Hoppa över navigation
Hemmagjord burgare på en köksbänk bredvid grönsaker och rått kött med en kockklädd person i bakgrunden

Den bästa, saftigaste burgaren gör du hemma

Hur gör man egentligen en riktigt god burgare? Hemligheten är att göra dem helt från grunden, att använda de bästa råvarorna och en bra kvarn. Om du är villig att lägga in en insats kan vi bidra med de saftigaste tipsen.

Vårt allra bästa råd är att göra din egna köttfärs, och att då inte snåla med fettet. Magra och torra hamburgare är inte särskilt frestande. Vilka köttstycken du väljer att satsa på är därför avgörande för resultatet.

Man med blåa engångshandskar gör hamburgare på en skärbräda av trä

Flera sorters kött

En av fördelarna med att göra din egen köttfärs är att du vet exakt vad du äter. Här följer ett tips som vi tror att du kommer uppskatta: använd lika delar fläskkarré och brässtek av nötkött. Det ger en härlig blandning av fett och finess. Och om du i tillägg vill spetsa till köttet lite extra kan du även lägga till lite bröstkött. Fläskkarré och brässtek finns i de flesta större matbutiker med någorlunda urval.

När du har hittat ingredienserna som du önskar använda, tärna köttet och krydda efter eget tycke – men vänta med saltet. Blanda ingredienserna ordentligt före du lägger den i frysen i 30–60 minuter tills blandningen är kall, fast och fin.

Man lägger in kött i en köttkvarn som mals i kvarnen

En bra kvarn

Nu är det dags att mala köttet, och om du inte redan har en metallkvarn som kan användas för alla sorters kött så är det smart att skaffa en. Matlagning blir mycket lättare och roligare med bra utrustning, och hemmagjorda hamburgare är inget undantag.

Allt du behöver göra är att fylla den med kött, och sätta i gång att mala tills du har en jämn blandning.

Ett tips är att hålla köttet kallt och dina händer våta och kalla medan du arbetar med köttet – då blir det mycket lättare att forma hamburgarna. Det är också viktigt att du inte knådar för mycket, eftersom det kan gå ut över saftigheten.
Om du vill ha lika stora burgare kan du använda något som du har i köket för att mäta upp dem med, exempelvis ett lock. Ett annat tips för att få saftiga burgare är att inte göra dem för tunna – två och en halv centimeter är bra.

Hamburgerbröd med grönsaker och tre råa burgare vid sidan på en skärbräda av trä och kött kommer ut ur en köttkvarn

Kallt och varmt

Om du inte ska steka burgarna med en gång kan du låta dem vila i kylskåpet så länge. Om du tänker grilla dem är det ett smart tips att sätta igång grillningen medan de råa burgarna är kalla. När det kalla köttet placeras på den heta grillen kommer fettet i hamburgarna att expandera och göra dem goda och saftiga. De kommer även att få en delikat stekyta på utsidan.

Undvik att lägga till salt i själva blandningen då det drar ut fuktigheten ur köttet. Saftiga hamburgare bör alltid saltas på utsidan precis innan de ska stekas eller grillas. Låt burgarna ligga ifred medan de steks. Låt bli att pressa dem och att flytta runt på dem med stekspaden under stekning, och de ska inte vändas mer än en gång. Allt för största möjliga saftighet!
Stektiden beror på om hamburgarna tillagas i stekpanna eller på grillen. För att kolla om köttet är genomstekt kan du skära igenom köttet. Det ska vara lite rosa och saften som kommer ut ska vara klar. Kom ihåg att hamburgarna behöver vila för att den saftiga insidan ska "sätta sig".

Se alla fristående köttkvarnar

Se alla köttkvarnar
     
     
     
     
     
     
     

Köp en köttkvarn som tillbehör till köksmaskin

Läs mer