Så får du ett smart hem med liten budget
Du kan skapa ett smart hem utan att köpa en massa dyr utrustning. Med några få – men rätta – investeringar, kan du förbättra och automatisera produkterna, elektroniken och funktionerna som du använder varje dag. Smarta lösningar kan hjälpa dig att spara pengar, och med dessa tips kan du också spara pengar genom att göra hemmet smart.
Börja med det grundläggande
Var smart när du ska handla smart. Tänk på fördelarna med ett smart hem – kontroll, automatisering och allt som blir enklare – och bestäm dig för vilka områden i hemmet där det behövs mest.
Nu när det har kommit fler och fler smarta produkter att välja mellan, så kan det vara svårt att veta vart man ska börja och vad man behöver för att täcka det grundläggande. Detta baseras naturligtvis på dina behov och preferenser – men rent allmänt så är det mest lönsamt att inledningsvis satsa på smart uppvärmning, belysning, säkerhet och/eller underhållning.
Ett smart kylskåp kan göra ditt liv enklare och hjälpa dig med att reducera matsvinn, men är du ute efter ett smarthem på budget får du antagligen mycket mer avkastning från pengarna genom att investera i ett Philips Hue startpaket.
Om du inte har något emot att använda din smartphone för att styra saker i hemmet, behöver du inte heller en smart högtalare. Alla smarta produkter med respekt för sig själva kommer med sina egna strömlinjeformade appar som du kan använda för att kontrollera ditt smarta hem. Du kan ju dessutom alltid bestämma dig för att köpa en rimlig Google Home Mini vid ett senare tillfälle.
Hitta fokuspunkter som du kan utöka senare
Att bygga ett smart hem är lite som att bygga ett hus: du har större nytta av en solid grund och ett regntätt tak än storslagna fantasier om det senaste inom trendig interiördesign. Du får mer för pengarna om du inte försöker göra allt på en gång.
En lösning är att ta rum för rum. Börja med ett rum där du spenderar mycket tid, så som exempelvis vardagsrummet eller sovrummet, och upptäck hur du kan skapa en miniatyrvärld för kostnaden av en eller två besök på en fin restaurant. När du är klar med dessa rum, är det lätt att gradvis utöka och uppgradera ditt smartsystem till andra rum.
När vi ändå pratar uppgraderingar: visste du att det inte är nödvändigt att köpa en massa ny utrustning för att få ett väl fungerande smarthem? Det finns många överkomliga smarta enheter och kopplingar som gör din gamla utrustning smartare.
Här under ger vi våra förslag på produktkombinationer som gör ditt hem smartare, även för dig med liten budget.
Två smartpaket som inte kostar skjortan
Skapa stämningen
Ljuset dimmas och Barry White sätter i gång att spelas upp ur högtalarna. Du behöver inte en massa dyr utrustning för att skapa en stämningsfull loungekänsla i ditt vardagsrum. Med Google Home Mini, Chromecast och Philips Hue kan du enkelt röststyra hela ditt vardagsrum.
Philips Hue White startset kommer med en Philips Hue-hub – som du behöver för att få Philips Hue-produkterna att fungera – och tre smarta glödlampor. (Om du har ytterligare några kronor att spendera kan du investera i startpaketet Philips Hue White & Color Ambience, som piffar upp stämningen med färgat ljus).
Chromecast, som du redan kanske känner till, låter dig streama det mesta – filmer, musik och serier – på TV via din smartphone eller Google Home. Google Home Mini fungerar som en hub och kommandocentral som ger dig röststyrning över hela systemet, i tillägg att den har andra smarta fördelar. Den kan också ge dig nyheter, påminnelser, översikt över din kalender och information om trafiken.
Fjärrstyrning
En av de främsta fördelarna med smarta hem är att du kan styra ditt hem även när du inte är hemma. Detta är särskilt praktiskt när det kommer till säkerhet och att minska elförbrukningen. Du kan fjärrstyra belysningen och uppvärmningen när du är på jobbet eller på semester. Du behöver inte lägga jättemycket pengar för att komma igång. Ett par smarta WiFi-anslutningar ger dig full kontroll över uppvärmningen hemma med de element som redan finns. Om du bor i en lägenhet med centralvärme eller golvvärme, kan smartpluggar från D-Link övervaka och sänka elförbrukningen för övrig elektronik.
Lägger du till Philips Hue startset i tillägg, kan du kontrollera inomhusklimatet hemma med några få knapptryckningar utan att behöva tömma kontot helt och hållet. Utöka med flera Philips Hue glödlampor och smartpluggar vartefter, och komplettera med Google Home eller Google Home Mini om du även önskar möjligheten för röststyrning.