Hoppa över navigation
En man och en kvinna som spelar in en podcast

Guide: Spela in och mixa en podcast

Har du någonsin undrat hur professionella podcasters får till det där polerade ljudet? I den här artikeln visar vi dig hur du kan få perfekt ljudkvalitet med en kombination av verktyg, bra mikrofonteknik och lite efterproduktionsmagi.

Oavsett vad du har för mål, är de viktigaste verktygen för att spela in podcasts i stort sett desamma. Du behöver en mikrofon för att spela in med, hörlurar för att höra dig själv, programvara för redigering och kanske några tillbehör som ett popfilter eller stötdämpare för att förbättra dina resultat.

Rekommenderade USB-mikrofoner för podcast:

Läs mer
   
   
   
   
   
   
   

Mikrofonplacering

Eftersom din röst sannolikt kommer att vara det centrala i din podcast är det viktigt att få ett bra röstljud. För att uppnå den eftertraktade ”radiorösten” krävs en kombination av tydligt tal, effektiv mikrofonplacering och smakfull ljudbehandling. En bra utgångspunkt är att placera din mikrofon ca 15 cm från munnen, något utanför mitten för att minska vassa s-ljud och popping (om du inte har tillgång till ett popfilter). Om du använder en stationär mikrofon, placerar du den bara till höger eller vänster och lutar framsidan av mikrofonen uppåt mot ditt ansikte. Tala framåt som vanligt, istället för direkt i mikrofonen.

Redigering

När du har spelat in eller importerat alla olika monologer, intervjuer, musik och ljudeffekter som kommer att utgöra din podcast, är det dags att redigera dessa. Det första steget i redigering av en podcast är att ordna dina ljudklipp längs tidslinjen i ditt program. Börja med att dra temalåten eller introklippet helt åt vänster och fortsätt sedan att placera dina ljudfiler från vänster till höger på separata spår.

Därefter är det dags att finjustera. När du redigerar en podcast är nyckeln att få till ett bra flyt. Se till att varje sektion av tal, musik eller ljud övergår till nästa på ett naturligt sätt utan långa pauser eller plötsliga stopp. Exempelvis kan du tona ut musik när någon börjar prata, ordna om delar i en intervju för att hålla den intressant och lämna lite tystnad mellan annonser.

Redigering i programmet Hindenburg Journalist
Redigering i programmet Hindenburg Journalist
Mixning

Efter redigering kommer mixning, där du justerar varje spår för att uppnå ett balanserat och sammanhängande ljud. Först justerar du volymen för varje spår så att varje element hörs tydligt, men att hela mixen inte är så hög att mätaren blir röd och slår över.

Två kvinnor som spelar in podcast

Använd dessa verktyg och tekniker vid din nästa podcastinspelning så är du på god väg till professionella ljudproduktioner.