Hoppa över navigation
  • Professionell eller vanlig diskmaskin till ditt företag? Här är skillnaderna

    En diskmaskin är inte bara ett verktyg för att hålla köket rent, utan även en investering i effektivitet och hygien. 

    Integrated dishwasher with open door in modern kitchen islandIntegrated dishwasher with open door in modern kitchen island
    B2B - MDA - Dishwasher for business - SE spokesperon

    – Professionella diskmaskiner har funktioner och kvaliteter som säkrar längre livslängd och ökad effektivitet jämfört med maskiner avsedda för hushåll, säger Philip Sadenfors, Assistant Sales Manager B2B Tech / Home på Elgiganten.

    Han upplever att allt fler företag ser värdet av maskiner som är konstruerade för att tåla den dagliga belastningen i stressiga miljöer – särskilt när kraven på hygien är höga. 

    – För företag som prioriterar kvalitet och effektivitet i sin köksverksamhet utgör professionella diskmaskiner en smart och långsiktig investering, säger Sadenfors.

    Wine glasses upside down inside a dishwasher

    Detta måste du tänka på när du väljer diskmaskin

    Sadenfors betonar att det absolut inte är så att alla företag automatiskt behöver investera i en professionell diskmaskin:

    – För mindre verksamheter med begränsade mängder disk kan en standarddiskmaskin vara fullt tillräcklig. Och även om professionella maskiner är kostnadseffektiva över tid vid intensiv användning är de dyrare att köpa in. Detta är en ekvation som varje enskilt företag måste ta ställning till, menar Sadenfors.

     – För verksamheter som restauranger och vårdinrättningar med höga hygienkrav är det oftast en självklarhet att de investerar i en professionell maskin. För många andra företag kommer det att handla om en helhetsbedömning, säger Sadenfors.

    Tips! Kom ihåg att du även kan ändra inredningen på vanliga diskmaskiner så att de blir bättre anpassade efter företagets behov. Du kan till exempel sätta in fler korgar för att få plats med fler glas och koppar.

    Asko dw60 quick pro integrated dishwasher in modern kitchen

    Skillnaden på hygien- och desinfektionsprogram

    Professionella diskmaskiner finns med både hygien- och desinfektionsprogram, men vad är egentligen skillnaden? Enkelt uttryckt handlar det om den nivå av renhet och säkerhet som programmen ger. Hygienprogrammet fokuserar på synlig renhet, medan desinfektionsprogrammet säkerställer att disken inte bara är ren, utan även fri från skadliga bakterier och patogener. Valet av program beror på de specifika kraven och föreskrifterna hos restaurangen eller institutionen och vilken typ av disk som ska rengöras.