Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

PC-tester med Elgiganten och UL Benchmarks

För att du ska kunna välja rätt PC testas alla Elgigantens datorer av UL Benchmarks (tidigare Futuremark). UL Benchmarks är en oberoende aktör som skapar några av världens mest populära och respekterade prestationstester för datorer. På den här sidan kan du lära dig mer om PCMark, 3DMark och de andra testerna - samt hur du kan tolka resultaten.
 PC-tester med UL Benchmarks

PCMark10 - Det ultimata PC-testet

PCMark10 är UL Benchmarks heltäckande prestandatest. Testet räknas som en av världens mest pålitliga och mäter datorns prestanda genom ett antal testsviter som simulerar typiskt, modernt kontorsarbete. Samtidigt belastas processor, minne och andra komponenter. Testerna är baserade på hur datorn presterar för Office-arbete, surf, bild- och videoredigering och så vidare.

Så tolkar du resultatet: På varje produktsida hittar du en så kallad PCMark-score. Här gäller en enkel regel: desto högre score, desto högre prestanda. Baserat på testet har alla datorer också delats in i fyra olika kategorier. Home, Basic, Create och Produce. Dessa kategorier kan du läsa mer om här under.

Här batteritestas några av Elgigantens datorer i Finland

... med batteritest av bärbara datorer

Testet av batterikapacitet genomförs på UL Benchmarks egna faciliteter utanför Helsingfors. Batteritestet har utvecklats specifikt för Elgiganten och genomförs genom videouppspelning där batteriets kapacitet mäts från full till urladdad nivå. Detta ger en realistisk värdering av batteriets kapacitet i en enhet som används konstant. Alla bärbara datorer har testats med samma inställningar så att du enkelt kan jämföra dem med varandra.

Så tolkar du resultatet: Under rubriken ”Video Playback” på varje enskild produktsida kan du se ett värde för timmar och minuter. Detta är datorns batterikapacitet, mätt i videouppspelning.

FAQ:

Varför ska jag köpa en dator baserat på dessa tester? Vilka är fördelarna?
- Vi på Elgiganten menar att det är självklart att man ska testa sin dator innan man köper den. För oss principen är den samma som att provköra en bil, eller att läsa en recension innan vi bokar ett hotell. Med hjälp av UL Benchmark och PCMark10 kan du hitta en dator som är testad för precis den prestanda du är intresserad av och är i behov av i din vardag.

Varför testar vi inte Macbooks?
- PCMark10 är som namnet antyder ett benchmarkverktyg för test av PC-datorer och en av världens mest använda och respekterade testsviter. I dag finns inget motsvarande verktyg för Mac, och UL Benchmarks har heller inte Mac-tester som en del av sin verksamhet.

Jag förstår inte förklaringen ovan. Exakt hur testas datorerna?
- PCMark är ett benchmarkverktyg och ett datorprogram som på olika sätt mäter datorns egenskaper. Programmet genomför prestandatester, simulerar olika uppgifter och delar därefter in datorerna i de fyra olika kategorier beroende på hur testerna faller ut. Vill du veta mer kan du här se hela den tekniska guiden för hur programmet fungerar. Ännu mer information om testerna kan du också hitta under PCMark-delen av UL Benchmarks hemsida.

Mer om PCMark och de fyra kategorierna:


BASIC:
Om du framförallt vill surfa, mejla eller använda sociala medier är det här rätt val för dig. Datorer i Basic-kategorin är pålitliga bärbara datorer för basbehov som klarar de vardagliga sysslorna på ett praktiskt och enkelt sätt.

HOME: För dig som vill streama video och se på TV, men även kunna arbeta på din dator. Datorer i Home-kategorin är skräddarsydda för den typiska hemanvändaren. 

PRODUCE: En dator för lite tyngre arbeten, eller för dig som vill göra enklare foto- och videoredigering. Med en dator i Produce-kategorin får du en maskin med god prestanda som kan lösa flera uppgifter på kort tid.

CREATE: En dator för de kreativa. För dig som vill producera film, redigera foto, eller jobba med grafisk design eller musikproduktion. Du hittar också de flesta av våra gamingdatorer under denna kategori. 

Hela processen i kortversion får du i videon här bredvid!


UL Benchmarks testar alla hårdvara under kontrollerade förhållanden. Benchmark-resultaten kan variera för enskilda system men är tillförlitliga med en felmarginal på 3 procent. Förändringar i mjukvara, som exempelvis systemuppdateringar, uppdatering av drivrutiner och speluppdateringar, kan påverka prestandan. Det finns också vissa enheter vars konstruktion gör att de helt enkelt inte levererar konsekvent prestanda.

PCMark 10 - Tester av PC-prestanda PCMark 10 - Tester av PC-prestanda PCMark 10 - Tester av PC-prestanda
UL Benchmarks UL Benchmarks
3DMark - Gaming 3DMark - Gaming
VRMark - Virtual Reality VRMark - Virtual Reality
3DMark

3DMark - Gamingtestet

3DMark är ett respekterat test för datorers gamingprestanda. Det används av miljontals användare, hundratals hårdvarusajter och många ledande producenter. I testet används en serie benchmark-verktyg som exempelvis Time Spy för att testa processor, grafikkort, frame-rate stabilitet och så vidare. Varje dator genomgår också ett så kallat stresstest.

Så tolkar du resultatet: En hög 3DMark-score innebär bättre prestanda och högre FPS. Desto högre score, desto bättre gamingprestanda har datorn.

VRMark

VRMark - Är datorn klar för Virtual Reality?

VRMark är UL Benchmarks digitala verktyg för att bedöma prestanda för Virtual Reality. Testet är uppbyggt kring olika prestandanivåer som kallas för Rooms och ger svar på om datorn har det som krävs för VR-innehåll. I ett blått rum testas en typ av prestanda, i ett orange rum ett annat. FPS (frames per second) är en nyckelfaktor i VRMark-testet.

Så tolkar du resultatet: Här är det inga konstigheter. Under rubriken ”VR Ready” står det antingen Yes eller No.

Läs mer här:

© 2018 Futuremark® Corporation. 3DMark®, PCMark®, and VRMark® and Futuremark® trademarks and logos, character names and distinctive likenesses are the exclusive property of Futuremark Corporation. UL and the UL logo are trademarks of UL LLC