
Guide: Spela in och mixa en podcast
Har du någonsin undrat hur professionella podcasters får till det där polerade ljudet? I den här artikeln visar vi dig hur du kan få perfekt ljudkvalitet med en kombination av verktyg, bra mikrofonteknik och lite efterproduktionsmagi.
Oavsett vad du har för mål, är de viktigaste verktygen för att spela in podcasts i stort sett desamma. Du behöver en mikrofon för att spela in med, hörlurar för att höra dig själv, programvara för redigering och kanske några tillbehör som ett popfilter eller stötdämpare för att förbättra dina resultat.

Mikrofon
Kom ihåg att fantastiskt ljud börjar vid själva källan. Det är därför det är viktigt att använda en kvalitetsmikrofon och korrekta inställningar. Att välja den bästa podcastmikrofonen kan vara lite skrämmande, med tanke på det stora utbudet av tillgängliga alternativ. Ska du ha en USB eller en XLR-mikrofon? Dynamisk eller kondensor? Stormembran eller småmembran? Att lära sig terminologin kan vara ansträngande, men i slutändan är den bästa podcastmikrofonen en som levererar fantastiskt ljud med så lite krångel som möjligt. Om du letar efter en plug-and-play-lösning som ger fantastiskt ljud med minimalt krångel, kan du välja en USB-mikrofon. Anslut bara mikrofonen till din dator, anslut dina hörlurar och kör. Faktum är att många proffs håller fast vid USB eftersom det är den enklaste lösningen.

Tillbehör som ger det lilla extra
Om du vill ha en ännu mer professionell installation kan du överväga att köpa utrustning som en bomarm, stötdämpare och popfilter. Stötdämpare isolerar din mikrofon från vibrationer som bullrig trafik och oavsiktliga stötar. En mikrofonstativ är ett justerbart stativ eller fäste som används för att hålla en mikrofon på plats, ofta fäst vid ett bord. Det gör det enkelt att placera mikrofonen i rätt höjd och vinkel, samtidigt som det frigör utrymme och minskar buller från rörelse eller vibrationer. Ett stötfäste är ett mikrofontillbehör som skyddar mikrofonen från vibrationer och fysiskt buller som kan fortplanta sig genom stativet, bommen eller bordet. Ett popfilter är ett tillbehör som används framför en mikrofon för att minska eller eliminera så kallade poppande ljud – det vill säga plötsliga luftstötar som uppstår när man uttalar explosiva konsonanter som P, B och T.
Du har förmodligen redan ett par hörlurar eller hörlurar, men om du menar allvar med podcasting är det värt att uppgradera till något som gör att du kan höra ljud mer detaljerat. Även om du kanske inte behöver hörlurar när du spelar in, är de viktiga när du redigerar.

Programvara för podcast
När du väl har utrustat dig med allt du behöver för att göra en podcast behöver du någon form av redigeringsplattform för att spela in och redigera dina avsnitt. Ett exempel är Descript, som har ett mycket användarvänligt gränssnitt för inspelning, redigering och mixning av ljud- och videoinnehåll.
Det finns självklart många andra redigeringsverktyg, alla med olika funktioner, gränssnitt och prisklasser. Många podcasters gör fantastiskt arbete med gratis inspelningsprogram som GarageBand, Audacity och Reaper, medan andra väljer betalda alternativ som Logic Pro eller Pro Tools för extra flexibilitet.
Mikrofonplacering
Eftersom din röst sannolikt kommer att vara det centrala i din podcast är det viktigt att få ett bra röstljud. För att uppnå den eftertraktade ”radiorösten” krävs en kombination av tydligt tal, effektiv mikrofonplacering och smakfull ljudbehandling. En bra utgångspunkt är att placera din mikrofon ca 15 cm från munnen, något utanför mitten för att minska vassa s-ljud och popping (om du inte har tillgång till ett popfilter). Om du använder en stationär mikrofon, placerar du den bara till höger eller vänster och lutar framsidan av mikrofonen uppåt mot ditt ansikte. Tala framåt som vanligt, istället för direkt i mikrofonen.

Kalibrering och inställningar
Nu är det dags att kalibrera din mikrofon för den perfekta inspelningsnivån. Börja prata med normal volym och justera sedan långsamt signalen på din mikrofon eller preamp. I din inspelningsprogramvara bör du se en stark signal som tar upp större delen av mätaren men aldrig toppar i rött. Om din mikrofon har ett högpassfilter, är det dags att använda den. Högpassfilter tar bort de lägsta frekvenserna från signalen och filtrerar bort onödigt innehåll under din röst för ett renare, mer fokuserat ljud.
Redigering
När du har spelat in eller importerat alla olika monologer, intervjuer, musik och ljudeffekter som kommer att utgöra din podcast, är det dags att redigera dessa. Det första steget i redigering av en podcast är att ordna dina ljudklipp längs tidslinjen i ditt program. Börja med att dra temalåten eller introklippet helt åt vänster och fortsätt sedan att placera dina ljudfiler från vänster till höger på separata spår.
Därefter är det dags att finjustera. När du redigerar en podcast är nyckeln att få till ett bra flyt. Se till att varje sektion av tal, musik eller ljud övergår till nästa på ett naturligt sätt utan långa pauser eller plötsliga stopp. Exempelvis kan du tona ut musik när någon börjar prata, ordna om delar i en intervju för att hålla den intressant och lämna lite tystnad mellan annonser.

Guide: Hur du kommer igång med podcast
Har du något du vill berätta för världen, men undrar hur du ska få ut det? Denna guide hjälper dig komma igång med planering, vilken utrustning som behövs samt hur du publicerar.