Det skickas just nu ut falska SMS och mail där Elgiganten står som avsändare. Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Hur snabbt bredband behöver du?

 Hur snabbt internet behöver du?

Hur snabbt internet behöver du?

Idag har vi fler enheter än någonsin anslutna till bredbandet och wifi-nätverket hemma. Självklart är alla familjemedlemmars mobiltelefoner anslutna till wifi, eftersom vi inte vill slösa på den data som ingår i mobilabonnemanget. Samtidigt är pappas surfplatta ansluten, så att han kan streama ett matlagningsprogram från SVT-play. Dessutom gör storasyster en skoluppgift på sin laptop. Inte undra på att kraven på dagens modem och routrar ökar år från år.

Många användare, jämfört med aktiva användare

Det handlar inte bara om hur många som använder bredbandet hemma.

Om bredbandet för det mesta bara används till att uppdatera appar, skicka mail och läsa nyheter på nätet behöver inte bredbandet vara särskilt snabbt, även om man är flera som delar på uppkopplingen.

Men kraven ökar dramatiskt om en eller flera i familjen spelar onlinespel, streamar film eller laddar ner stora filer. Det är detta som är den största bandbreddstjuven.

Streaming kräver betydligt mindre bandbredd och tar dessutom ingen plats på hårddisken, vilket är anledningen till att tekniken har blivit så populär hos teve- och filmbolagen och musiktjänster som Spotify och iMusic för att nämna några.

Men det går inte att komma ifrån att streaming kräver en bra och stabil internetuppkoppling för att fungera bra. Därför är det viktigt att du väljer rätt bredband från din operatör.

Den lilla familjen

Låt oss säga att du bor ensam, är sambo eller att ni är max tre personer i familjen.

Kanske är det bara en, eller högst två av er, som streamar samtidigt. För att streama film behöver du ha en hastighet på 5–6 Mbit/s (megabit per sekund) och om någon av er samtidigt läser tidningen, skypar eller streamar musik blir det ytterligare 1,5 Mbit/s.

Det betyder att ni skulle klara er fint med en hastighet på 10 Mbit/s, men så blygsamma hastigheter kan man knappast abonnera på idag. De minsta bredbandsabonnemangen brukar ligga på 25–35 Mbit/s.

Och det är faktiskt positivt. Din internetleverantör anger bara maxhastigheten för dataöverföringen till bostaden. Men när data överförs till de olika enheterna i hemmet, till exempel datorer och mobiltelefoner, minskar hastigheten. Därför bör du lägga till 10–15 Mbit/s när du beräknar vilken hastighet ni behöver.

Normalfamiljen

Ni är tre personer eller fler i familjen och alla har en mobil och kanske en dator. Mobilerna är anslutna till wifi-nätverket, en streamar en film och de övriga kollar på en tv-serie via nätet.

Nu har behovet av hastighet ökat från 25 till 50–80 Mbit/s.

Det gäller även om du bor ensam och använder flera program på nätet samtidigt, som till exempel att streama en film samtidigt som du laddar upp en video som du har redigerat. Onlinespel kräver ungefär 5 Mbit/s, men det kan variera en hel del mellan olika spel.

Storförbrukaren

Till sist har vi superanvändarna, där hela familjen använder internet på en massa olika sätt från morgon till kväll. Här snackar vi bandbredd – familjemedlemmar som laddar upp videor på YouTube och streamar från samma dator, spelar onlinespel hela kvällarna och streamar film och musik.

Någon är uppkopplad mot en server på jobbet och varenda mobiltelefon, spelkonsol och smart-TV tycks ständigt vara igång.

I det här fallet skulle du förmodligen behöva 150–250 Mbit/s. Högre hastigheter än så har man förmodligen inte någon större nytta av hemma, men det går att beställa 300–500 Mbit/s för den som så önskar.