Det skickas just nu ut falska SMS och mail där Elgiganten står som avsändare. Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Trögt WiFi? Så här snabbar du upp ditt trådlösa nätverk hemma.

Trögt WiFi? Så här snabbar du upp ditt trådlösa nätverk hemma.

Få saker är så irriterande som att ha en långsam internetuppkoppling hemma. Det är lite som att sitta i en bilkö utan att veta vad som orsakar den. Men det är just precis detta – att hitta orsaken till den tröga trafiken – som är nyckeln till att förbättra en långsam WiFi-uppkoppling.

De två vanligaste orsakerna till ett långsamt och instabilt WiFi-nätverk

Om vi utgår från att ditt bredband är okej – det vill säga tillräckligt snabbt för dina behov– finns det enligt Thomas Sørensen, Jr. Product Manager hos Elgiganten Nordic, två vanliga orsaker till att uppkopplingen hemma inte fungerar tillfredsställande.

– För det första ska routern helst vara placerad centralt i bostaden och inte vara övertäckt. Vissa gör misstaget att placera den i en låda, ett skåp eller i källaren, som kanske är byggd av betong.

Men detta är inte optimala förhållanden för en router, som bör stå fritt och gärna i närheten av de enheter som ska anslutas.

– En annan vanlig orsak är att man har en gammal router. Många byter regelbundet ut sin dator, surfplatta och telefon, men glömmer bort att uppgradera routern.

De nyare routrarna klarar högre hastigheter, så om du har en gammal modell kommer du inte att få full nätverkshastighet. Dessutom ansluter vi fler enheter till nätverket i dag än för några år sedan.

– En familj som tidigare hade en TV och två datorer har i dag kanske tre mobiltelefoner, tre surfplattor, tre TV-apparater och tre datorer. Det ställer högre krav på routern och en gammal router har svårt att klara av den ökade trafiken, förklarar Sørensen.

Dessutom stödjer program som Netflix högupplöst video, vilket också ställer krav på nätverkshastigheten.

Kontrollera varför nätverket hemma är långsamt

Om du vill ta reda på varför täckningen, i synnerhet för WiFi, är dålig eller varför nätet är långsamt rekommenderar Sørensen att du gör följande:

. 1. Ladda ner en app för mätning av bredbandshastigheten, till exempel Speedtest från Ookla, på din mobil och testa hastigheten i olika rum i bostaden. Med appen kan du kontrollera om du får den hastighet du betalar för och hur täckningen är i de olika rummen.

2. 2. Därefter kan du prova att flytta på routern. Om det hjälper, så vet du att orsaken var att routern var felplacerad.

3. Om du har en gammal dator eller annan enhet med ett långsamt nätverkskort så kan det hända att detta drar ner hastigheten i nätverket. Prova att stänga av dessa enheter och se om det hjälper. Om det gör det och du ändå vill fortsätta att använda den gamla enheten kan lösningen vara att köpa ett trådlöst USB-nätverkskort av senare modell.

4. Om inget av ovanstående hjälper är det förmodligen dags att köpa en ny router.

.

Så här förstärker du WiFi-signalen

En annan orsak till att nätverket upplevs som långsamt och instabilt kan vara att WiFi-signalen inte når alla rum i bostaden.

– Om du till exempel har dålig täckning på övervåningen kan du köpa till en WiFi-förlängare (kallas även extender eller repeater), säger Sørensen och fortsätter:

– Det finns dock vissa nackdelar med en sådan lösning. Du kan förlora en del hastighet från routern, faktiskt hela 50 procent av hastigheten. Dessutom fungerar WiFi-förlängaren som ett separat nätverk med ett eget namn, vilket innebär att du manuellt måste välja vilket nätverk du vill ansluta till när du rör dig i bostaden.