Guider & inspirationKöksapparater - guider och artiklarMatlagning - guider och artiklarPannkaksdagen 2025: Laga pannkakor på ett nytt sätt



Historien bakom pannkaksdagen
Pannkaksdagen infaller alltid på tisdagen före fastan, traditionellt känd som "fettisdagen". Det sägs att köket måste rensas från färskvaror som mjölk, smör och ägg innan man gick in i den 40-dagars fastaperioden fram till påsklördagen. Det var då pannkakor gjordes!
Enligt tradition äts pannkakor som efterrätt efter ärtsoppa på torsdagar, antingen som mellanmål, lätt måltid eller komplett måltid.
TIPS! Använd en mixer eller stavmixer för att få en jämn och tunn smet.

Klassiskt pannkaksrecept
Du behöver (för 4 personer):
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 2,5 dl mjöl
- 3 msk smör
- 1 tsk salt
Såhär gör du:
- Börja med att blanda mjöl och salt i en stor skål.
- Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken (3 dl).
- När smeten är slät, tillsätt äggen och den återstående mjölken.
- Låt smeten vila i cirka 20 minuter för att svälla.
- Hetta upp stekpannan och smält hälften av smöret, vispa sedan ner det i smeten.
- Använd resten av smöret för att steka pannkakorna.
Tips: Se till att stekpannan är lagom varm innan du tillagar pannkakorna – vänd dem inte för tidigt!

Pannkakor på andra sätt
Du kan göra mycket mer än bara klassiska pannkakor! Bli inspirerad att prova några nya varianter:
- Bananpannkakor: Älskad av barn! (Tips: Smeten blir perfekt om den blandas i en mixer.)
- Havrepannkakor: Byt ut det vanliga mjölet mot mot havremjöl, antingen helt eller delvis.
- Middagspannkakor med bacon. Har du problem med att få barn att äta grönsaker? Blanda i kokta morötter i smeten Färgglada pannkakor: Använd spenat, blåbär eller valfri matfärg i smeten för att överraska barnen med gröna, blå eller rosa pannkakor.
- För extra protein, använd keso istället för mjölk. Det går alldeles utmärkt att använda en stavmixer för att göra smeten slät, eller vad sägs om att göra en pannkakstårta!
- Eller vad sägs om att göra en pannkakstårta! Lager av pannkakor, sylt och grädde. Det blir inte godare.
- För den stora familjen eller till matlådor: Gör ugnspannkaka med äpple och bacon.
- Saffranspannkaka från Gotland
Tips! Gör pannkakor i en airfryer! Varva smeten med bakplåtspapper mellan varje pannkaka. Gör små eller amerikanska pannkakor – undvik att täcka hela bakplåtspappret. Stek i 165 grader i ca 7 minuter (detta kan variera beroende på storleken på airfryern). Håll ett öga på pannkakorna om det är första gången du provar.

Pannkakor som efterrätt: Crêpes!
Crêpes är de tunna franska dessertpannkakor som ofta serveras med söta pålägg. Servera dem med Nutella, färska bär och strö lite strösocker över. Traditionellt viks crepes i fjärdedelar.
Du kan också göra middagsversionen av crêpes som kallas för galetter.
Vad sägs om att göra en med svampgryta? Använd kantareller du plockar på hösten och torka dem med en smart svamptork.

Goda toppings på pannkakor
Toppings varierar beroende på vilken typ av pannkaka du gör, men framför allt personlig smak. Här är några läckra förslag:
- Klassisk sylt och grädde
- Glass
- Färska bär och frukt
- Socker, sirap eller lönnsirap
- Nutella
- Honung
Strö över lite strösocker för den perfekta finishen.