Vilka är fördelarna med en ångugn?
Är du på jakt efter en ugn som ger dig saftiga rätter som behåller sin färg, textur och näringsämnen? Då bör du välja en ångugn eller en ugn med ångfunktion.
Ugnar med ångfunktion ger dig många fördelar när det gäller att laga hälsosam och läcker mat. Med ånga tillagas maten på ett skonsamt sätt och behåller sin färg, konsistens och viktiga näringsämnen.
Ångtillförsel är även perfekt för att tina eller värma upp mat, jäsa deg eller laga mat med sous vide-metoden. Testa en ugn med 100% ånga och AddedSteam-funktion.
Vad är skillnaden mellan en ångugn och en vanlig ugn?
Läs även: Lista över ugnens bästa funktionerI en ugn med ångfunktion, en så kallas kombiugn, kan du tillreda mat med hjälp av ånga. För att kunna bilda ånga behöver ugnen vatten och därför sitter det en vattenbehållare på ugnen som du fyller när du ska laga mat. Vattnet omvandlas till ånga när ugnen värms upp. I en ugn med ångfunktion cirkulerar vattenånga runt i ugnen, temperaturen är lägre och tillagningstiden är ofta kortare.
De flesta ångugnar har även samma funktioner som en vanlig ugn såsom varmluft, grill samt över- och undervärme. Sådana kombiugnar finns i alla prisklasser och låter dig kombinera olika funktioner för ett optimalt resultat. Om du vill tillaga mat i restaurangklass i ditt eget kök, kan du välja en ugn med Steamify®-funktion, som tar fram de rätta ånginställningarna åt dig.
Om du har ont om plats i köket kan du välja en 45 cm kompakt ugn. En vanlig ugn eller en varmluftsugn saknar ångfunktion.
Fyra fördelar med en ångugn
1. Hälsosam matlagning: Ångtillagning anses vara ett av de hälsosammaste sätten att laga mat. När temperaturen överstiger 100 grader går många näringsämnen förlorade. Detta innebär att såväl kött, fisk som grönsaker förlorar många näringsämnen när de tillagas vid höga temperaturer i en stekpanna eller i en vanlig ugn. Eftersom ångan bibehåller en mycket lägre temperatur tillagar du maten på ett skonsamt sätt, så att näringsämnena bevaras.
2. Bättre smak: Om du använder ångfunktionen bibehåller maten sin goda, fräscha smak. Bröd får en knaprig och läcker skorpa utan att inkråmet blir torrt. Samma sak gäller kött, som också får en gyllene, krispig yta och en saftig insida.
3. Perfekt för att värma rester: Om du värmer upp rester då och då så är ångfunktionen till stor fördel. Värm resterna med hälften ånga och hälften varmluft så undviker du att maten blir torr och tråkig.
4. Maten behåller sin färg – och ser därmed godare ut.
Därför är en ångugn bäst för maten
Om du endast använder ånga får du perfekt resultat när du tillagar fisk, ris och grönsaker. Ångugnen bibehåller en låg temperatur på mellan 40 och 100 grader och slutresultatet blir både saftigt och näringsrikt. 100 % ånga är perfekt för rätter som behöver tillagas på ett skonsamt sätt, exempelvis risotto, crème brulée eller dumplingar. Ångfunktionen lämpar sig också för jäsning av deg.
Med en ångugn kan du även laga mat med sous vide-metoden. Ingredienserna tillagas i vakuumförslutna påsar och maten tillagas under lång tid vid låg temperatur. Med ångfunktionen kan ugnen bibehålla en exakt temperatur i upp till tio timmar, vilket ger ett perfekt och läckert resultat.
Du kan även välja att använda en kombination av 50 % ånga och 50 % varmluft. Detta är perfekt när du ska värma rester eftersom maten håller sig varm och fräsch utan att bli torr.
Kött eller kyckling blir bäst om du använder 25 % ånga och 75 % varmluft. Då blir köttet saftigt och får en fin och knaprig yta. Denna inställning passar även perfekt när du bakar bröd och kakor.