Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Vi hjälper dig att hitta de rätta inbyggnadsprodukterna till köket


Guide: Detta ska du tänka på när du köper integrerade vitvaror

Med integrerade vitvaror får du ett stilrent kök med rena linjer och kan skapa ett enhetligt uttryck med samma fronter i hela ditt kök. Till skillnad från med fristående vitvaror så kan du placera de integrerade mer flexibelt. Läs mer i vår guide om vad du ska tänka på med olika integrerade vitvaror.

Innehåll på sidan

  1. För- och nackldelar med intergrerade vitvaror
  2. 5 tips för att ta rätt mått
  3. Installation
  4. Diskmaskin
  5. Kylskåp och frys
  6. Ugn, spishäll och spishäll med fläkt
  7. Kaffemaskin, vinkyl och mikrovågsugn
  8. Tvätmaskin och torktumlare

Intergrerade vitvaror

Integrerade vitvaror ger ett stilrent kök eller tvättstuga där du kan få samma fronter i hela köket. En integrerad vitvara är speciellt anpassad efter att fungera i slutna utrymmen vilket innebär att mått och specifikationer skiljer sig från andra vitvaror. Eftersom du kan dela upp vitvarorna är du inte lika beroende av kombinerade lösningar, som kyl- och frysskåp eller en spis.

Du kan t.ex. välja att ha ett litet kylskåp och en liten frys installerade under köksbänken eller ha en gasspishäll och en el ugn, som du dessutom kan bygga in högre upp från golvet än den i en spis.

Se alla våra integrerade vitvaror

 Epoq-kök med integrerade vitvaror

Fördelar:

- Sömlöst intryck

- Stor flexibilitet och frihet än med fristående kombinationslösningar

- Lättare rengöring eftersom de inte samlas smuts bakom eller på sidorna

- Du kan få skräddarsydda lösningar

Nackdelar:

- Svårare att installera - var extra uppmärksam på vitvarornas mått och måtten på dina köksskåp.

- Mindre plats. De flesta integrerade vitvaror är inte lika rymliga som fristående vitvaror.

- Det kan vara svårare att långtidssäkra om du behöver byta ut vitvarorna i framtiden. T.ex. om en modellserie utgår eller din köksleverantör inte längre tillverkar samma serie köksluckor som du har nu.

Planering och installation

5 tips för att få rätt mått på dina produkter

• Använd ett måttband och anteckna måtten

• De tre dimensionerna du behöver är höjd (H) - från toppen till botten, bredd (B) - från sida till sida och djup (D) - från baksidan till framsidan

• Mät utrymmet du har, inte din gamla appara

• Var noga med att mäta måtten i centimeter (cm)

• Mät flera olika punkter om måtten varierar på vissa ställenInstallation

Integrerade vitvaror kräver installation av en fackman, dels för elen och dels för att det ställs högre krav på installation med intergrerade vitvaror med ventilation.

Oavsett vilka vitvarir du väljer rekommenderar vi användning av kvalificerad servicepersonal vid montering och installering. Då kan du vara helt säker på att allt genomförs på rätt sätt. Vi hjälper dig att installera på rätt sätt.
Få hjälp att planera ditt nya kök eller tvättstuga

Boka 1,5 timmars kök eller tvättstugeplanering med en av våra kökssäljare i din Elgiganten butik. Tjänsten är gratis och utan förpliktelser.

Diskmaskin

Bredd:
De flesta integrerade  diskmaskiner ha en bredd på 60 cm, men så finns det också mer kompakta diskmaskiner med en bredd på 45 cm. 

Höjd:
För höjden är det viktigt att se på nischmåtten för höjd under produktens specifikationer. Här ser du t.ex. att en diskmaskins nischmått för höjd kan vara min 84,50 cm och ha en max nischhöjd på 91 cm. För att se om en diskmaskins höjd passar mäter du utrymmet du har från golvet till bänken.

Helintegrerad diskmaskin i ett kök med vita fronter

Helintegrerad diskmaskin

Helintegrerade diskmaskiner har en frontpanel som matchar den övriga köksinredningen och blir därför i stort sett osynliga. Kontrollerna och displayen är placerade på ovansidan av luckan, och syns endast när diskmaskinen är öppen.


Se alla våra helintegrerade diskmaskiner

Se alla våra helintergrerade diskmaskiner 45 cm breda

En diskmaskin i rostfritt stål i ett kök

Underbyggd diskmaskin

Underbyggda diskmaskiner placeras under en köksbänk och blir ett riktigt blickfång i ditt kök. De går snabbt att installera och sticker ut med sin egen design. Så detta är valet om du t.ex. väljer att matcha snygga vitvaror i rostfritt stål med ett vitt kök.

Se alla våra underbygga diskmaskiner

Se alla våra underbyggda diskmaskiner 45 cm breda

Helintegrerad diskmaskin i ett kök med vita fronter

Hur stor diskmaskin ska du ha?

Bredd:
De flesta integrerade  diskmaskiner ha en bredd på 60 cm, men så finns det också mer kompakta diskmaskiner med en bredd på 45 cm. 

Höjd:
För höjden är det viktigt att se på nischmåtten för höjd under produktens specifikationer. Här ser du t.ex. att en diskmaskins nischmått för höjd kan vara min 84,50 cm och ha en max nischhöjd på 91 cm. För att se om en diskmaskins höjd passar mäter du utrymmet du har från golvet till bänken.Ugn, spishäll och spishäll med inbyggd köksfläkt

Spishäll

Det första du bör tänka på är vilken typ av spishäll du kan tänka dig och hur mycket utrymme du har. Den vanligaste bredden på en spishäll är oftast 60 cm, men fler och fler önskar en bredare lösning på 70, 80 eller 90 cm. En bredare spishäll ger mer flexibilitet. Om du önskar att ha en spishäll som är bredare än 60 cm är det viktigt att dubbelkolla utrymmet. Om du vill ha maximal flexibilitet kan du kombinera en induktionshäll med en smalare gas- eller grillhäll.

Se alla våra intergrerade spishällar 

Ugn

Alla traditionella ugnar kan placeras i högskåp eller under diskbänken. Om du placerar ugnen i ett högskåp får du en mer ergonomisk ställning och det blir lättare att följa med i matlagningsprocessen. Kompakta ugnar och mikrovågsugnar placeras i högskåp där den vanligaste höjden ligger på antingen 45 eller 38 cm.   

Se alla våra interegreade ugnar

Spishäll med inbyggd köksfläkt

Missa inte möjligheten att ha köksfläkten inbyggd i spishällen. Med en induktionshäll med inbyggd fläkt slipper du ha en köksfläkt hängande över köksön eller planera in var köksfläkten ska få plats i ditt integrerade kök.

Se alla våra spishällar med inbyggd köksfläkt

Kylskåp och frys

Det finns två typer av integrerade kylskåp: under köksbänk eller integrerade stående kylskåp som passar inuti högre skåp,högskåp.

Att mäta upp en ny modell är väldigt enkelt. De flesta under- och högskåp har samma bredd på 60 cm och djup på 55 cm - så det viktigaste måttet du behöver kontrollera är höjden. Om du byter ut ett gammalt kylskåp måste du bara mäta höjden uppifrån och ner till kylen.

Du kan också ta en titt på vår integrerade kylmätningsguide för mer information.

Köksfläkt

För integrerade köksfläktar finns det en flera smarta alternativ som gör att köket känns luftigare och en intergrerad köksfläkt känns som pricken över i:et i ett sömlöst kök. Vi har redan nämnt att det finns spishäll med inbyggd fläkt, men du kan också välja en inbyggd fläkt i taket eller en köksfläkt som dras ut från köksbänken,

Gör ditt sömlösa kök komplett...

Kaffemaskin

Med inbyggd kaffemaskin behöver du bestämma om du ska placera kaffemaskinen i ett överskåp eller högskåp. Väljer du att placera den i ett överskåp behöver du en kaffemaskin som har ett mindre djup eftersom överskåpen i ett kök vanligtvis är mellan 30 och 37 cm djupa. Dessa kaffemaaskiner är därför mer kompakta och har mindre kapacitet än de som kan placeras i ett högskåp.

Se alla våra intergrerade kaffemaskiner

Läs vår guide om intergrerade kaffemaskiner

Vinkyl

En intergrerad vinkyl ska alltid placeras i ett högskåp och kan sättas i samma högskåp som t.ex. en integrerad ugn. En integrerad vinkyl har ingen ventilation framtil som en inbyggd vinkyl, utan byggs in i enlighet i ditt kök. Men tänk på att vinkylen ska ha både ventilation upptill och nere.

Se alla våra integrerade vinkylar

Microvågsugn

Du behöver inte längre ha en mikron ståendes framme som inte bara tar plats utan som också samlar damm. Den största fördelen är att du kan gömma undan dina vitvaror och få dem att smälta in i köksinredningen.

Se alla våra integrerade mikrovågsugnar

Tvättmaskin och tortumlare

Ska du ha en tvättmaskin i ditt integrerade kök finns det tvättmaskiner som är specielt anpassade efter att integreras. Men du kan också välja en vanlig tvättmaskin och ha den under köksbänken. När du ska köpa en ny tvättmaskin är det viktigt att du mäter utrymmet där den ska stå. Höjden på maskinerna varierar normalt mellan 85–90 cm. Standbredd ligger på 60cm men vi har också modeller i andra storlekar.

Om du vill ha ett sömlöst uttryck i tvättstugan kan du antingen välja en helintegrerad tvättmaskin eller bygga in tvättmaskinen i ett högskåp.

Läs våra tips om hur du bäst inreder en tvättstuga

 Epoq-kök med integrerade vitvaror

Monteringstips

Oavsett vilken spishäll du väljer rekommenderar vi användning av kvalificerad servicepersonal vid montering och installering. Då kan du vara helt säker på att allt genomförs på rätt sätt. Vi hjälper dig med både leverans och installation.

Elgigantens tjänster