Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 En hand med orange gummihandske som öppnar en igenfrusen frys

Så frostar du av frysen

Har du koll på hur du frostar av frysen, håller rätt temperatur och organiserar i frysen? Här får du några användbara tips på hur du tar hand om din frys och undviker frostbildning.
En igenfrusen frys

Frosta av frysen

Vanliga frysar samlar några millimeter med frost varje månad. Dessa kallas ”statiska” frysar och de behöver frostas av ungefär varannan månad. Först måste du ta ut all mat som finns i frysen och sätta det på ett annat kallt ställe. Så måste du smälta isen tillräcklig mycket för att du kan få bort den, vilket kan ta lite tid. Följ våra enkla steg för smidigare avfrostning:

Stäng av frysen och låt dörren stå öppen:. Ha kvar den nedersta lådan eftersom den samlar upp vattnet. Ställ en långpanna eller handduk på golvet vid frysen.

Kokande vatten:Du kan du påskynda avfrostningen genom att ställa in skålar med skållhett vatten, som du byter ut när det har blivit kalla. Sätt på lite musik och låt jobbet göra sig själv, isen börjar smälta och faller ner från alla håll i frysen. Obs. Gå inte loss med en kniv eller andra vassa föremål, då riskerar du att få fula märken i frysen.

Rengöring: Nu när isen är ett minne blott i din frys, varför inte passa på att rengöra den ordentligt? Börja med att diska ur lådorna och ställa dem till tork. Medan du väntar på att de fräscha fryslådorna ska bli torra igen så tar en torktrasa och torkar bort smuts, glöm inte gummilisterna när du ändå är igång. Nu har du gjort en stor del av jobbet, vänta tills frysen har nått temperatur och sen kan du ställa in maten organiserat igen.

Frys med tre matbehållare med grönsaker inuti

Organisera i frysen

Det är en bra idé att organisera maten genom att förpacka och markera den rätt. På så sätt kan du förvara mer mat och minska matsvinn.

Lådor och påsar: Kasta alla orginalförpackningarna och häll över innehållet i genomskinliga påsar eller lådor. Kom ihåg att skriva utångsdatumet och innehållet.

Kort datum-låda: En del mat som du fryser in kan du inte ha i frysen lika länge. Dedikera en låda åt fryst mat som kan förvaras kortare än det andra i frysen.

Blixtlåspåsar: Grönsaker och bär, eller varför inte den goda såsen som blev över, förvaras bäst i “blixtlåspåsar”. Ställ alla dina blixtlåspåsar i en låda så får du enkelt översikt på dem.

Isformar:Om du har isformar i din frys kan du frysa in mycker mer än bara vatten. Vad sägs om barnmat, tomatsås, matlagningsvin, grönsaker eller färska örter? Perfekt när du ska laga bolognesen nästa gång och inte har vin hemma, tryck enkelt ut en kub med matlagningsvin - direkt från frysen.

Vakuumförpackning: För att undvika frostskador på t.ex. kött och grönsaker och få en bra hållbarhet så bör du använda en vakuumförpackare. Vakuumförpackade matvaror gör ju också att du sparar mycket plats i frysen och du ser innehållet lätt.

Frukt och grönsaker som ligger på ett bord

Minska matsvinn – frys in mer

Brukar du få äggula över efter bakningen eller blir det massa ost kvar från taco-kvällen? Ta en koll i kylskåpet och i köket och se vad som inte kommer att hinnas användas och se efter om du kan frysa in det istället för att kasta det:

Mejerivaror och ägg: Matfett, grädde och mjölk. Ost, allra helst riven ost så att den inte smular. Riven hårdost kan hålla i hela sex månader i frysen. Äggula och äggvita som du fått över från baket kan du med fördel frysa in. Dock ej hela ägg med skal.

Örter: Har du en halvhjärtat basilika och en sorglig dill på köksbänken? Då kan du hacka ned dem och förvara dem i en liten örtlåda.

Kött och fisk: Mager fisk och magert kött typ vilt håller över ett år i frysen om det förpackas bra. Fet fisk och kött håller kortare tid. Men det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen då det inte växer några bakterier där.

Frukt och grönsaker: Frukt och bär kan frysas in, frukten bör dock delas i mindre bitar. Grönsaker mår bäst om man förväller dem innan de fryses. Frukt och bär håller ett år eller mer i frysen.

En hand som öppnar en isfri frys

NoFrost

Tycker du det är jobbigt att frosta av frysen? Då ska du välja en frys med NoFrost-funktion. Den ser till att luften håller samma temperatur i hela frysen, och förhindrar frost- och isbildning. Du slipper inte bara att frosta av frysen, utan du får också mer plats till matförvaring.

NoFrost-funktion hittar du både i fryssskåp, kyl og frysskåp och i kyl- och frysskåp med dubbla dörrar.

-18 grader visas i bakgrunden

Frystermometer

Innan du ställer tillbaka mat i frysen är det viktigt att den har rätt temperatur. Optimal temperatur är -18 grader. Om temperaturen höjs eller sänks med en grad, använder frysen 5% mer ström! Den innebär att med rätt temperatur minskar du energiförbrukningen, samtidigt som dina matvaror håller sig fräscha längre.

Hitta inspiration i några av våra andra artiklar