
 • Nest Mini har 2x bättre bas
 • Kompatibel med Android/iOs
  
 
 

 • Google röstassistent
 • Nest Mini har 2x bättre bas
 • Kompatibel med Android/iOs
  
 

Läs mer om våra produkter här: