Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Vad är Black Friday?

Black Friday har under de senaste åren i Sverige blivit ett välkänt begrepp och ett populärt fenomen med garantier om bra erbjudanden och rabatter. Detta trots att Black Friday är ett relativt nytt fenomen. Svenskarna har verkligen tagit denna shopping-dag till sig och fler butiker och kedjor hoppar på denna dag med riktigt bra erbjudanden.
Black Friday växer för varje år som går och en sak kan vi vara säkra på, det är en dag som är här för att stanna. Vad dom flesta dock inte har koll på är historien bakom denna enorma shopping-dag.

Historien bakom Black Friday

Black Friday kommer ursprungligen från USA där fredagen efter Thanksgiving i årtionden har varit ett startskott för julhandeln. Butiker och kedjor har lockat med kraftigt prissänkta produkter och erbjudanden och köerna har varit långa utanför varuhusen. Denna fredag har blivit en så pass stor shoppingdag på andra sidan Atlanten att det är den absolut största shoppingdagen med en omsättning på omkring 50-60 miljarder på en enda dag för handeln.

Runt 2010 så tog Black Friday steget utanför USA:s gränser och har nu blivit ett globalt fenomen, idag är detta en shoppingdag som finns över nästan hela världen.

Var kommer namnet från?

Det finns delade meningar om när och hur namnet Black Friday har uppkommit. Det finns både de mer kontroversiella historierna som handlar om slavhandel och de lite mer jordnära förklaringarna som att begreppet uppstod eftersom denna dag fick butikernas bokslutssiffror att gå från röda till svarta. Den förklaring som dock verkar mest trovärdig och som de flesta håller med om är att namnet först användes av den lokala poliskåren för att beskriva det enorma trafikkaos som uppstod under denna fredag efter Thanksgiving.

När är Black Friday

Black Friday infaller alltid dagen efter Thanksgiving vilket i sin tur alltid är fjärde torsdagen i november. Detta innebär att datumet varierar från år till år men alltid infaller någon gång mellan den 23:e och 29:e november.

Du kan här under se vilket datum som Black Friday kommer infalla de kommande åren så att du redan nu kan boka in, ta semester och vara redo för en dag full av shopping.

2018: Black Friday infaller fredagen den 23 november
2019: Black Friday infaller fredagen den 29 november
2020: Black Friday infaller fredagen den 27 November

Black Friday hos Elgiganten

Vi på Elgiganten var tidiga på denna boll i Sverige och erbjudit våra kunder riktigt bra erbjudanden. Förra året så ringlade köerna långa utanför våra butiker och på vår hemsida så belastningen hög. Detta är en viktig helg för hela handeln och vi på Elgiganten vill att våra kunder ska få ta del av riktigt bra erbjudanden och 2018 kommer inte vara något undantag, då fyller vi vår hemsida med bra priser och tidigt på morgonen slår vi upp portarna i varuhusen.

Black Friday 2018 på Elgiganten – åter till huvudsidan