Hoppa över navigation
Tvättmaskin i en tvättstuga med gröna växter

Tre energieffektiva tvättmaskiner

Det finns många saker du kan göra för att tvätta mer energieffektivt. Här är våra bästa tips och våra rekommenderade tvättmaskiner.

Öppen tvättmaskin med kläder i och kvinna med en smartphone framför den

Välj en tvättmaskin med automatisk dosering

Ett annat tips är att välja en tvättmaskin med automatisk dosering. Många av oss tenderar att hälla i lite extra tvättmedel och sköljmedel när vi tvättar kläder. Därmed slösar vi bort en hel del tvättmedel i onödan, tvättmedelsförpackningen blir tom snabbare och mer kemikalier kommer ut i miljön. Med automatisk dosering beräknar tvättmaskinen både hur mycket tvättmedel och vatten som behövs. Du sätter i tvättmedelspatroner – som sällan behöver bytas ut – och därefter doserar tvättmaskinen själv mängden tvättmedel, beroende på hur smutsiga kläderna är och hur mycket kläder som ska tvättas.

Nuförtiden har de flesta tvättmaskiner Eco-program, dvs. energioptimala program. Detta innebär att du får samma resultat som med ett standardprogram, men tvättmaskinen använder mindre vatten och ström, vilket kompenseras genom att tvättprogrammet tar längre tid.

För att spara energi bör du alltid fylla tvättmaskinen nästan helt varje gång du ska tvätta. Tänk på att lämna kvar så pass mycket utrymme i tvättmaskinens trumma att du kan stoppa in handen ovanpå kläderna utan att behöva trycka in den, för att säkerställa att det finns tillräckligt med plats för vatten och korrekt centrifugering.

Tvättmaskiner med WiFi ger dig bättre kontroll över din tvätt via en app i din mobiltelefon. Till exempel kan appen hjälpa dig att välja rätt tvättprogram. Du behöver bara svara på några frågor om din smutstvätt, t.ex. hur smutsiga kläderna är och vilka färger de har, så väljer tvättmaskinen det perfekta tvättprogrammet åt dig.

Tre energieffketiva tvättmaskiner

Dessa modeller har energiklass A och automatisk dosering som är snällt mot miljön.

Flera energieffektiva tvättmaskiner