Kol och briketter har lite olika egenskaper och är lämpliga för olika användningsområden. En bra tumregel är att använda kol när du behöver varma temperaturer under en kort tid, till exempel när du grillar biff, hamburgare eller pizza. Briketter kan användas för en mängd olika livsmedel, särskilt när du behöver en jämn temperatur under en lång tid.
Om du använder briketter som basvärmen kan du boosta temperaturen genom att placera kol på de gödande briketterna. Detta kommer ge dig värmen du behöver för att t.ex. grilla biff.
Grillkol är tillverkat av lövträ som har genomgått en karboniseringsprocess. Kol brinner vid en högre temperatur än briketter, vilket gör det till ett bra alternativ för tillagningsmetoder som kräver hög värme. Kvaliteten på träkol varierar, och det är särskilt träslaget som används som påverkar dess kvalitet.
Briketter är gjorda av en kombination av träkol, bindemedel och andra material. De är alla lika stora och brinner jämnare än träkol. Detta gör dem till ett bra alternativ för långsamma tillagningsmetoder med lägre temperaturer. Briketter ger dock inte maten samma rökiga smak som kol kommer att göra, och de tenderar att producera mer aska.
Om du grillar mycket är det en bra idé att testa olika typer av kol och briketter. Hitta dina favoriter och håll dig till dessa. Detta kommer göra grillandet och värmekontrollen mer förutsägbar.