Ångugn - Vit sparris med rökt majonnäs och sidfläsk
Ångugn: 85 grader, 100 % ånga, Tid: 1 timme
Ånga är det bästa sättet bevara råvarans naturliga smak, färg, näringsämnen och textur. Perfekt för skonsam tillagning av tex grönsaker och fisk.
Ingredienser: (4 pers)
800 g Lammrack
2-3 msk honungsglaze
- 4 st vit sparris
- Salt
Rökt majonnäs
- 12 st rökta laxfenor
- 5 dl rapsolja
- 3 äggulor
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk vatten
- Svartpeppar
- Salt
Råhyvlad vit sparris
- 1 st vit sparris
- Kallt vatten
- 1 msk olivolja
- Citron
- Salt
- Peppar
Rökt sidfläsk
- 75 g sidfläsk
- 2 msk socker
- 2 msk ättika
GÖR SÅ HÄR
- Skala och skär av ca 2-3 cm av den nedre delen av sparrisen. Lägg på ett perforerat bleck och tillaga i ångugn, 85 grader, 100 % ånga.
- Lägg laxfenorna i 5 dl olja i en tjockbottnad kastrull. Sätt grytan på väldigt låg värme och låt stå i 1 timme. Låt svalna och sila.
- Vispa ihop äggulorna, vattnet och vinägern och tillsätt den rökta oljan försiktigt tills majonnäsen blir tjock och krämig. Smaksätt med salt och peppar. Ställ kallt tills servering.
- Skär sidfläsket i fina tärningar ( 0,5 cm ). Lägg i en kall stekpanna och stek på medelhög värme tills fläsket blir knaprigt. Skeda bort lite av oljan och tillsätt därefter sockret och ättikan. Låt reducera till sockret har smält. Ta bort från värmen.
- Hyvla den skalade sparrisen tunt med en osthyvel och lägg genast ner den i iskallt citronvatten för att undvika missfärgning. Dressa sparrisen lätt med olivolja, citron, salt och peppar precis innan servering
- Skär sparrisen på längden. Servera med majonnäsen, sidfläsket och den syrade råhyvlade sparrisen.
Tips!
-Spara överbliven olja från majonnäsen till ett annat tillfälle.
-Tillagningstiden varierar beroende på sparrisens storlek.
Ugn - Frasig ugnsrostad potatis
Se receptRiktigt god och frasig ugns potatis, resultatet blir absolut bäst med en ugn med 4D varmluft
Ångugn - Crème brûlée
Se receptEn riktigt klassisk och lyxig efterrätt.
Ångugn - Gnocchi med brynt smör, salvia och hasselnötter
Se receptAtt laga gnocci med ånga är det bästa sättet bevara råvarans naturliga smak, färg, näringsämnen och textur.
Ugn - Rostad Majskyckling med sous vide tomater och rödvinsås
Se receptEn riktig rätt där både sous vide och ångugnen verkligen kommer till sin rätt!
Ångugn - Steam buns med anka, picklad silverlök och hoisinsås
Se receptEn spännande rätt som använder tillagningsmetoden Sous-vide.