Det skickas just nu ut falska SMS och mail där Elgiganten står som avsändare. Läs mer >> 
Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Guide – välja eltandborste

Guide - Vilken eltandborste ska jag välja?

Tycker du att det är svårt att välja vilken typ av eltandborste du ska köpa och i vilken prisklass? Det första du bör göra är att fundera på vad du vill ha ut av din eltandborste och hur smart den ska vara. I denna guide kommer vi att förklara vad som skiljer de olika tandborstarna åt för att du ska kunna göra ett bra val.

Billig eller dyr – vad skiljer tandborstarna åt

Vi kommer inte undan det faktum att en eltandborste kostar betydligt mer än en vanlig tandborste. Sedan är det ganska stora skillnader även bland de olika eltandborstarna, beroende av vilka funktioner de har och vem som är producenten. Vad får man egentligen för eltandborste i de olika prisklasserna? Vilken borde man välja?

Billig eltandborste

Billig eltandborste

Är det första gången du ska testa en eltandborste kan det vara smart att börja i den billiga änden. Det är dock vissa ting du inte får med när du köper en billig modell. T.ex. får du ofta inte så många tillbehör och eltandborsten saknar troligtvis de smartare funktionerna, som timer eller anslutning till en app. Är du däremot endast ute efter en enkel men effektiv tandborstning, kan du helt klart nöja dig med en billig tandborste.Vi rekommenderar

Är du på utkik efter en billig men effektiv eltandborste rekommenderar vi att du testar Colgate ProClinical. Tandborstens huvud rör sig upp och ned och sida till sida, vilket säkrar en optimal borstning av tänderna. Den kommer dessutom att var 30:e sekund påminna dig om att gå vidare till ett nytt tandområde.

eltandborste i mellanklassen

Eltandborste i mellanklassen

Kan du tänka dig en lite mer avancerad eltandborste, där t.ex. tandborsthuvudet rör sig på ett ännu mer optimalt sätt, är det i mellanklassen du ska söka. Med en eltandborste i denna prisklass får du dessutom ofta mer tillbehör och funktioner än i den billiga prisklassen. Du får funktioner och tillbehör som appar, timer, reseetui eller extra borsthuvuden.

Vi rekommenderar

Är du villig att ge lite mer för en eltandborste rekommenderar vi Oral-B PRO3000. Tandborsten har Cross Action borsthuvud, som når längre in mellan tänderna än ett klassiskt borsthuvud, samt 3D-borstteknik som med 48.800 pulserande och vibrerande rörelser i minuten kommer att ta bort nästan 100 % plack från tänderna.

Välja den bästa eltandborsten

Premium eltandborste

Är du villig att betala lite extra för en tandborste i premium-klassen, får du inte bara en effektiv, bra och smidig tandborstning. Du får även ofta längre batteritid, flera smarta funktioner som t.ex. timer och anslutning till app, samt extra tillbehör som borsthuvuden, smart reseetui och vattenglas. Utöver allt detta extra du får med, får du en eltandborste som kommer att se exceptionellt bra ut när den står framme i ditt badrum.
Vi rekommenderar

Om du är ute efter en premium eltandborste rekommenderar vi Philips Sonicare DiamondClean . Det diamantformade tandborsthuvudet från Philips är effektivt på att göra tänderna vitare och tar bort plack på ett skonsamt sätt. Den har 5 olika borstningsinställningar samt timer, för att du ska få de mest optimala förutsättningarna för tandborstningen.

En annan eltandborste i denna prisklass som vi kan rekommendera är Oral-B Genius 9000S. Tandborsten har en positionsupppfångande sensor, som via en app guidar dig till en korrekt borstningsteknik. Tandborsten har 6 olika tandborstinställningar och även 3D-borstningsinställningar.

Eltandborste till barn

Eltandborste till barn

En elektrisk tandborste gör först och främst borstningen mycket roligare för de små, då de uppfattar den som en slags leksak. Allt fler eltandborstar för barn kan anslutas till en interaktiv app och några modeller spelar även melodier när tandborstningen är klar, vilket gör upplevelsen ännu mer engagerande för barnen. Om du är osäker på om en eltandborste är rätt investering till ditt barn, kan du börja med en billigare modell, som är batteridriven.Vi rekommenderar

Är dina barn fan av de små gula Minions, rekommenderar vi att du testar Minions tandborsten från Colgate. Tandborsten har ett extra mjukt borsthuvud, som gör tandborstningen skonsam, och har en slank design som passar till barn. Dessutom är den batteridriven. Colgate eltandborste Minion är därmed ett bra val som första eltandborste till ditt barn.

Är du istället på utkik efter en eltandborste utan batteri, rekommenderar vi Philips Sonicare eltandborste för barn. Eltandborsten kan anslutas till en app där barnen möter figuren Sparky som uppmuntrar och vägleder barnen i sin tandborstning. Barnet uppmuntras till att borsta tänderna på ett roligt, pedagogiskt och effektivt sätt.

Varför välja en eltandborste?

Det finns inga entydiga bevis för att en eltandborste är bättre än en vanlig tandborste, så varför rekommenderar de flesta tandläkare dig att använda en sådan framför en med ”handkraft”? Svaret är enkelt – elektrisk tandborstning är enklare.

Smart genväg till en sundare munhygien

Eltandborsten ger dig helt korrekta borstningsrörelser, så att du endast behöver flytta borsthuvudet från tand till tand. Borsthuvudet på några eltandborstar är designade för att rensa djupt mellan tänderna och ta bort plack mer effektivt än vid användning av en vanlig tandborste. Många av tandborstarna har dessutom en form för timer, så att du får besked när du har borstat tillräckligt.

Skonsam mot ditt tandkött

Om du har känsligt tandkött kan en eltandborste vara ett bra val. Genom att använda mjuka tandborsthuvuden kan du utan problem borsta tänder vid känsligt tandkött och de annorlunda borströrelserna kommer att vara extra skonsamma.

Skillnaden mellan oscillerande och soniska tandborstar

När du läser om eltandborstar kommer du ofta stöta på orden oscillerande och sonisk. Oscillerande betyder att borsthuvudet roterar (upp och ned och sida till sida) medan sonisk vibrerar. Med en oscillerande tandborste rör du tandborsten mindre än med en sonisk. Soniska tandborstar är mer som en vanlig tandborste och du ska därför hela tiden göra borströrelser själv. Eftersom att modeller med soniska rörelser är mest lik en vanlig tandborste kanske en sådan kan vara ett bra val om det är första gången du ska köpa en eltandborste.

Goda råd till din tandborstning

Du behöver inte mer tandkräm än storleken på din lillfingernagel.

Börja med framsidan av tänderna, ta därefter baksidan och till slut ovansidan av tanden.

Plack samlar sig runt tandköttet, så kom ihåg att borsta hela vägen runt tanden för att få bort allt plack.

Tandborstning bör ta minimalt två minuter. Om din eltandborste inte har en timer, kan du använda din mobil eller en äggklocka för att hålla tiden. Några eltandborstar, speciellt dem till barn, har en medföljande app, som gör att det oftare blir roligare och mer spännande att borsta i två minuter.

För att fluoren i tandborsten verkar bäst, ska man helst inte skölja munnen efter tandborstningen är färdig.

Använd alltid tandtråd efter att du har borstat klart dina tänder.

Guide - eltandborste, goda råd till tandborstningen

Se hela vårt urval av eltandborstar och tillbehör här:

Inga produkter

Jämför
Lägg i kundvagn
Webblager (5+)  
 • 2200 pulseringar
 • 12 inställningar
 • Perfekt för personer med tandställning
  
 
Jämför
Lägg i kundvagn
Webblager (5+)  
 • 4 jetmunstycken
 • För Aquapick AQ300
 • Bör bytas ut var 3e månad
  
 
Jämför
Visa produkt
Webblager (100+)  
 • 1 vecka batteritid vid 2 borstningar per dag
 • Inbyggd timer
 • Medföljande resefodral
  
 
 
 • 3D borstteknik
 • 2 minuter timer
 • Hygieniskt resefodral
  
 
Jämför
Visa produkt
Webblager (5+)  
 • 60 minuters borstningstid på full laddning
 • 5600 borströrelser per minut
 • 16 olika melodier
  
 
Jämför
Visa produkt
Kommer in i lager 2018-06-28  
 • CrossAction-borsthuvud
 • 7600 svängningar per minut
 • Timer på 2 minuter
  
 
Loading