
Tips för rengöring och underhåll av din ugn
Är ugnsluckan så smutsig att du inte kan se maten du lagar? Eller är det mycket inbränt fett i ugnen som gör att det luktar och ryker i köket när luckan öppnas? Ugnen måste rengöras regelbundet, både av hygieniska skäl och för att se till att fett och rester av mat inte blir en brandrisk.
De flesta moderna ugnar har ett rengöringsprogram som du kan använda för att hålla ugnen ren. Dessutom finns det en mängd produkter för ugnsrengöring som gör jobbet lättare.

Invändig rengöring
Det är viktigt att rengöra ugnen för att säkerställa att fett och matrester inte utgör en brandrisk. En ren ugn är också mer hygienisk och aptitlig. Om ugnen är mycket smutsig kan det även påverka maten du lagar. Vid uppvärmning kan en obehaglig lukt spridas och om mycket fett förbränns från tidigare matlagning kan det påverka den nya rättens smak och lukt.
Vänta inte med att rengöra ugnen tills julmiddagen eller vårstädningen, utan tvärtom – gör det till en rutin. Det bör göras minst fyra gånger per år, eller ännu oftare, beroende på vilken mat ni lagar. På så sätt håller du ugnen fräsch och hygienisk.

Utvändig rengöring
Om du har en fristående spis måste den rengöras både utvändigt och invändigt. Externt gäller detta mest för kokplattorna, som ofta behöver rengöras ordentligt på grund av inbränt fett. Det kan därmed krävas både en skrapa och starkare rengöringsmedel.
Även om hällen är robust, se till att inte skrapa för hårt. Det kan skada materialet och du får fula märken. Du kan använda vanligt rengöringsmedel för att rengöra resten av spisen utvändigt – såpa för plast- eller stålytor och glasputs för ugnsfönstret. Kolla in våra bästa tips för att hålla induktionshällen ren.

Rengöring med självrengöringsprogram
Vissa ugnar har självrengöringsprogram. Det finns tre typer av program: ångrengöring, katalytisk rengöring och pyrolys.
Pyrolys ger ofta det bästa resultatet. Ugnen värms upp till 500 grader, så att fett och matrester bränns bort och förvandlas till aska. Det blir helt rent, utan att du behöver tvätta eller rengöra efteråt. Pyrolys är vanligt i inbyggnadsugnar och ses sällan i fristående modeller.
Katalytisk rengöring suger in fettet i väggen och bränner sedan bort det. Materialet har en grov yta som sitter fast i sidoväggarna där fettet bränns bort vid 200 grader. Detta ger ett hygieniskt och rent resultat, men kanske inte lika estetiskt tilltalande.
Ångrengöring är den enklaste formen av självrengöring. Här lägger du en skål med vatten i botten av ugnen, och sedan förångas vattnet vid 50 grader. Processen tar cirka 30 minuter och löser fett och smuts. Detta gör det lättare att rengöra ugnen manuellt efteråt.

Rengöring utan självrengöringsprogram
Naturligtvis kan du även rengöra ugnen utan självrengöringsprogram. Du kan med fördel använda ugnsrengöringsmedel som sprayas inuti ugnen. I kombination med ugnsvärmen tar det bort fett och matrester. Slå på värmen enligt anvisningarna i bruksanvisningen. Vilken temperatur som behövs beror på vilken rengöringsprodukt som du använder.
Du kan rengöra ugnens innerväggar manuellt, men undvik att använda skursvamp eller andra typer av rengöringsmedel på sidoväggar, tak eller bakväggar. Att skrubba inuti med starka ämnen kan skada den katalytiska beläggningen inuti ugnen. Vanligtvis kan det räcka att vrida upp värmen till 200 grader, det brukar kunna få bort det mesta som har fastnat. Botten på ugnen kan rengöras med ugnsrengöringsmedel eftersom den är gjord av vanlig metall. Rengör inte fläkten, då gallret framför den effektivt blockerar fett – både på kort och lång sikt.

Bakpulvertricket – snabbt och enkelt
Det finns också ett gammalt husmorsknep som enkelt och snabbt rengör ugnen. Allt du behöver är bakpulver, vatten, kökshandduk och en trasa.
Häll vatten: Börja med att hälla lite ljummet vatten på botten, sidor och dörrglas. Detta är inte så lätt eftersom vattnet naturligt rinner ner, men försök ändå att fördela vattnet i ugnen. Använd en sprayflaska.
Tillsätt bakpulver: Distribuera ett helt paket bakpulver i ugnen. Där vattnet har runnit ut kan du spraya lite mer ljummet vatten efter att du har hällt på bakpulvret. Du kan se när bakpulvret har kommit i kontakt med vattnet – det börjar brusa upp ganska kraftigt.
Vänta: Låt ugnen vara på i ett par timmar eller över natten för att låta bakpulvret verka.
Slå på värmen: Låt ugnen stå på på låg värme (cirka 50 grader) medan bakpulverlösningen verkar. Värmen får fettet och matresterna att lösas upp snabbare.
Torka rent: Hämta kökshandduken och torka av vatten och den smuts som lossnar först. Ta sedan trasan och tvätta och skrubba för att få bort återstående smuts och fett.