Guider & inspirationKöksapparater - guider och artiklarKaffe - guider och artiklarSå får du till en perfekt cappuccino - hemifrån

Så får du en perfekt cappuccino - hemifrån
En perfekt och krämig cappuccino är bland det mer ljuvliga som finns i kaffevärlden. Att få den lika bra som den är serverad på café kan dock kännas som en utmaning av det svårare slaget - men det behöver det inte nödvändigtvis vara. Med hjälp av våra experttips kan varje morgon kantas av en alldeles ljuvlig cappuccino.
Den italienska frukostdrycken cappuccino är en av världens mest populära kaffedrycker, och Sverige är inget undantag. Gjord på lika delar av espresso, ångad mjölk och mjölk är den uppiggande såväl som välsmakande - och särskilt populär är den på restauranger och caféer. Att få till en lika god cappuccino hemifrån kan säkerligen upplevas som en omöjlig uppgift, men faktum är att med hjälp av en espressomaskin och en handfull tips från en erfaren barista faktiskt inte är särskilt avancerat. Hos oss på Elgiganten hittar du alltid en espressomaskin för just dina behov, och baristatipsen - de bjuder vi på!

En som har särskilt bra koll på allt kring kaffe är dagens gästbarista - Hanna. Sedan fyra år tillbaka i tiden jobbar hon som barista, och hon betonar vikten att göra varje steg i cappuccinon på rätt sätt för bästa resultat.
– För att den slutliga produkten ska bli både god såväl som estetiskt tilltalande är det viktigt att espresson blir bra, såklart. Espresson är i slutändan grunden till hela kaffet.

Steg 1: Mal dina kaffebönor
Under Hannas kaffe-demonstration användes en espressomaskin från Sage med integrerad kaffekvarn. Använder du en som inte har detta kan du självklart nyttja en fristående kaffekvarn.
– Det är superbekvämt när det görs automatiskt och resultatet blir ju optimalt varje gång, men man ska inte låta det hindra en om man maler sina bönor på annat vis. Så länge det blir ett fint pulver så är man på god väg, förklarar hon.

Steg 2: Packa ihop kaffet med en tamper
När kaffet är färdigmalet ska det sedan packas ihop med hjälp av en tamper - och Hanna försäkrar att det är bättre att trycka "för hårt" än för löst.
– Det gör vi för att vattnet sen kommer rinna genom vårt filter, och om man inte packar ihop det ordentligt så kommer vattnet forsa genom och då blir smaken väldigt blaskig. Så packa ihop den hårt och rakt så att det blir jämnt. Ett tryck på cirka 15 kilo räcker bra, men det går i princip inte att trycka för hårt. Sen är det bara att klicka igång och låta maskinen skapa din kaffe!

Steg 3: Förbered din mjölk
Under tiden som kaffet hälls upp så kan du passa på att förbereda din mjölk som sedan ska skummas i din behållare. Här vill man att mjölken ska få tillräckligt mycket luft, så att det blir skummigt och inte bara varmt.
– Tänk på att skummaren inte ska vara helt rakt ner, och inte heller för långt ner i mjölken. Man vill komma åt det pysande ljudet, och får inte mjölken luft brukar den istället "skrika". Men vi vill inte heller ge den för mycket luft för då blir det bara skum.
När du låtit mjölken pysa en stund kan du sänka ned skummaren längre ned tills du är klar - och du vet att du är klar med Hannas enkla tips.
– Jag brukar alltid hålla handen under behållaren och när min hand tycker att det är för varmt, då är det ungefär den temperaturen det ska vara. Därefter är det viktigt att torka av mjölkskummen med hjälp av en våt trasa så ingenting bränner fast.

Steg 4: Håll mjölken levande
Efter att mjölken hällts upp rekommenderar Hanna att du tar din fyllda kanna och lätt men bestämt slår kannans botten i bordet. Detta är för att få bort luftbubblorna som bildats i mjölken, och tycker man att det känns svårt så går det lika bra att snurra runt mjölken i kannan.
– Snurra går jättebra, och det är också ett bra tips i sig: om det är så att man gör mjölken först och sen espresson så är det bra att hålla mjölken levande genom att snurra på den. Om vi låter mjölken stå utan att röra den så kommer skummet och mjölken att separeras - och det vill vi inte. Vi vill ha ett jämnt skum genom hela. Detta gäller även espresson; då kan vi se att vi har både lite större bubblor på ytan. Det vill vi också jämna ut över koppen och det görs på samma sätt: med ett litet, lätt slag i bordet.

Steg 5: Det sista, och roligaste, steget!
Nu är det dags att sätta kronan på verket och få din cappuccino att verkligen kännas som den serveras till dig på ett café. Med din nyskummade mjölk så ska du nu börja att fylla koppen ungefär till hälften genom att snurra mjölken i cirklar runt koppen.
– Högst upp på kaffen finns det nu ett lager med kaffe och mjölk som vi nu vill lägga resten av mjölken på, och det är då själva lattearten kommer synas. Så slå till din behållare en sista gång och kom närmre med "pipen". Själva upphällningen kan du göra på otroligt många olika sätt beroende på hur du vill att det ser ut. Nu häller jag i lite mjölk, och sen flyttar jag "pipen" pyttelite längre ned och häller i lite till. Därefter går jag längre ned och häller som ett rakt streck samtidigt som jag lyfter längre från koppen för att få det så snyggt som möjligt.
Nu är du klar!
Nu har du din helt egna cappuccino - och kanske är den kronad med en alldeles ypperlig latteart! Hanna betonar dock att det är något som är klurigt till en början, och att man inte ska känna sig besegrad och ge upp om det inte ser ut som man önskar varje gång.
– Jag har på grund av mitt jobb gjort oräkneligt många lattearts genom åren, och inte ens då är det en garanti på att varje blir bra. Men i slutet av dagen är ju det viktiga att kaffen är god, och har du följt dessa steg så vågar jag nästan lova att du kommer lyckas med det varje gång.





