Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Elgiganten hjälper dig att hitta rätt laptop

Köpguide - bärbar dator

Att köpa en bärbar dator är inte alltid lika enkelt. Det finns många olika modeller med olika storlek, prestanda, bärbarhet samt batteritid som några exempel. Denna köpguide sammanfattar det du behöver veta inför köpet av en bärbar dator.

Vilket operativsystem vill du ha?

Valet av operativsystem påverkar vilka slags program du kan använda på din bärbara dator. Vi rekommenderar att du väljer ett operativsystem som passar till det du använder din dator till mest.

 Windows är det vanligaste operativsystemet som används på de flesta datorer

Windows

Windows är det vanligaste operativsystemet och används bland annat av många företag. Det finns ett enormt urval av program som är designade speciellt för Windows 10. De flesta spel är utformade för detta operativsystem, så om du ska använda datorn till gaming borde du verkligen välja en med Windows.

Alla MacBooks kommer med macOS, som är ett enkelt och intuitivt operativsystem

macOS

I MacBooks hittar du Apples eget operativsystem. Det är ett enkelt och intuitivt operativsystem som du lätt lär dig att använda. Operativsystemet är speciellt anpassat för de som arbetar mycket med illustration eller foto- och bildredigering. Om du vill ha Office-program kan dessa också köpas till och användas med macOS.

Chrome OS är ett operativsystem som använder många molnbaserade tjänster

Chrome OS

Chrome OS är ett enkelt operativsystem som passar perfekt om du vill ha en dator för att surfa på nätet, exempelvis kolla e-post eller använda sociala medier. Chrome OS baserar sig i stor grad på molnbaserad lagring vilket innebär att du lagrar dina dokument på nätet istället för att lagra innehållet på själva maskinen.

Vilken typ av dator vill du ha?

 Microsoft Surface Laptop är en utmärkt bärbar dator som täcker alla behov

Bärbar dator

Detta är den typen av bärbar dator du antagligen känner igen - en bärbar dator där du kontrollerar musen med en pekplatta och inbyggt tangentbord. Vissa modeller har också en touchskärm.

Surface Pro är en 2-i-1-dator som tillfredsställer behoven för de mest kräsna

2-i-1

Ja tack, både och! De här datorerna är både surfplatta och bärbar dator i ett eftersom skärmen kan tas av helt och hållet. Detta leder till att du får allt du behöver av flexibilitet och portabilitet.Nu är det enkelt att köpa rätt dator

Hitta rätt dator

Eftersom de flesta kunder inte orkar sätta sig in i allt detta har Elgiganten gjort det lätt för dem att hitta en bärbar dator som uppfyller deras behov.

Det finns fyra kategorier att välja mellan:

BASIC: De allra enklaste och billigaste datorerna för surfning, e-post och liknande.

HOME: Datorer för hemmabruk så som streaming, Skype-samtal och liknande.

PRODUCE: Söker du en dator till tyngre kontorsanvändande så fungerar dessa bäst.

CREATE: För avancerad video- och fotoredigering samt gaming. Läs mer om hur du hittar rätt gamingdator med 3DMark här.

Tre produktserier att älska

Lär dig mer om produkterna - en bra dator är mer än bara en kraftfull processor

Batteritid

Om din bärbara dator ska stå på en fast plats är inte lång batteritid en avgörande faktor. Om den däremot ska användas i mötesrum, på skolan eller i farten så är det viktigt med lång batteritid. Laptops med små skärmar har ofta längre batteritid tack vare den mindre skärmstorleken.

Bärbarhet

En bärbar dator behöver nödvändigtvis inte vara så bärbar. Om du köper en av de billigare datorerna är de gärna tjockare och väger mycket mer, typiskt datorerna som du hittar under vår ”Klassisk”-kategori. Om du däremot söker en lätt och smidig dator som är perfekt när du reser så borde du se under kategorin ”Ultraportabel”. En tung laptop passar bäst hemma på ett skrivbord, medan en ultraportabel laptop fungerar utmärkt på i farten om du till exempel ska förbereda en presentation. Vår PCMark-sida sammanfattar detta på ett smidigt sätt, och hjälper att hitta rätt dator.

En bra skärm

En bra dator är ingenting utan en bra skärm. Det du ska fokusera på när du ser efter en skärm är upplösning och typ av teknologi. Upplösning kan enkelt beskrivas som ”ju fler bildpunkter (pixlar), desto skarpare bild”


Du kan välja mellan i huvudsak två typer av teknologi; TN och IPS. Även här beror valet på vad du ska använda skärmen till. TN-skärmar har ofta snabb responstid, vilket passar bra för gaming. Däremot kan färgåtergivningen försämras betydligt i olika vinklar. IPS-skärmar är ofta dyrare än TN-skärmar men kommer med bättre färgmättnad och betraktningsvinkel. Tack vare färgkvaliteten är de ofta att föredra om du exempelvis ska redigera foto- eller video. Dessutom, tack vare bättre betraktningsvinkel, är de även ett smidigt alternativ för vardagsanvändning.

Ordlista:

HDD (Hard Disk Drive) - Det vi i vardagligt tal kallar hårddisk.

SSD (Solid State Drive) - En SSD fyller samma funktion som en hårddisk men utan känsliga, rörliga delar. Den är i jämförelse även snabbare, helt tyst och mer stöttålig.

M.2 SSD – En M.2 SSD fyller samma funktion som en traditionell SSD, men de är mycket snabbare. De ersätter SATA-gränssnittet och använder sig av M.2-gränssnittet som kan hantera mycket högre bandbredd.

Hybridlagring - En kombination av SSD och HDD som ger snabbstartade enheter med stor lagringskapacitet.

802.11 AC - Snabbt Wi-Fi gränssnitt som kan utnyttjas av en dator med AC-nätverkskort.

HD (High Definition) - upplösning med cirka 1 miljon bildpunkter (1366x768)

Full HD (Full High Definition) - upplösning med cirka 2 miljon bildpunkter (1920x1080)

4K UHD (Ultra High Definition) - upplösning med cirka 8 miljoner bildpunkter (3840x2160)

TN (Twisted Nematic) - bildskärmspanel med bra responstid

IPS (In-Plane Switching) - bildskärmspanel med bra färgkvalitet och betraktningsvinklar

Hitta rätt dator till ditt användningsområde

Så blir en bärbar dator din bästa skolkamrat

Så blir en bärbar dator din bästa skolkamrat

Är det inte otroligt hur viktigt det har blivit för en student att ha en en bra bärbar dator? Men det är kanske inte så märkligt. I dag fungerar din laptop ju som allt från anteckningsblock och miniräknare samt förvaring av kursplaner till lexikon och bibliotek!

 Så hittar du en bra, billig bärbar dator!

Så hittar du en bra, billig bärbar dator!

För så lite som 2 000 kronor kan du hitta en bärbar dator, och en så pass billig dator kan räcka långt för vissa kunder. Men vilken dator du ska köpa – och vad kostnaden blir – beror på vad du behöver den till och hur liten och lätt du vill att datorn ska vara.

Vår guide för val mellan Macbook Air och Pro för studier och jobb

Vår guide för val mellan Macbook Air och Pro för studier och jobb

Säg att du är på jakt efter en Macbook. Du vill ha en Macbook, Macbook Pro eller Macbook Air, men vilken modell är rätt för dig? Alla tre ser bra ut och är enkla att arbeta med. Så vad skiljer egentligen de bärbara charmörerna från Apple åt?