Så här rengör du kaffemaskinen för bästa resultat
En rykande het kopp kaffe kan vara en smak- och luktupplevelse som väcker känslorna till liv. Om du tar hand om kaffet på rätt sätt smakar den exakt så som det borde och ska smaka.

Rengöring är avgörande
Gammalt kaffe och kaffebeläggning i maskinen ger dålig smak på nytt kaffe. Alla ytor som vattnet kommer i kontakt med måste vara helt rena, både vattenbehållare, kaffekanna och serveringskanna.
Men oavsett vilken typ av utrustning du har så ska du aldrig använda tvål, klor eller några syntetiska rengöringsmedel då dessa ger en bismak till kaffet. Om du inte rengör maskinen med jämna mellanrum kan det bildas en beläggning i kaffemaskinen som förutom att ge dålig smak även kan täppa till de tunna vattenrören. Om det sker så räcker det inte att använda ett avkalkningsmedel eftersom det innehåller syra. Lösningen som kan ta bort beläggningen måste vara basisk. Det är alltså viktigt att känna till att basiska- och syrabaserade rengöringsmedel fungerar på olika sätt.

Avlägsna kalk
I de fall där vattnet innehåller mycket kalk kan de vara värt att sätta in ett avkalkningsfilter. Kalkbeläggningen i rör, behållare och filter måste avlägsnas med jämna mellanrum eftersom det ger en bismak och minskar diametern i alla rör så att vattnet rinner långsammare genom kaffebryggaren. Då blir kontakttiden mellan kaffe och vatten för lång så att kaffet får dra för länge och blir beskt och strävt.
Clean Drop är ett rengöringsmedel som avlägsnar fettrester från kaffet och humus från vattnet. Det löser effektivt upp kaffeavlagringar och lämnar inte någon bismak efter sköljning. Clean Drop kan användas på invändiga behållare och rör, kaffeburkar, vattenkranar, filterhållare, termosar, glaskaraffer och serveringskannor med mera.
