Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Diskmaskinsguide

Köpguide – välj rätt diskmaskin

För många betyder en diskmaskin lugn i hemmet. Det är den som ser till att köksbänken syns ibland, och det är den som ser till att du har glas och koppar i skåpet. Och som med de allra flesta större investeringar så är det mycket man ska ta hänsyn till när man ska köpa en ny diskmaskin. Vi ska försöka att hjälpa dig så gott vi kan – och det här är det vi menar att du bör tänka på:

Bänkdiskmaskin

Bänkdiskmaskin

För mindre hushåll och små bostäder är plats en väldigt viktig faktor för vilken diskmaskin som man ska välja. En bänkdiskmaskin rymmer ca 4-6 kuvert och tar därmed bort det som en eller två personer behöver få diskat på en dag eller två.

Integrerad diskmaskin

Integrerad diskmaskin

En integrerad diskmaskin har samma front som resten av ditt kök. Det betyder att du faktiskt inte ser vad som är ett vanligt skåp – och vad som är en diskmaskin. Skärmen är gömd i toppen av dörren och många är utrustade med  beslysning som lyser ner mot golvet eller på fronten så att du vet om programmet är färdigt eller om den fortafarande körs.

ikonHalvintegrerad diskmaskin

Den halvintegrerade diskmadskinen har en front upp till displayen. Du sköter den alltså via fronten. Du behåller fortfarande helheten i köket som med en helintegrerad diskmaskin, men det är lite tydligare var diskmaskinen.

Standard diskmaskin

Standard under bänk

Diskmaskinen som vi på vår hemsida kallas för «Standard under bänk» är den absolut mest vanliga diskmaskinen, den som har den samma fronten som du ser i affären. Den här blir inte, till skillnad från integrerad diskmaskin, en sömlös del av köket, men kanske matchar en svart eller diskmaskin i stål bäst in på ditt kök!

Den smala, höga eller den i en låda?

Det är självfallet standardmått som man ska utgå ifrån här också, de allra flesta diskmaskiner ska passa in i en 60 cm bred öppning. Men det har ju inte alla. Därför finns också några varianter som är 45 cm breda, och även en del som är lite högre om du har en extra hög köksbänk.

Så kom i håg att kolla måtten innan du beställer din nya diskmaskin!

Se Elgigantens diskmaskiner, 60 cm breda

Se Elgigantens diskmaskiner, 45 cm breda

Bestickkorg eller besticklåda?

Besticklåda eller bestickkorg?

Vill du ha en besticklåda eller den mer traditionella bestickkorgen? 

Bestickkorg
- Enkel och effektiv att sätta in
- Kan sättas nära bestickslådan i köket när den ska tömmas.
- Den stjäl inte plats för höga glas.

Besticklåda
- Du sticker dig inte på knivar eller gafflar som står rätt upp  
- Alla gafflar och knivar ligger tillsammans (förutsatt att du har lagt dem så), vilket gör att det är enkelt att tömma lådan. .
- Den nedersta hyllan blir mer platsffektiv

Program - oppvaskmaskin

Program

Det finns maskiner med flera olika program! Det finns möjlighet för kristalldisk, autodisk, kort program och nattprogram. De kan justera temperatur och vattenstyrka, du kan diska kastruller och ugnsfasta former direkt från middagsbordet. En del producenter erbjuder även specialprogram som är specialanpassade för t.e.x. finare glas och bestick. Men i vardagen klarar sig de flesta med bara fyra varianter:

Autoprogram
- De här programmen «läser av» din disk genom att vattnet och smutsighetsgraden mäts under diskprogrammet. Disktiden kan då varieras beroende på hur smutsigt vattnet är.

Skonprogram
- Här kan du diska ömtåliga glas och fint porslin.

Hög temperatur/Enbart underkorg 
-Här diskar du allt glänsande rent, även grytor och ugnsfasta former direkt från middagsbordet.

Snabbprogram
-Reducerar disktiden betydligt och gör att det är enklare att få undan mycket under en hektisk dag. Tänk på att det ska vara lätt smutsad disk.

Diskmaskinstillbehör

Det finns många olika typer av tillbehör, välj mellan de praktiska och de som förhöjer värdet av din diskmaskin. Tänk på att tillbehör som rengör din diskmaskin förlänger livslängden samt ger ett bättre diskresultat

Läckageskydd diskmaskin

Det här kan man nästan kalla för en osynlig försäkring för dig som husägare. En tunn plastplatta med upphöjda kanter som gör så att vattnet från ett läckage rinner ut framför diskmaskinen så att du upptäcker det innan det blir en dyr skada. Den finns i 60cm eller 45cm.

Glashållare

Har du sköra vinglas som du är rädd ska gå sönder i diskmaskinen och därför brukar du tvätta dem för hand? Med vår universellla hållare placerar du dina glas tryggt och stadigt i diskmaskinen och den rymmer 6-8 vinglas, oberoende av glastyp.

Diskmaskinsrengöring

Luktar det illa från din diskmaskin? Blir inte disken ren?  Över tid så lagras fett och kalk i alla viktiga delar i diskmaskinen. Det är omöjligt att se det och det enda sätter att försäkra sig om att det försvinner är att regelbundet rensa din diskmaskin för att slippa lukten. Det gör du enklast genom att använda diskmaskinsrengöring som tvättar filter, spolarmar, rör och vattenpump

Diskmaskinssalt
Har du någon gång undrat över varför det lyser ett slags Stålmannen-S på displayen på din diskmaskin? Tja, det kanske du inte riktigt har, men om du kollar nu är det troligt att du har just den symbolen på din diskmaskin. I Sverige är det egentligen onödigt att tänka på den här symbolen, men din diskmaskin försöker berätta för dig att den behöver salt. Och en vill inte ha samma salt som du har när du lagar mat, utan ett diskmaskinssalt.

Saltet är viktigt för dig som bor i områden med hårt vatten, men alla maskiner behöver en omgång med diskmaskinssalt då och då. Saltet tar nämligen bort kalkrester i din maskin och kommer förbättra effekten och förlänga livstiden. Och inte nog med det – diskmaskinen känns som ny!

Installering av Elgiganten

Vi vill gärna hjälpa dig att montera din diskmaskin. Därför erbjuder vi både hemleverans och installation av din nya diskmaskin, utfört av rörmokare. Detta är inte något du måste göra, men vi vet att det är både enklare – och lite säkrare att använda kunnig hjälp till detta. Och dessutom tar vi med oss din gamla diskmaskin och all förpackning när vi åker.

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar