
6 steg som hjälper dig att välja rätt skärm
Storlek, upplösning och användning är viktiga saker att tänka på. Så här väljer du rätt datorskärm för dina behov.
Spenderar du flera timmar varje dag framför en datorskärm? Då bör du försöka göra den tiden så behaglig som möjligt. Det finns många olika skärmar att välja mellan, så läs vår guide för att göra valet enklare!
Allra först bör du tänka ut vad du vanligtvis använder datorn till. Är svaret kontorsarbete eller att surfa på nätet så räcker det med en enkel skärm. Om du däremot gillar att spela, eller se på filmer och serier kan det vara värt att lägga lite extra pengar på datorskärmen.

1. Storlek och format
Har du lust att fästa den på väggen, eller använda den för att e på film, kan en större skärm vara ett bra val. Ska du använda den för att spela, surfa eller för att skriva kan en 24” eller 27” stor skärm vara det bästa alternativet.
Skärmstorleken mäts i tum, diagonalt från kant till kant. Du kan alltid kolla upp skärmens fysiska mått för att se om den passar bra i utrymmet, där du tänkt ha den.
Vissa skärmar är välvda och är extra breda så kallat ”ultrawide”-format. Med sådana skärmar är det enklare att arbeta med flera program, sida-vid-sida. Det bredare formatet passar också bra för gamers eftersom det ökade synfältet ger bättre periferiseende och gör upplevelsen mer uppslukande.
Välvda skärmar ger en mer uppslukande upplevelse även när det kommer till film och tv-serier. Men var uppmärksam på att de fungerar bäst med en tittare, med två eller fler framför skärmen blir betraktningsvinkeln inte lika bra. Det är också en bra idé att kolla foten eller stativet på skärmen för att se om den går att anpassa i höjdled eller om den kan vridas.

2. Upplösning
Upplösning är numret horisontella och vertikala pixlar som visas på en skärm. Ett högre nummer innebär en skarpare bild. I dag har de allra flesta skärmarna hög upplösning, och om du inte har specifika behov som till exempel fotoredigering behöver du inte tänka så mycket på upplösningen.
De flesta moderna skärmar har åtminstone Full HD 1080p-upplösning, som är tillräckligt för daglig användning. Var medveten om att en allt för hög upplösning på en liten skärm kan göra det svårt att se detaljer och att läsa text. Vissa skärmar erbjuder 4K eller till och med 5K-upplösning. Dessa är ett utmärkt val för grafikkrävande uppgifter, som gaming eller foto- och videoredigering. Men innan du köper en sådan skärm bör du se till att din dator är tillräckligt kraftfull för att köra skärmen.
Om du väldigt gärna vill ha en 4K-skärm men din dator är lite för gammal för att hantera den kan vi hjälpa dig att hitta en ny speldator här.

3. Responstid och uppdateringsfrekvens
Responstiden indikerar hur snabbt skärmen reagerar på vad som händer i datorn, samtidigt som uppdateringsfrekvensen visar hur många gånger som bilden uppdateras per sekund. Båda är viktiga faktorer för gamers, så se till att ditt grafikkort och din processor klarar en bra bildskärm. Plattformen för synkronisering av bilduppdateringsfrekvensen ska också matcha ditt grafikkort. Nvidia använder G-Sync, medan AMD använder FreeSync.

4. Färg och kontrast
Skärmens färgspektrum talar om hur många färger den kan visa - och hur precist de återges. Detta är särskilt viktigt om du håller på mycket med fotoredigering. Kontrastförhållandet är skillnaden mellan det mörkaste svarta och det ljusaste vita som skärmen kan visa. Ett högt kontrastförhållande innebär en snyggare bild, framförallt när du ser på mörka scener i filmer och TV-serier.

5. Paneltyper
De olika panelerna har sina för- och nackdelar:
TN (Twisted Nematics): Den äldsta, billigaste och vanligaste paneltypen med hög uppdateringsfrekvens och låg responstid. Nackdelar? Inte så bra färgåtergivning och betraktningsvinklarna är begränsade. Slutsats: Ett prisvärt alternativ för de flesta – inklusive gamers (framförallt för e-sport).
VA (Vertical Alignment): Ganska lik TN, men bättre färgåtergivning och betraktningsvinklar. Responstiden är högre, men eftersom kontrastförhållandet är ganska högt blir de ett utmärkt val för filmer.
IPS (In-panel-switching): Dessa avancerade paneler ger dig det bästa från båda världar - men de har i allmänhet en högre responstid än TN-paneler. De är också dyrare.
OLED/QLED: Alla andra paneltyper är en typ av LED-paneler. OLED- eller QLED-paneler är tunnare och lättare - med förbättrad bildkvalitet. De erbjuder också förbättrat kontrastförhållande, färgåtergivning och responstid.

6. Vilka anslutningar behöver du?
De flesta bildskärmar låter dig välja mellan olika portar när du ansluter till din dator. Den vanligaste standarden, HDMI, är ett säkert val, speciellt om din bildskärm har stöd för HDMI 2,0-kablar.
För vissa grafikkort är DisplayPort ett bättre val. Framförallt om du spelar mycket eftersom den har stöd för både FreeSync och G-Sync. Den har också högre bandbredd, som ger ett bättre resultat och har stöd för upplösningar på upp till 8K.

Se vårt utbud av datorskärmar
Vi har en bildskärm i alla prisklasser och för alla användningsområden.