Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
WiFi-signaler i en stad i mörker

Hur snabbt bredband behöver du?

Med fler och fler anslutna enheter till det trådlösa nätverket ökas kraven för hastighet och stabilitet, men hur snabbt bredband behöver du egentligen?

Tips för bättre WiFi hemma:

WiFi-router i ett rum

Många användare, jämfört med aktiva användare

Det handlar inte bara om hur många som använder bredbandet hemma.

Om bredbandet för det mesta bara används till att uppdatera appar, skicka mejl och läsa nyheter på nätet behöver inte bredbandet vara särskilt snabbt, även om man är flera som delar på uppkopplingen. Men kraven ökar dramatiskt om en eller flera i familjen spelar onlinespel, livestreamar eller laddar ner stora filer.

Streaming kräver betydligt mindre bandbredd än nerladdning och tar dessutom ingen plats på hårddisken, vilket är anledningen till att tekniken har blivit så populär hos teve- och filmbolagen och musiktjänster som Spotify och iTunes för att nämna några.

Kvinna ligger i sängen och kollar sociala medier

Den lilla familjen

Låt oss säga att du bor ensam, är sambo eller att ni är max tre personer.

För att streama film behöver du ha en hastighet på 5–6 Mbit/s (megabit per sekund) och om någon av er samtidigt läser tidningen, skypar eller streamar musik blir det ytterligare 1,5 Mbit/s.

Det betyder att ni skulle klara er fint med en hastighet på 10 Mbit/s, men så blygsamma hastigheter kan man knappast abonnera på idag. De minsta bredbandsabonnemangen brukar ligga på 25–35 Mbit/s. Och det är faktiskt positivt. Din internetleverantör anger bara maxhastigheten för dataöverföringen till bostaden. Men när data överförs till de olika enheterna i hemmet, till exempel datorer och mobiltelefoner, minskar hastigheten. Därför bör du lägga till 10–15 Mbit/s när du beräknar vilken hastighet ni behöver.

Flicka sitter och håller på med surfplatta, pojke och mamma i bakgrunden

Normalfamiljen

Ni är tre personer eller fler i familjen och alla har en mobil och kanske en dator.

Mobilerna är anslutna till wifi-nätverket, en streamar en film och de övriga kollar på en tv-serie via nätet.Nu har behovet av hastighet ökat från 25 till 50–80 Mbit/s.

Det gäller även om du bor ensam och använder flera program på nätet samtidigt, som till exempel att streama en film samtidigt som du laddar upp en video som du har redigerat. Onlinespel kräver ungefär 5 Mbit/s, men det kan variera en hel del mellan olika spel.

Streamingsetup med en mikrofon framför en datorskärm

Storförbrukaren

Till sist har vi superanvändarna, där hela familjen använder internet på en massa olika sätt från morgon till kväll.

Här snackar vi bandbredd - familjemedlemmar som laddar upp videor på YouTube och streamar från samma dator, spelar onlinespel hela kvällarna och streamar film och musik. Någon är uppkopplad mot en server på jobbet och varenda mobiltelefon, spelkonsol och smart-TV tycks ständigt vara igång.

I det här fallet skulle du förmodligen behöva 150–250 Mbit/s. Högre hastigheter än så har man förmodligen inte någon större nytta av hemma, men det går att beställa 300–500 Mbit/s för den som så önskar.