Hoppa över navigation
JELA_ELGI_MOS_210917-761-Redigera_LOWRES

Din gamla elektronik kan återbrukas eller återvinnas hos Elgiganten

De flesta i Sverige har gamla mobiler och annan elektronik hemma som de inte använder. Komponenterna i dessa produkter är många gånger värdefulla och kan återanvändas i ny teknik. I ett genomsnittligt svenskt hem finns det hela 36 stycken elektronikprodukter som ligger och samlar damm och som inte kommer till användning. Dessa kan återbrukas eller återvinnas – så kallat cirkuleras – genom att lämnas in hos oss på Elgiganten.

När du lämnar in din produkt för återbruk gör vi en värdering av produkten och kontrollerar så att den är hel och raderad på innehåll. Produktens komponenter kan sedan användas för tillverkning av ny elektronik, vilket sparar på jordens resurser. Det går också att återvinna din produkt hos oss om det skulle vara så att produkten inte går att återbruka. På så sätt kan produktens material tas om hand på ett korrekt sätt och även återvinnas för att användas på nytt. Om alla hushåll cirkulerade sina elektronikprodukter skulle Sverige nå hållbarhetsmålen snabbare. 

Cirkuleramera.nu, som Elgiganten tillsammans med branschen står bakom, finner du råd och information om hur du som konsument bör tänka när det kommer till att cirkulera din hemelektronik.

Cirkulera Mera Light BG 2@1x

Värdera din gamla elektronik

Nästan all elektronik kan återbrukas, såvida tekniken inte är för gammal. För att kunna återbruka din enhet behöver den först värderas av oss. Detta för att bedöma hur välmående och gammal produkten är. Du behöver också kunna säkerställa att det går att återställa enheten innan den kan lämnas in. Vi gör en egen värdering av din produkt och när du lämnar in den får du värdet att handla för i butik eller online.

Cirkulera Mera Light BG 8@1x

Så blir återbrukad elektronik till ny teknik

När du lämnar in din produkt skickas enheten vidare till en leverantör som kopplar loss alla komponenter från enheten. Producenterna kan sedan köpa återbrukade komponenter, eller så kallade cirkulerade komponenter, och undviker att producera nya från gruvor och liknande, vilket spar på jordens resurser.

JELA_ELGI_BROM_210916-35-Redigera_HIGHRES
Återvinning

Om enheten inte uppfyller kraven för återbruk behöver den istället återvinnas, antingen på en återvinningscentral eller i någon av våra butiker. Produkter med lagringsmedia eller känslig information går dessutom alltid att återvinna säkert hos Elgigantens varuhus i våra Secure Collect-kärl, som skyddar elektronikavfallet från obehöriga personer.

Men vad betyder allt det här?
  • Återvinning

    Att återvinna en produkt innebär att materialet i produkten tas till vara för att låta råvarorna leva vidare i nya produkter. Det sorterade materialet bearbetas på återvinningsanläggningar och kan sedan användas i nya produkter för att ersätta andra produktions- eller konstruktionsmaterial, vilket medför att uttaget av mängden jungfruligt material minskar. Dessutom blir produktionen inte lika energikrävande jämfört med när nyutvunnet material används eftersom återvunnet material redan är bearbetat.

  • Återbruk

    Att återbruka en produkt innebär att produkten eller delar av produkten repareras, renoveras eller återanvänds och därmed förlänger produktens eller komponentens livslängd. Genom att ta till vara på produkter som redan är tillverkade minskar vi uttaget av jungfruligt material och hoppar även över återvinningsprocessen, som på grund av transporter, bearbetning och återmontering är mer energikrävande än vad återbruk är.

  • Cirkulering

    Samlingsnamnet för både återvinning och återbruk är cirkulering. Att cirkulera är att beskriva en process där material och resurser återanvänds och återvinns i ett slutet kretslopp, istället för att hamna i avfallssystemet. Genom att återbruka och återvinna material och resurser i ett slutet kretslopp kan vi bidra till att minska behovet av att utvinna nya resurser för produktion av varor.