Guide: Smart övervakningskamera i hemmet
Den här guiden förklarar för dig hur smarta övervakningskameror fungerar för att användas hemma och ger dig tips på vad du ska tänka på när du väljer säkerhetskamera till din bostad.

Vad gör en övervakningskamera?
En övervakningskamera placeras i och/eller utanför din bostad. Den filmar antingen hela tiden, eller börjar att filma när den registrerar en rörelse i bilden. När kamerans sensorer upptäcker rörelse, får du en varsel på din mobil via en app så att du kan se på inspelningen och eventuellt ringa polisen. Några typer av övervakningskameror har även larm som tjuter när det sätts igång. Har du flera smarta övervakningskameror av samma märke, kan dessa kopplas ihop och ge dig ännu bättre översikt över ditt hem.

Var bör du placera säkerhetskameran?
Säkerhetsexperter rekommenderar att du monterar en kamera vid huvudingången samt vid eventuella källaringångar och/eller fönster som är vända bort från gatan. Statistik visar att 34 procent av alla inbrott sker via huvudingången, vilket motiverar placeringen av en utomhuskamera. Denna kamera bör monteras minst tre meter över marken, då det försvårar eventuella saboteringsförsök från en inbrottstjuv. Det kan också löna sig att låta kamera vara väl synlig för en att få en avskräckande effekt. Ett annat alternativ är att montera en ringklocka med kamera som exempelvis RINGVDV2 från tillverkaren Ring. En stor del inbrott sker via dörrar eller fönster som inte kan ses från gatan. Monterar du en kamera även på dessa platserna, har du en avsevärt minskat risken för inbrott i din bostad. Invändigt bör en kamera placeras i rum som är nära ingångsdörrar, och på platser där du har en hög andel värdesaker.

Är kameraövervakning tillåtet?
Att kameraövervaka din egen privata egendom är lagligt, och kräver ingen tillåtelse så länge det rör sig om ditt eget hem eller stuga. För att komma igång behöver du sätta upp en eller flera kameror, som du sedan kopplar till ett trådlöst nätverk. Det finns flera olika typer av kameror, men alla kan styras via en app på din telefon eller surfplatta. Du kan kameraövervaka både inomhus och i trädgården, med förbehåll om att du inte filmar på offentlig plats eller in mot grannens tomt. Det är heller inte tillåtet att övervaka exempelvis hyresgäster, och om du ska publicera inspelat material så krävs det att du har samtycke från den eller de som förekommer i filmen. På Integritetskyddsmyndigheten IMYs hemsida kan du hitta mer information om kameraövervakning och gällande regler.

Behövs ett abonnemang?
De flesta övervakningskameror fungerar utan att du måste betala extra för abonnemang. Ett abonnemang ger dig dessutom funktioner som t. ex. längre lagring av filminspelningar i molnet och person- och ansiktsigenkänning. Det sista kan vara smart om du vil undvika att larmet sätts igång och att du varnas på mobilen varje gång t. ex. grannens katt vandrar omkring utanför. Lägg märke till att olika producenter har olika abonnemang och funktioner, och det kan vara smart att undersöka dem noggrant. Allt som allt är smarta säkerhetssystem med eller utan abonnemang mycket billigare än ett bostadslarm kopplat till ett larmbolag.

Behövs WiFi?
Smarta övervakningskameror behöver WiFi-nätverk för att fungera. Därför bör du testa täckningen med en mobiltelefon eller surfplatta på platsen där du kommer placera kameran. Om signalstyrkan är för svag, måste du kanske köpa en nätverksförlängare, uppgradera till en snabbare och nyare router eller skaffa dig ett smart mesh-nätverk. De flesta säkerhetskameror från de stora producenterna i dag stöttar röststyrningsassistenter som Google Assistant och Amazon Alexa, och flera funktioner läggs till när kamerorna uppdateras i takt med smartteknologin.

Kabel eller batteri?
En kablad säkerhetskamera kan ha mer avancerade funktioner som kräver el – som inspelningar i högre kvalitet och längre inspelningar. Batteridrivna enheter är mer flexibla når det gäller placering, men kan samtidigt bli dyrare i drift eftersom batterierna måste bytas ut över tid, även om de är uppladdningsbara. Batteritiden beror på användning, temperatur och vilken modell du köper.

Vilken upplösning?
Ju högre upplösningen är, desto klarare blir video- och bildkvaliteten. Om det händer något med din bostad, är det mycket lättare för polisen eller försäkringsbolaget att använda informationen om de tydligt kan se personen i bilden. Många använder också kameran till att föreviga familjebilder, t.ex. av barnen som leker i trädgården. En kamera med bättre upplösning ser till att de här minnena får den kvaliteten de förtjänar.
