Hoppa över navigation
philips-essential-xl-airfryer-hd927093-med-bakform--pdp_zoom-3000

Allt detta kan tillagas i en airfryer

Nästan all mat kan tillagas i en air fryer. Den är egentligen en liten varmluftsugn, bara mycket mer energisnål.

Många förbinder airfryers med frityr, men det är bara en liten del av all den goda maten som du kan laga i denna apparat.

– Det är helt enkelt så att det mesta av mat som kan lagas i en ugn även kan tillagas i en airfryer, berättar Trude Eide Straume, professionell kock och expert på airfryers. Hon har en blogg om ämnet och nyligen skrivit en bok om hur man lagar mat i en airfryer.

– Den stora fördelen är att du slipper värma upp en stor ugn, förklarar Eide Straume.
– Det innebär att tillagningstiden ofta går snabbare och du använder mindre el. Samtidigt blir resultatet förstklassigt, med en ordentlig stekskorpa, och rätterna blir saftiga och välsmakande.

SDA - Airfryer - Crispy potatoes

Potatis i airfryer

En airfryer erbjuder ett mångsidigt sätt att tillaga potatis. Du kan göra klassiska rätter som krispiga pommes frites och rostad babypotatis, eller prova sötpotatisfrites för en annan smakprofil. Du kan också överväga att göra luftstekta klyftpotatis eller Hasselbackpotatis för en tillfredsställande crunch. Bakad potatis är ett annat bra alternativ, där du kan fylla potatisen med dina favoritingredienser som ost, bacon eller grönsaker. Om du letar efter en mer sofistikerad rätt, prova att göra en potatisgratäng i fritösen. Det är viktigt att komma ihåg att varje maträtt kräver olika tillagningstider och temperaturer, så se alltid ett recept eller en matlagningsguide. Glad matlagning!

Tips: Krydda din potatis till perfektion. Även om airfryern ger magiska matlagningsmöjligheter finns en stor del av upplevelsen fortfarande i kryddningen. Krydda efter eget tycke.

Kotletter med grönsaker på en marmorplatta

Steka kött

Att helsteka kött är enkelt. Kom bara ihåg att ta ut köttet ur kylskåpet i god tid innan tillagning – minst en timme innan.

Förvärm airfryern till 200 grader. Då får du en god stekskorpa på köttet. Torka köttet med hushållspapper och krydda sedan, så är det bara att sätta i gång med stekningen. Om du önskar rare (blodigt) kött så är det klart när köttets kärntemperatur är 55 grader. Om du föredrar köttet medium rare ska temperaturen ligga på 60 grader. För att ha koll på temperaturen är det smart att använda en stektermometer. Kom ihåg att temperaturen kommer stiga ytterligare några grader efter att du har tagit ut köttet ur airfryern. Låt köttet vila runt 15 minuter före servering.

Lammkotletter, och annat kött som har delats i skivor, kan också stekas i airfryern. Använd samma tillvägagångssätt som vid hela köttstycken. Stek dem på 3-4 minuter på var sida, då blir de medium rare – självklart lite beroende på köttets tjocklek. Önskar du ett perfekt resultat så använd en stektermometer.

Tips: Gnid in smör innan stekning för extra krispig yta.

Stekt lax på bakpapper med citron och vårlök på en skärbräda sett uppifrån på ett träbord med salt och bestick bredvid

Steka fisk

När du ska steka fisk i airfryern är det panering som gäller. Det kommer göra fisk till en storfavorit hos familjen. Panering innebär att du ger filéerna en liten specialbehandling innan du steker dem i airfryern. Först penslas de med en sås och därefter rullas de i en torr mix. Såsen kan vara en färdigköpt örtsås eller något som du själv har lagat. Den torra mixen kan vara ströbröd, krossad kavring, en fröblandning eller panko. Det finns rikligt med recept på panering, både när det kommer till såsen och den torra blandningen. Sök på nätet eller använd fantasin för att laga något på egen hand.

Börja med att förvärma airfryern till 180 grader. Använd hushållspapper för att torka av fisken ordentligt. Pensla sås på båda sidor och vänd dem sedan i den torra blandningen. Pensla eller spraya bitarna med olja. Stek fisken i tio minuter eller tills den har fått en fin, gyllene färg.

Hemlagad hamburgare bredvid gurka, tomater och rödlök på en köksbänk av trä
Steka hamburgare

Alla sorters hamburgare kan stekas i en airfryer – vanliga burgare, pulled pork-burgare, vegetarisk burgare, fisk - eller kycklingburgare.

En hamburgare steks utan fett på 185 grader i 8-10 minuter, det är allt. Enkelt! 

Om du gör en pulled pork-burgare är det en god idé att köpa färdigt pulled pork-kött. Lägg köttet i en eldfast form och häll över fonden. Stek på 170 grader i 25 minuter. Använd två gafflar för att dra isär köttet och gör klart hamburgaren. Kom ihåg att få med den goda fonden.

Tips: Värm upp hamburgerbröden i airfryern på 180 grader i 2-3 minuter, det ger dem en krispig och fin yta.

Tillbehöret är självklart pommes frites och vi föreslår att göra dem av sötpotatis. Så här får du dem krispiga på utsidan och mjuka inuti:

Skär sötpotatisen i likadana stavar, inte för tunna. Lägg dem i iskallt vatten i en halvtimme och koka dem sedan i 3-4 minuter. Låt dem svalna en aning och lägg sedan potatisstavarna i en påse. Häll lite salt och maizena i påsen; 2 matskedar maizena och 2 teskedar salt per 500 g potatis. Skaka ordentligt, lägg till 2 matskedar olja och skaka en gång till.

Tips: En liten sprayflaska med olja funkar suveränt tillsammans med en airfryer. Du kan smörja korgen eller spraya maten med precis lagom mycket olja innan tillagning.

Hemmagjord pizza på bakplåtspapper med ruccolasallad, tomater, skinka och rödlök
Grädda pizza

Pizza är en av rätterna som verkligen går snabbt att tillaga i en airfryer. Lägg bakplåtspapper i botten av korgen och använd en penna för att markera måtten. Klipp pizzan så att den passar  perfek i korgen, de kommer ju i många olika storlekar. Förvärm airfryern till 180 grader och förgrädda pizzabottnen i fyra minuter. Lägg på fyllningen och tomatsåsen och grädda pizzan tills bottnen har en fin, gyllene färg.

Tips: Om du dubblar degreceptet kan du förgrädda bottnar och frysa in dem.

Valnötslimpa som är skuren och med en skiva bröd med ost och paprika framför den
Jästbakning

Det går utmärkt att steka bröd, frallor och övriga bakverk som innehåller jäst i en airfryer. Särskilt då om du ska göra mindre mängder.

Bakar du bröd blir det gott och saftigt, och bäst av allt: du får en frasig och välsmakande skorpa. Brödet kan bakas direkt i korgen – kom bara ihåg att smöra den först. Det går också bra att baka i en brödform eller en bakskål.

Tips: Lägg brödet direkt i korgen de sista 3-5 minuterna för att få en god skorpa på sidorna och på brödets undersida.
 

När du bakar bullar i en en airfryer, kan du göra mer än bara steka dem. Du kan faktiskt använda fryern för att jäsa bullarna också. Forma bullarna och placera dem i airfryern för jäsning i 30 minuter på 40 grader. Stek bullarna på 150 till 155 grader i 12-15 minuter, lite beroende på recept och vilken sorts airfryer du har. De första gångerna så kan det vara bra att öppna fryern och kolla till bullarna medan de steks.

Tips: Pensla bullarna med mjölk för stekning för att få en fin och gyllene skorpa.

Muffins på ett stekgaller och rosor runt omkring
Brownies och muffins

Det går alldeles utmärkt att använda airfryern till att baka annat än bullar och bröd. Eftersom temperaturen behöver vara ganska låg så går det inte snabbare, men du slipper åtminstone värma upp en hel ugn. När det kommer till stektid så rekommenderar vi att pröva sig fram med lite olika recept.

Brownies kan stekas i en egen form, eller så kan du lägga bakplåtspapper längst ner i korgen. Börja med en temperatur på 150 grader och kolla sedan med jämna mellanrum att den blir lagom stekt. Lite mindre än en halvtimme är en bra tumregel.

I utgångsläget går det snabbt att göra muffins och i en airfryer går det ännu snabbare. Använd allra helst en silikonform om möjligt. En rund form som passar i korgen är perfekt. Om du använder pappersformar måste du kolla så att de inte blåser iväg. Som ett utgångsläge kan du steka muffinsen på 150 grader i 25 minuter.

Tips: Frysta tårtor kan tinas och eventuellt värmas lite i airfryern före servering.

Fem steg till ett perfekt resultat med en airfryer
  1. Skär maten i lagom stora bitar och lägg dem i korgen. Du kan lägga fryst mat direkt i airfryern.
  2. Använd gärna kryddor och lite olja för ett optimalt resultat.
  3. Ställ in tid och temperatur och starta airfryern. Du måste beräkna mellan 12 och 25 minuter, beroende på vilka grönsaker det är. En hel kyckling tar runt 35 minuter.
  4. Skaka lite på korgen medan maten tillagas så blir den extra god. 
  5. Det är enkelt att rengöra airfryern. På de flesta modeller kan du lägga in delarna direkt i diskmaskinen efter användning.

Se alla våra AirFryers

Se alla Airfryers